Американският редут - новият щат, който поддръжниците на Тръмп създават

В покрайнините на Айдахо не чакат завръщането на своя президент
Обновена: 3 ное 2021 22:35 | 3 ное 2021 22:30, Нели Христова
103
Американският редут - новият щат, който поддръжниците на Тръмп създават
Снимка: БГНЕС

Когато Доналд Тръмп загуби президентските избори миналата година, 74 милиона души останаха разочаровани, че техният кандидат не е в Белия дом. През следващите седмици стана ясно колко ядосани са някои от тези избиратели заради изборите, които много от тях смятат за измама. В хълмовете на северен Айдахо някои от тези хора намериха нов дом.

Това е място, където твърдолинейните консерватори, евангелистите и привържениците на втората поправка започнаха да поемат местната политика и да поставят основите за нов щат - Американският редут.

Първоначално описано в публикация в блог от автора Джеймс Уесли Роулс през 2011 г., Редутът е движение, което определя Монтана, Айдахо, Уайоминг и източните части на Орегон и Вашингтон като безопасно убежище за консервативните християни. Някои хора се заселват там, за да чакат завръщането на Тръмп през 2024 г., но има други, които искат да образуват отделна държава и да се отделят от Съединените щати, което потенциално може да предизвика втора гражданска война по пътя.

Дон Брадуей идва в Айдахо от Калифорния през 2010 г., за да избяга от "щата бавачка". Той е доста убедителен в разказа си как местният републикански централен комитет е насочен към непартийни избори, за да отстрани демократите от техните позиции и да ги замени с твърдолинейни консерватори, които преминават теста за чистота на комисията. Той разглежда партийната принадлежност като най-важния фактор за това кой трябва да бъде избран и това е гледна точка, която се споделя от много негови приятели.

Когато бяха обявени резултатите от президентските избори през 2020 г., Брадуей и приятелите му бяха възмутени. "Възмущение би било меко казано", споделя той пред Te Times. "Числата не отговаряха. Повечето хора казваха: "Не е възможно, нещо се е случило тук."

Гневът от победата на Джо Байдън може би е допринесъл за нарастващия брой хора, които се местят в северен Айдахо след изборите, а бумът в жилищното строителство е очевиден от големия брой идентични проекти в процес на изграждане.

"Джо Байдън и миньоните му водят тази страна към дъното", категоричен е Брадуей. "Той е там нелегално. И не се срамувам да кажа това пред никого - това, което той направи, е грешно."

В град Кьор д’Ален пасторът Пол Ван Ной трябваше да увеличи броя на службите, които провежда всяка неделя, за да посрещне нарастващата му конгрегация. Неговите проповеди говорят за важността на разбирането на "библейската дефиниция за любов" и това е определение, което не включва еднополовите връзки. Неговото убеждение, че влиянието на църквата трябва да се разпространи и в политиката, се споделя от много от хората, стичащи се в Северен Айдахо, търсейки място, където да живеят според повече християнски принципи, отколкото виждат да се практикуват в частите на Америка, от които бягат.

Идиличната обстановка на Кьор д’Ален крие тъмно минало, което също може да обясни защо основно бяло, монотеистично движение като Американският редут е намерило дом там. През 1973 г. Ричард Бътлър, привърженик на бялата раса, създава щаб на своята насилствена расистка организация Арийските нации в близкия Хейдън.

Бътлър привлича хора в комплекса си, които вярват в това, което и той, а поддръжниците му провеждат маршове през центъра на Кьор д’Ален в ККК униформи и нацистки регалии. През 1998 г. те се подготвят за събитие и очакваха съпротива от местното население. Вече на ръба, охраната на комплекса бърка звука от запалването на кола с изстрели и започва да преследва Виктория Кийнън и нейния син Джейсън. Охранителите стрелят по колата им докато тя не излиза от пътя. По-късно сем. Кийнън завежда дело, а съдът отрежда да им бъде платено обезщетение от 6,3 милиона долара. Това принуди организацията на Арийските нации да фалира, а сем. Кийнън получи правото на собственост в съда по несъстоятелност.

Кратко пътуване с кола през Кьор д’Ален ви отвежда през границата на щата Вашингтон до град Спокан, където Ози Кнезович, окръжният шериф, е наясно, че Американският редут е просто ребрандиране на други движения на бялата раса като Арийските нации.

"Това е много стара идея", казва Кнезович. "За пореден път те използват религията, за да накарат хората да дойдат да живеят там, където всички имат едни и същи вярвания."

За него този вид разделение често води до насилие, дори и да не започне така. "Много добри хора ще бъдат всмукани в този водовъртеж и ще се събудят и ще кажат: "Не съм си позволил да се откъсна от Съединените щати и да създам моя собствена страна", защото в крайна сметка това значи Редутът."

Шерифът е особено загрижен за някои хора, които са особено гласовити в подкрепата си за Американския редут. Мат Ший, опозорения бивш представител на щата Вашингтон, видя, че политическата му кариера се разпада, след като в доклад от 2019 г. се установи, че той е "участвал в акт на вътрешен терор срещу Съединените щати". Това беше във връзка факта, че е "организирал и подкрепил" три "въоръжени конфликта на политическо насилие", включително превземането на убежището Malheur през 2016 г. в Орегон. Сега той е говорител на Американския редут.

След изборите през 2020 година голяма част от американския електорат, който смята, че Тръмп е несправедливо отстранен от поста, се е заселил в Айдахо. Тяхното убеждение е, че като формират отделна общност, която има местни политици, които подкрепят тяхната идеология, подкрепени от църква, която насърчава идеята за разделяне между спасените и неспасените, те могат да изчакат завръщането на Тръмп и ефективно да игнорират федералното правителство.

Но могат ли те да вдъхновят вътрешния тероризъм и да насърчат хората да извършват актове на насилие, потенциално подтиквайки поддръжниците им да започнат втора гражданска война?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разрадът на сащ е неминуем. Цял свят ще празнува.
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДА САЩ БЯХА ПЪРВИ НО С ШИСТАКА ТЕХНОЛОГИЯ МНОГО СКЪПА И *** СЕГА КУПУВАТ ОТ РУСИЯ И ПРЕПРОДАВАТ ДАЖЕ ЕМБАРГОТО Е ДА НЕ ПИПАТ ДРЕБНИ РИБИ КАТ БГ ПАЗАРА
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АКО СИ БЯЛ ХРИСТИЯНИН В САЩ БЯГАЙ В РЕДУТА
57
0
 
4
 
! Отговори
П.К. инк. преди 2 години
Прокламираният =Американски редут= вече развенчава "размирните Балкани" и определя новата територия за тях на Континента Америка. Дали този Редут ще има бъдеще и ще бъде по-баскън от Европейските Балкани - предстои да видим.
56
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-големи русо-роби от байдънясълите демонрати няма!САЩ при Байдън внася петрол от Русия и това е факт,който се прикрива старателно от медиите,но лесно се проверява при преглеждане на месечните отчети за горива в САЩ ! САЩ при Тръмп беше независима енергийно държава със 100 процента собствен добив.Дори започна да изнася газ.
55
2
 
12
 
! Отговори
Лили Барута преди 2 години
Подържам Д Тръмп, въпреки че направи няколко непростими грешки
54
0
 
11
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
За един приятел от Чикаго питам: Бай Дън жив ли е вече?
53
1
 
9
 
! Отговори
Пича преди 2 години
"веднага след космическата война" - Тая с клингоните или оная с марсианците? Или може би с нацистите от Луната, както имаше един филм. То на левицита все нацисти й се привиждат, но сега и космически войни да водим, съвсем на фантастика сте го обърнали.
52
1
 
17
 
! Отговори
Пича преди 2 години
"деРмократите фалшифицираха изборите" - Отново, съгласен съм, ама какво от това? Щом с измама се печелят избори, значи просто републиканците са си виновни, че не са мамили и те. В момента в Щатите текат избори за губернатор във Вирджиния и Ню Джърси. В единия щат засега републиканецът се води спечелил... на косъм. В другия, обаче, пак имаше наплив от бюлетини в три сутринта, и победата на практика е обявена за демократа. Както видяхме вече, всичко друго - одити, протести, дела - няма значение.
51
16
 
3
 
! Отговори
ТРЪМП ЛИ! преди 2 години
Тръмр никога повече няма да бъде президент на Америка. Напротив, веднага след космическата война Тръмп ще бъде съден за шпионаж в полза на крепостна Рус. Възможно е в бъдещето друг републиканец да стане президент, но не и Тръмп, колкото и да им е тъжно на българските русо-роби...
50
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тръмп спечели миналата година, просто деРмократите фалшифицираха изборите!!
49
7
 
2
 
! Отговори
Пича преди 2 години
То хубаво са го измислили тоя "редут", но без реална политика, цялата работа прилича на фарс - "не ми се живее в модерната цивилизация, искам си пак в средновековието". Защото видите ли, било християнско. Няма лошо, ама кръст от куршум не пази, и дори най-щедро окичените с автомати кандидат-рамбовци ще се видят преждевременно с господ, когато правителството "случайно" им пусне няколко хиляди тона хербицид по нивите.
48
3
 
34
 
! Отговори
Дааа преди 2 години
Писалият тази помия е вероятно ***,травестит, приел исляма. Омразата към белия човек лъха от всяка дума. Това е новият расизъм, подкрепен от държавната политика в Америка.
47
2
 
19
 
! Отговори
жалко но факт преди 2 години
Поредната фейк-сензация на някакъв борещ се за "харесвам" и "сподели" в мрежата , който прави кинти от подобни измислици. От написаното излиза , че голямата част от недоволните 74 млн американци са се заселили в северната част на Орегон- едва ли не цели села и градове остават без хора , защото са намерили обетовавата земя и новия пророк
46
8
 
1
 
! Отговори
Барак Оссамма преди 2 години
А дедà Ви Тръмп га беше на власт не сакаше ли да боцка свите американци??? В опозиция едно говори,на власт друго врши !!
45
2
 
31
 
! Отговори
@@@ преди 2 години
Скоро гледах интервю с Тръмп - пращи от енергия, мисълта му тече в няколко посоки, изглежда страхотно. Докато Байдън заспа на форума в Глазгоу, и трябваше един човек от екипа му да го събуди. Как няма да са недоволни 74млн. американци, и кой знае още колко милиони по целия свят ??
44
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямат край безсмислените глупости на джурналистката...
43
4
 
10
 
! Отговори
Колио преди 2 години
До Тръмп е голямРазбирам че не говориш англииски и познания по химия никакви.Не е Белина. Хал хабер си нямаш.
42
17
 
8
 
! Отговори
Тръмп е голям преди 2 години
Тръмп велик - нека има белина за всички американци по светъ
41
0
 
21
 
! Отговори
Американските редути преди 2 години
...са щатите управлявани от немарксисти. И натам се преселват масово нормалните хора от ненормално управляваните щати. И това е не е от вчера. Но Нелито не знае това, защото не и плащат, за да знае или да мисли. А и то си има разходи милото. А за истини отдавна никой не плаща.