Транс плувкиня с рекорди в състезания, победите й провокираха и критика

Постиженията на Лиа Томас бяха атакувани от хора, смятащи успеха й за спорен
17 дек 2021 13:15, Петя Славова
122
Транс плувкиня с рекорди в състезания, победите й провокираха и критика
Снимка: БГНЕС

Плувкиня от Университета на Пенсилвания е последната мишена в дебата за културната война относно това дали транссексуалните момичета и жени трябва да имат право да участват в женски спортни отбори.

Лиа Томас, която сменя пола си през 2019 г., постави три училищни рекорда и два национални рекорда на плуване този месец. Оттогава Томас е изправена пред критики и словесни атаки от анти-транс групи, консервативни медии и според съобщенията, дори от двама съотборници.

Бяха публикувани нейни снимки преди да смени пола си и използвайки предишното й мъжко име, както и бе наричана с мъжки местоимения. За други тази пракика е неправилно представяне на пола.

Защитниците на транссексуалните хора осъдиха това медийно отразяване и определиха казусът с Томас като трансфобия.  Според тях е погрешно да се смятат, че нейните победи са заради смяната на пола и, че транс жените като цяло доминират в женския спорт. Защитниците също така отбелязват, че Томас се състезава в рамките на насоките, издадени от Националната колегиална атлетическа асоциация.

Различно изглежда мнението на критиците на Томас. Според мнозина от тях, присъствието на транс жени в женските спортове трябва да се забрани. Други твърдят, че политиката на NCAA по отношение на участието на транс спортистите не е достатъчно строга.

Томас отказа интервю за NBC News и направи само едно скорошно интервю с подкаста SwimSwam. Там каза, че тя и нейните треньори са очаквали, че ще има " негативна мярка", но не са очаквали да има чак толкова силно отричане.  

"Просто не се ангажирам с това", каза тя по отношение на критиките. "Не е здравословно за мен да ги чета и изобщо да се занимавам с тях, така че не го правя и това е всичко, което ще кажа по въпроса.", обясни Томас.

Томас плува в мъжкия отбор през първите си три години в Пенсилвания. Започва своя медицински преход през май 2019 г. с хормони, утвърждаващи пола, известни също като хормонална заместителна терапия, която за нея включваше тестостеронови блокери и естроген. Тя каза, че е решила да изплува сезон 2018-19 в мъжкия отбор, което й причинило много страдание.

"Мъчех се", каза тя. "Психичното ми здраве не беше много добро. Имаше много безпокойство да се чувствам просто в капан в тялото си."

До лятото на 2020 г. тя е била на лекарства за потискане на тестостерона в продължение на цяла година, отговаряйки на насоките, определени от NCAA през 2011 г. Неговият наръчник за транссексуални спортисти гласи: "Транссексуална жена, лекувана с лекарства за потискане на тестостерона, може да продължи да се състезава за мъжкия отбор, но не може да се състезава в женски отбор, без да се промени в статус на смесен отбор, докато не завърши едногодишно лечение за потискане на тестостерона."

Томас каза, че е предоставила медицинска информация, която включва кръвни изследвания за нивата на хормоните й. NCAA одобри молбата й и й разреши да се състезава в женския отбор тази есен.

Но след това COVID-19 доведе до блокиране в цялата страна и плувният сезон бе отменен. Томас каза, че е решила да вземе годишната почивка, за да спаси условията си, "като се има предвид колко важно е за мен да мога да се състезавам и да плувам като истинската си същност", допълва тя.

Томас започна да се състезава в женския отбор през ноември, в началото на сезон 2021-22, и каза, че е на хормонална терапия от малко повече от две години и половина.

Плувкинята се представи добре на почти всяка среща през този сезон, но медийната огнена буря започва след нейното представяне на Zippy Invitational в Университета на Акрон в Охайо, където тя печели три състезания и постави три рекорда, заедно с два национални рекорда.

Оттогава тя получи международно медийно внимание и двама от нейните съотборници, говорейки анонимно, казаха на спортния уебсайт OutKick, че не са съгласни с нейното участие, като го смятат за несправедливо, отбелязва NBC News. Университетът на Пенсилвания по лека атлетика и няколко членове на женския отбор по плуване не са отговорили на искания от медиата за коментар.

Критици твърдят, че представянето на Томас е доказателство, че тя има присъщи физически предимства от преминаването през мъжкия пубертет и по-високите нива на тестостерон. В резултат на това те твърдят, че NCAA трябва да забрани на транс жени от женски спортни отбори или да промени политиката си, заявявайки, че изискването за една година потискащи тестостерона за транс жени не е достатъчно.

"Докато правилата на NCAA изискват използването на потискащи тестостерона лекарства за определена продължителност, настоящите изисквания не са достатъчно строги и не създават автентична състезателна атмосфера", пише Джон Лон, главен редактор на списание Swimming World. - „Очевидно е, че една година не е достатъчен срок, за да се предложи равни условия. Спортистите, които преминават от мъже към жени, притежават присъщото предимство на годините на производство на тестостерон и изграждане на мускули.”
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази е победила жебите с 38 секунди. В спорт в който победите са в стотни от секундата. Това е извращение!
89
0
 
6
 
! Отговори
ааа преди 2 години
Хахаха, спорта вече няма никакъв смисъл. Яко допинг, стероиди, хормони. Вече е все тая мъж ли си, жена ли си, като се назобиш яко няма значение.
88
0
 
6
 
! Отговори
Ъъъ преди 2 години
Да направят състезания само между ***, да ги видим тогава
87
0
 
8
 
! Отговори
мак преди 2 години
Опорочават състезания, а труда на истинските жени отива на кино. Не вярвам да убедят останалите състезателки, че всичко е честно и че те- бивши мъже, имат същите възможности, щото, видиш ли, приемат лекарства. А тези лекарства може да бъдат смятани за допинг.
86
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
има ли топки
85
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо се състезавал/а с мъжете, после видел/а, че при жените е по-Арно и по-леко, и айде-шампион! Наблюденията ми са, че хомотата са си подмолни по природа, и нагли интересчии. Лошо е, че в съвременния свят толерантността е дотолкова изродена, че не може да слага здравословни граници между Правилно и Неправилно
84
0
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До Анонимен/97"Просто нормалните жени да откажат да се състезават с нея. Така ще си остане сама в басейна и да си се състезава само." - това би трябвало да е решението, но се опасявам, че Вашингтон и Брюксел, както и демократичните медии ще обвинят и накажат останалите спортистки заради джендърофобия.ПП. Рейчъл МакКинън от Канада спечели още преди години състезание по колоездене....
83
0
 
9
 
! Отговори
зАз преди 2 години
Ха, да ги видим сега толерастКите и най-вече Еманципираните Спортистки кво шъ правят. Трансгендърът си остава мъж, с или без отверка.
82
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
то е плувкин
81
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто нормалните жени да откажат да се състезават с нея. Така ще си остане сама в басейна и да си се състезава само.
80
13
 
5
 
! Отговори
мукаси преди 2 години
В чужбина на такива им викат джендери, а в България русофили.
79
2
 
6
 
! Отговори
Дама Спатка преди 2 години
Като нямате хляб да ми ядете *** да ми ядете!
78
1
 
6
 
! Отговори
Еврогейзер преди 2 години
Сега разбрахте ли за какво хората в развитите общества се борят за трети пол?
77
2
 
6
 
! Отговори
Откак Кире командори преди 2 години
Все такива линии подържате помислете защо?????
76
1
 
14
 
! Отговори
Заинтересуван преди 2 години
Като ставаш транс...дали ти режат чушката и макарите?
75
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тва е гениално - казваш че си жена, печелиш турнири правиш пари, после казваш че си се изгъбаркал и готово :D
74
0
 
6
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Боби МихайловИ тогава не е сигурно, че ще постигнем нещо :)
73
1
 
32
 
! Отговори
Боби Михайлов преди 2 години
Сега разбрах какъв е единствения вариант да се класираме на световно по футбол - нашите да се самоопределят за жени и да играят квалификации с женските състави на другите държави
72
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бързам да се съглася с Обективен, докато не са му изтрили коментара
71
2
 
7
 
! Отговори
алфа мъжкар преди 2 години
Аз се самоопределям за Премиер на България ще отнема властта от тези сегашните