Направи ли Байдън възможна Трета световна война?

Той се намесва агресивно по въпроса Китай - Тайван, смята Финиан Кънингам
26 ное 2021 21:00, Петя Славова
167
Направи ли Байдън възможна Трета световна война?
Снимка: БГНЕС

Тази седмица администрацията на Байдън обяви намерението си да премине през предупредителната червена линия на Китай по отношение на Тайван. Този ход на САЩ е безразсъдно провокативна стъпка, която предизвиква неизбежен военен отговор от страна на Пекин, пише Финиан Кънингам, "Worldakkam".

Ако това се случи, всички залози са насочени към пълномащабна военна конфронтация между Съединените щати, техните съюзници и Китай. Не е проява на паника да се каже, че подобен сблъсък ще прерасне в Трета световна война, предава БГНЕС.

Австралия и Великобритания са изрично ангажирани с военен съюз със Съединените щати в Азиатско-Тихоокеанския регион чрез наскоро създадения пакт AUKUS. Русия ще бъде задължена да защитава Китай.

Сюблимната дата е 9-10 декември, когато администрацията на Байдън е домакин на така наречената "Среща на върха на демокрациите". Тази седмица Държавният департамент обяви списък на "участниците", който включва 110 държави. Китай и Русия не са поканени, наред с други изключени държави.

Най-провокативното е, че сепаратистката китайска територия Тайван е поканена да участва във видеоконференцията. САЩ се стараят да наричат Тайван "участник", а не "нация". Въпреки това, ако оставим настрана този семантичен похват, поканата е грубо нарушение на суверенните претенции на Китай за власт над Тайван.

Претенцията на Китай към Тайван като част от неговата неразделна територия е призната от Организацията на обединените нации и, поне на теория, от Съединените щати с тяхната политика на един Китай от 1979 г. насам.

Остров Тайван съществува като самоуправляваща се територия, откакто гражданската война в Китай приключва през 1949 г. с победа на комунистите. Противниците на национализма бягат в Тайван. Китай си запазва правото да обедини Тайван под управлението на континенталната част на страната. Пекин предупреди, че ще направи това с военна сила, ако Тайван някога обяви независимост.

Вашингтон поддържа позиция на "стратегическа двусмисленост", при която признава политиката на "един Китай", като едновременно с това предлага ангажименти на САЩ за подпомагане на Тайван с военна защита.

Откакто Джо Байдън пое Белия дом през януари, неговата администрация достигна до опасни нива на тази двусмисленост. В един момент Байдън надхвърли рамките на политиката, като изрично заяви, че САЩ ще защитават Тайван в случай на конфронтация с Китай.

По време на телеконферентна среща на върха на 16 ноември китайският президент Си Цзинпин порица политиката на САЩ по отношение на Тайван като "игра с огъня". Си очерта червена линия, според която Вашингтон трябва да се въздържа от подстрекаване на сепаратистките амбиции на тайванското правителство.

Обявяването тази седмица на "Срещата на върха на демокрациите" и по-специално поканата към Тайван, като се изключва Китай, е най-смелата стъпка на администрацията на Байдън, която подкопава суверенитета и териториалната цялост на Китай. Фактът, че това се случва само няколко дни след устния ангажимент на Байдън към Си, че САЩ се придържат към политиката на "един Китай" и не се стремят към независимост на Тайван, прави провокацията още по-силна.

Нагнетяването на напрежението с Китай от страна на Байдън не е нещо неочаквано. Повече от десетилетие последователните администрации на Обама, Тръмп, а сега и на Байдън насочват вниманието си към Пекин като най-голяма заплаха за националната сигурност. Вашингтон непрекъснато обвинява Китай в агресия в Азиатско-Тихоокеанския регион, което е обръщане на действителността. Тайван се превърна в острие за Вашингтон, с което да антагонизира Китай. При тази администрация се увеличиха продажбите на оръжия за Тайван, както и маневрите на американските военноморски и военновъздушни сили в Тайванския проток под циничния претекст за "операции за свобода на корабоплаването".

Президентът Байдън превърна темата "демокрация срещу авторитаризъм" в тема на своя Бял дом. Свикването на среща на върха на 110 участващи държави на 9-10 декември е арогантен опит за разграничаване на света във фалшива дихотомия, при която предполагаемите добродетелни нации са под благосклонното ръководство на САЩ.

Китай заклейми срещата на върха като изкуствено поляризиране на нациите на т.нар. съюзници и врагове, което е връщане към десетилетията на Студената война. Китайският външен министър Ван Ий заяви, че тази разделителна манипулация на международните отношения е просто трик на Съединените щати, за да упражняват хегемонистичните си амбиции.

Китай казва, че не е в правомощията на Съединените щати да определят какво е демокрация и какво не е. Пекин твърди, че "демокрацията принадлежи на цялото човечество". Не става въпрос само за провеждане на циклични избори. В случая със Съединените щати тяхната "демокрация" е доминирана от две партии, финансирани от капиталисти и плутократи от Уолстрийт. Достиженията ѝ по отношение на бедността, неравенството, расизма и подпалването на войни са изобилни, за да опровергаят категорично претенциите за "демокрация".

Във всеки случай още през август, когато администрацията на Байдън за пръв път обяви плановете си за "среща на върха за демокрацията", Пекин предупреди Вашингтон да не използва форума, за да подклажда напрежението в Тайван. Ако САЩ продължат да упорстват, Китай заяви, че ще нареди разполагане на военни самолети и военни кораби в Тайван.

Несъмнено се усеща, че на Китай му е писнало от американските провокации. Континенталната част на страната провежда военна подготовка за сблъсък с Тайван. Този безумен ход на Вашингтон да свика "среща на върха на демокрациите" - колко горчива ирония - може да се окаже последният акт на американско предателство. Войната е на дневен ред и току-що получихме дата за нея.

Финиан Кънингам е автор на многобройни статии по международни въпроси, публикувани на няколко езика. В продължение на близо 20 години работи като редактор и писател в големи новинарски медийни организации, сред които The Mirror, Irish Times и Independent. Втори носител на наградата "Серена Шим" за безкомпромисна почтеност в журналистиката (декември 2020 г.).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
18
 
! Отговори
евала... преди 2 години
Изключително точна и актуална статия.
42
11
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква война...ако Китай спрат за произвеждат и изнасят и целия свят отива на по дяволите, най-вече САЩ. Просто поредният епизод на надъхай другарчето да се бие вместо теб. Да не говорим че САЩ са в такива дългове и дефицит, че една война ще ги разори.
41
6
 
39
 
! Отговори
Вико преди 2 години
Нека, всяка издънка на БайДаньо показва колко са обли американците че махнах единственният адекватен президент. Но адекватни те хора в либералджендърщината не се харесват
40
20
 
1
 
! Отговори
Ссср преди 2 години
*** на интернет мишкарството, вие знаете ли въобще че Сссср още е жив и ще свърши всичко вие сте билни интернет мишки
39
35
 
8
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Навремето избрали един Папа на преклонна възраст. Мислели го за безобиден и че скоро ще умре. Той обаче надживял всички и им разгонил фамилията. Може би Байдън е човека, който ще види сметката на ***.
38
59
 
15
 
! Отговори
@@ преди 2 години
До СофияАко Русия реши не може да направи абсолютно нищо освен сама да се погребе. Те са чисто и просто регионална сима без никакъв капацитет различен от това да играят ролята на бензиностанция. Ако врътнат кранчето, след 1 година няма да имат никакъв пазар защото Европа ще преодолее кризата като намери друг източник. Ще е скъпо и мъчно, но ще стане. После от русия няма да има никакъв смисъл за нищо.
37
4
 
70
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Тя третата световна война отдавна е в пълен ход и оръжието се нарича Коронавирус. За незнаещите.
36
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ще воюва Китай - аз съм си поръчал няколко неща от алиекспрес.
35
4
 
11
 
! Отговори
Адолф Хитлер преди 2 години
До ФактСорос вика хахаха, а докато беше Тръмп, Сорос да нямаше деменция? Аман от илюминати.
34
67
 
11
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Байдън ме кефи все повече. Комунистическите режими, трябва да се мачкат. Крайно време е хунвейбините и колхозниците да ги стегне чепика. Почнаха много да се отварят последните години. Дано Байдън ги сложи на място.
33
11
 
64
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Байдън е само лице, не управлява реално. Истинският командващ Америка е Сорос. Естествено, няма да предизвика Трета Световна, щото това ще е краят на САЩ и еврейската власт над Света. Най-вероятно Сорос ще търси отново интриги(там му е силата) -примерно противопоставяне на Китай на Русия, като едно време,Русия отслабва и после Китай става беззащитен. Само че сега не е едно време...
32
20
 
24
 
! Отговори
до USA преди 2 години
Чорапът е символ на опростачената ни нация...
31
20
 
26
 
! Отговори
София преди 2 години
Ако Русия реши, може да постави ЕС на колене. Не е особено трудно. После целия ЕС като стратегически партньор на САЩ може директно да им търси отговорност, което да доведе до разтрогване на партньорството и да останат сам самички срещу всички. Обаче тия неща дедито с деменцията не ги мисли.
30
3
 
30
 
! Отговори
ля ля преди 2 години
отдавна готвят бегълците да нападнат някой! сега и Австралия и целия красив океан да го съсипят! там е много красиво и си е на онези хора които са си там! бегълците си завърат ръстите навсякъде и не престават да се налагат съсипвайки всичко след себе си! аз съм за историята и старите цивилизации - мъдрите! онези зад оеана да си стоят там и да си се оправят те - защото един град с всичките им колички мърсят повече отколкото целите балкани! резил.... а и тая мумия начело пфффф
29
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Светът става много вълнуващ и интересен! Но един древен мъдрец е казал: Да пази Господ да живеем в интересни времена!
28
14
 
7
 
! Отговори
Новите оръжия преди 2 години
Има място в Перник където цяла махала е избита чрез Лъчеви оръжие, V2K и Синтетична Т. - местност Ралица 5 - явно е бил полигон на военни и полицаи!
27
5
 
2
 
! Отговори
До анонимен 1. преди 2 години
Тая схема е изключена по Конституция! По вероятно е да видим президент К . Харис......
26
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прилича на покерджия който не помни
25
8
 
17
 
! Отговори
Облъчват здраво преди 2 години
Те вече ни трепят с ПСИХОТРОННИ ОРЪЖИЯ - така наречената опознавателна война е в ход !
24
24
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ съсипаха света с войните и военнолюбието си. Кой направи Майдана? Краварите са обсебени да навредят на Русия, а когато руснаците отговорят се надига вой до небесата. Също денонощно се реве за лошия ссср, а това че САЩ са взели земята на индианците и са последната голяма западна държава отменила робството, се премълчава. Мълчи се и за нацистките зверства защото швaбитe са окупирани васали на САЩ. Грингоситe са добри ученици на доктор Гьобелс. САЩ нямат приятели, а васали и ще запалят нова вой