Проби с образци на едра шарка открити в лаборатория в САЩ

Служителят, който ги е открил, бил с маска и ръкавици
18 ное 2021 16:05, Петя Славова
55
Проби с образци на едра шарка открити в лаборатория в САЩ
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В Центъра за изследване на ваксините в Пенсилвания бяха открити няколко епруветки, които може да съдържат проби от опасния за хората вирус на едра шарка, съобщи CNN, позовавайки се на американските федерални центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Замразените флакони с надпис "Едра шарка" бяха открити случайно от служител на лаборатория, докато почистваше фризера в съоръжение за изследване на ваксини в Пенсилвания “, се казва в писмото на регулатора. От там допълват, че съдържанието на флаконите изглежда е непокътнато, а служителят, който ги е открил, е бил с маска и ръкавици.

В момента се води разследване със съдействието на органите на реда, предава БГНЕС.

Едрата шарка е единствената инфекция, която е унищожена, благодарение на глобалната програма за ваксиниране.

Последният случай при хора е регистриран през 1977 г. в Сомалия, а победата над болестта е обявена официално през 1980 г. В момента само руският център "Вектор" и Американският център за контрол и превенция на заболяванията (Атланта, Джорджия) имат право да съхраняват вируса и да го изследват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
Бил знае най-добре преди 2 години
И това беше предречено от Бил Гейтс. Дори и каза как ще се появи - "Терористична атака" ..... То и коронавирусната пандемия беше предсказана точно от Бил . С най малките подробности. БИЛ ГЕЙТС - НАШИЯ НОВ НОСТРАДАМУЗ . Скоро ваксината против едра шарка ще бъде новия хит. Не чакайте последния момент , щото след тази новина Фарма компаниите произвеждащи ваксини имат вече нова цена на ваксината си срещу едра щарка .
51
0
 
2
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
Ха, от руски сайт наскоро прочетох, че Били Г. предупредил пред британсака политическа медия за възможн пандемия от едра шарк. Не намерих интервюто в посочената медия и си помислих, че това е поредното насаждане на страх за руснаците. Странно.
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едрата шарка е нещо наистина сериозно, ковида е лека настинка в сравнение с вариолата. Ще се ваксинирам пак, макар че аз съм от последния набор, който в детска възраст е бил ваксиниран, т. е имам доживотен имунитет.
49
0
 
10
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Да очакваме ли вьлна от едра шарка скоро - дошла от ухан
48
3
 
5
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
Напъните да приравняват едрата шарка с сегашния пореден грипен вирус е безумие. По голямо безумие от това е само ставнението на ваксината срещу едра шарка, със сегашния съмнителен буламач не създаващ имунитет срещу ковид. А срещу какво точно помага, и защо го налагат толкова яростно, ще разберем след време. Ковид е имало и преди но се мълчи за това. Този не е с нищо по-различен, освен че изкуствено му е спестено около 100г. еволюция за да може да прескочи на човек. При всеки грип измират хора
47
2
 
5
 
! Отговори
до 35 преди 2 години
Това, че са изтребили индианци и в Америка са живели диваци преди идването на белия човек са митове. Избили са с биологично оръжие местното, цивилизовано население. Много от градовете в САЩ са построени много преди да дойдат европейците, които си ги присвояват и пренаписват историята.
46
1
 
2
 
! Отговори
Татул преди 2 години
До 47 Карал си грънци, тази едра шарка за която ти си чувал няма нищо общо с другата.
45
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 46Всичко сме карали в БГ и едра,и дребна,и морбили ...който не е ще се оправи,аз на 24 карах едра шарка.
44
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми супер, да я пускат, за да може антиваксърите да я изкарат ЕСТЕСТВЕНО и след това да имат СИЛЕН имунитет.
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност индианците са измрели от дребната шарка, не едрата. Варицела. Не са се били срещали с нея и никой ни е имал имунитет. Точно както сега с ковид на земята.
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото ако някой терорист се докопа и го пусне, или ако възникне някъде огнище на планетата, трябва да го имаме, за да произведат веднага ваксини за спасят човечеството.
41
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е добре де,защо не ги унищожат последните образци,докато тях ги има и вируса го има
40
6
 
12
 
! Отговори
Дедо ви преди 2 години
Преди доста години се беше появила холера в Азия. Бях малък и не помня подробности, но си спомням как ни раздадоха по едно бяло хапче. Отбелязваха ни в един списък в кварталната поликлиника. Ако някой помни повече, може да каже повече от мен. Нямаше и помен от антиваксъри, никой не пита какво ни дадоха, знаехме че ще ни предпази и толкова.
39
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно са били подготвени за друг "Ухан", ама станала издънка...
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да затегнат охраната на оръжейните складове...
37
1
 
12
 
! Отговори
мимоходом преди 2 години
от по-старото поколение съм и имам ваксина против едра шарка. Наистина ваксината е много ефикасна, но пък доста тежко се понася след поставянето ѝ и е притеснително преживяване за няколко дни. Ефектът обаче е до живот.
36
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Следващата епидемия ще е Марбург. Вече е решено.
35
2
 
22
 
! Отговори
до 35 преди 2 години
Да добавя, че вариолата им е донесена под формата на грижа - одеала, заразени с едра шарка. И тогава и сега подходите са едни и същи.
34
4
 
11
 
! Отговори
До 33 преди 2 години
Поразрови се в Гугъл да видиш какви са били първите ваксини за едра шарка. Аз ще ти разкажа само за единия начин ( малко е гнусен, ама нали искаш да знаеш). Извлича ли са секрета образуван под кожата, изсушава ли са го и са го пили. Та сегашните ваксини са цвете пред сегашните... Ама и хората не са били пусита тогава
33
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доколокото ми е известно индианците буквално са ги изтребили с едра шарка. През 1633 г. заселници на източния бряг на Северна Америка донасят в Плимът, Масачузетс вариола, която води до опустошителни епидемии сред местното индианско население. При тези епидемии процента на смъртност достига до 80 90% сред индианските племена.