Стратегия за борба с корупцията в Белия дом

Това е първата в историята на САЩ, представена от администрацията
6 дек 2021 15:57, Петя Славова
8
Стратегия за борба с корупцията в Белия дом
Снимка: БГНЕС


Администрацията на Вашингтон представи първата в историята на САЩ стратегия за борба с корупцията, включително на транснационално равнище, предаде БГНЕС.

"Стратегията очертава цялостен правителствен подход за засилване на борбата с корупцията. Тя е насочена към по-добро разбиране и реагиране на транснационалното измерение на заплахата, включително чрез допълнителни мерки за намаляване на възможностите на корумпираните лица да използват американските и международните финансови системи за укриване на активи и изпиране на приходи от корупционни дейности", се казва в съобщение за медиите, придружаващо съобщението на Съвета за национална сигурност (СНС) към Белия дом.

Новата стратегия се основава на пет стълба: модернизация, координация и осигуряване на ресурси за усилията на правителството на САЩ за борба с корупцията; пресичане на незаконното финансиране; изправяне на корумпирани служители пред съда; поддържане и укрепване на многостранната антикорупционна архитектура; подобряване на дипломатическия ангажимент; и мобилизиране на ресурси за чуждестранна помощ за постигане на целите на антикорупционната политика.

Както обясни високопоставен служител на администрацията във Вашингтон на специален телефонен брифинг в неделя, в рамките на новата стратегия американските власти възнамеряват "да се стремят да разберат по-добре и да реагират на транснационалните измерения на корупцията, включително чрез увеличаване на разузнавателните и дипломатическите ресурси, насочени към справяне с проблема".

Длъжностното лице заяви, че стратегията включва и "задълбочаване на координацията" с чуждестранните партньори, за да се "засили тяхната способност да търсят отговорност" за корупцията, както и "засилване на подкрепата за активисти в областта на разследващата журналистика и медийния персонал".

"Също така възнамеряваме да подобрим анализа на корупционните рискове при предоставянето на чуждестранна помощ и помощ за сигурност от страна на Съединените щати", добави служителят на администрацията.

От своя страна днес Министерството на финансите на САЩ публикува обявление за "събиране на коментари по предложени разпоредби, насочени към преодоляване на уязвимостта на пазара на недвижими имоти в САЩ към пране на пари и други незаконни дейности".

"Твърде дълго време пазарът на недвижими имоти в САЩ е бил манипулиран и използван като убежище за изпиране на приходи от незаконни дейности, включително корупция. По-голямата прозрачност в сектора на недвижимите имоти ще помогне да се ограничи възможността на корумпирани служители и престъпници да изпират приходите от незаконните си дейности. Това ще укрепи и националната сигурност на САЩ и ще помогне за защитата на целостта на финансовата система", заяви друг служител на администрацията по време на горепосочения брифинг.

"В допълнение към известието в рамките на една седмица ще се запознаете с цялостния подход на Министерството на финансите за противодействие на корупцията в страната и в чужбина, както и с предложенията за повишаване на прозрачността на данъчната ни система и за гарантиране на финансова справедливост", добави служителят.

Той заяви, че Министерството на финансите ще обяви и санкции срещу редица "лица, замесени в злонамерени дейности, които подкопават демокрацията и демократичните институции по света, включително чрез корупция, репресии, организирана престъпност и сериозни нарушения на правата на човека".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: корупцияСАЩстратегия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Тракиец преди 2 години
То и при вас трябва ПП да спечелят изборите и ша са упрайте.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Embargo za USA nqma li ?Koi e osyden za korupciq i tam nqma bravooo
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Картините на новия Пикасо - Хънтърчо Байдън, как се връзат със стратегията?
3
2
 
3
 
! Отговори
Шаран БГ преди 2 години
Всяка една власт, щом е на власт 10-15 години , независимо от идеи, лозунги и прокламации .. се корумпира. В 1956 год комунистите, само 10-11 години откакто бяха на власт - я бяха" втасали ". Бати Бойко 12 години на власт - какво очаквате ?? И след шестократно гласуване не можете да ги "изчегъркате " !!! Оплели са се като свинските черва !? Щели да ги вкарат в затвора ? На куково лято.!Само военен преврат и пистолет в челото е спасението. Иначе - жалко съществувание.............
2
1
 
3
 
! Отговори
До анонимен 1. преди 2 години
Недейте сега с лошо ......може би и там **продължава промяната**?!?
1
2
 
2
 
! Отговори
Транснационално преди 2 години
Корупцията идва от Русия.