След една година като вице - какво се обърка за Камала Харис

Рейтингът й е паднал до исторически ниско ниво
22 яну 2022 20:16, Нели Христова
58
След една година като вице - какво се обърка за Камала Харис
Снимка: БГНЕС

Камала Харис влезе в историята, като стана първата жена, която служи "на една крачка от президентството".

Но първата й година като вицепрезидент далеч не беше гладка.

Още по темата

Рейтингът на одобрението на Харис спадна, а президентът й възложи задачи, които варират от неразрешими до практически неразрешими. Офисът й е обзет от оставки на високо ниво.

Ако Камала Харис бе приела номинацията на своята партия за вицепрезидент, мислейки, че ще бъде посочена за демократичен наследник на президентския пост, това беше идея, на която не й трябваше много време за да се разсее.

Докато Байдън каза на пресконференция в сряда, че ще я запази като своя дясна ръка, ако се кандидатира за преизбиране, остава да видим дали това ще сложи край на спекулациите за нейното политическо бъдеще.

Какво точно се е объркало за нея и може ли да го оправи? Няма лесни обяснения и малко лесни отговори.

Избирателен удар

Според ноемврийско проучване на USA Today, рейтингът на общественото одобрение на Харис е 28%, което я прави един от най-малко популярните вицепрезиденти в съвременната история. Нейният резултат е по-нисък от архитекта на войната в Ирак Дик Чейни, който беше хулен от демократите.

Ако има един момент, който наистина постави началото на вълната от истории тип "какво не е наред с Камала Харис", които доминираха през втората половина на 2021 г., това беше тази "комично лоша" анкета, както се изрази San Francisco Chronicle. Анкетата ефективно очертава разговора за вицепрезидента като разговор на борба и разочарование.

При по-внимателно разглеждане обаче проучването изглежда по-отклонено. То изглежда особено зле, защото 21% от анкетираните казват, че нямат категорично мнение относно Харис. Малко над половината от респондентите в анкетата са имали отрицателно мнение за вицепрезидента, което е приблизително наравно с отрицателните оценки на Джо Байдън.

Последващите проучвания също показват, че нейното одобрение е по-близо до това на Байдън - което се вписва в историческите тенденции, при които одобрението на вицепрезидента проследява това на президента.

Според Клиф Йънг, президент на US Public Affairs в социологическата фирма Ipsos, силите, които дърпат Харис надолу, са същите като тези, които тормозят нейния шеф - пандемията от COVID и икономиката. Ако одобрението на Байдън се възстанови, защото американците виждат, че тези проблеми се решават, казва Йънг пред BBC, нейната популярност също ще се покачи.

Той отбелязва, че за вицепрезидента има известна полза. Повечето проучвания я поставят начело на групата бъдещи кандидати за президент на Демократическата партия през 2024 г. Тя все още изглежда има политическа сила, поне сред собствената си партия - и по-специално сред жените и избирателите от малцинствата.

Трудно портфолио

След като встъпи в длъжност, Харис бе натоварена с две важни задачи. Първата е да се обърне внимание на основните причини за недокументирана миграция в САЩ от страни от Централна Америка. Броят на имигрантите, преминаващи в САЩ от "Северния триъгълник  на Салвадор, Гватемала и Хондурас, нарасна през първата година от президентството на Байдън и администрацията търсеше начини да спре потока, като същевременно обърне някои от по-драконовските политики на администрацията на Тръмп.

Работата, както е описана, беше трудна, но управляема
. Байдън изпълняваше подобна роля като вицепрезидент в администрацията на Обама.

Но някои характеризираха нейните отговорности, които включваха цялостната имиграция и гранична сигурност, като предизвикателство, което се подготвяше десетилетия и което по всяка вероятност ще отнеме десетилетия за решаване.

Вероятно не е съвпадение, че слизането на Харис в отрицателни рейтинги на одобрение започна, когато целият имиграционен проблем беше окачен на врата й.

Тя също така е натоварена със задачата да въведе национална реформа в гласуването. След обвиненията от страна на Доналд Тръмп в измама по време на президентските избори през 2020 г., някои контролирани от републиканците щати приеха закони, ограничаващи усилията за улесняване на гласуването, като гласуване по пощата и кутии за гласуване. Работата на Харис стана да ръководи националните реформи, които да предотвратят тези действия на държавно ниво чрез Конгреса.

С единната републиканска опозиция и непримиримост на някои демократи обаче усилията на вицепрезидента са обречени на провал. Неотдавнашният натиск на администрацията по темата само прави безсмислието на усилията по-очевидно - а свързването с безполезност не е рецепта за политически успех.

"Байдън изправи своя вицепрезидент пред провал", смята журналистката и историк Кейт Андерсън Брауър. "Той й дава задачи, които са почти невъзможни", каза тя.

Голяма цел

Вицепрезидентите често се разглеждат като политически наследници на президентите, на които служат, и подобно заключение е практически неизбежно, когато този президент ще навърши 82 години в края на първия си мандат.

Харис има ясно изразени президентски амбиции, след като се кандидатира за поста през 2019 г. Когато Байдън я избра за свой кандидат за вицепрезидент, тя често беше представяна като следващото поколение лидер на демократите, като нейният мултиетнически произход и пол отразяват все по-разнообразна партия.

Това, че е начело на глутницата обаче, направи Харис привлекателна цел за политически огън. Републиканците, вярвайки, че тя е най-вероятно да бъде следващият им противник, са нетърпеливи да поставят вдлъбнатини в бронята й. Президентските съперници в собствената й партия пък я виждат като основното препятствие по пътя им към главната награда.

"Мисля, че в момента има допълнителен специален фокус върху вицепрезидента Харис, поради несигурността около Байдън и дали той ще се кандидатира отново", каза Йънг. "Не си спомням друг път, когато наистина сме се  фокусирахли толкова много върху вицепрезидента и техните избирателни номера."

Вицепрезидентството не е лишено от предимствата си за тези, които се стремят към Овалния кабинет - по отношение на признаването на имената и способността да се радват на лоялните последователи на партията в национален мащаб - но тези стремежи се осъществяват пред очите на приятелите и враговете.

Натрапчиви съмнения

Много успешни политици са били изправени пред политически трудности и са оцелели.

Поддръжниците на вицепрезидента приписват голяма част от критиките на расизма и сексизма срещу Харис - тежестта, носена от историческата природа на нейното издигане на поста. Те посочват критици, които пишат подигравателни колони по теми с оттенък на пола, като нейния глас или смях или покупка на скъпи съдове за готвене.

На неотдавнашно събитие, рекламиращо закона за инфраструктурата на администрацията в Мериленд, Маргарет Хиндс-Инглиш, президент на профсъюз на местните служители, говори одобрително за Харис. Виждането на вицепрезидента дава надежда, че чернокожи жени като нея могат да успеят, "ако се насочим към това".

Хиндс-Инглиш казва, че е пренебрегнала критиките към вицепрезидента. "Хората ще кажат това, което ще кажат", каза тя.

Но доказателството, че има нещо нередно на върха, е трудно да се отхвърли.

Президентската кампания на Харис започна с гръм и трясък. Началният й митинг през януари 2019 г. привлече десетки хиляди привърженици в Оукланд, Калифорния. Тя се изкачи близо до върха в анкетите, след като се представи силно в първия първичен дебат по-късно същия юни.

Тогава тя се срина обратно на земята, обзета от катаклизми в персонала, неуморни медийни интервюта и последващи дебати, и без ясно послание или избиратели в партията.

С други думи, всички проблеми, с които Харис се е сблъскала през първата си година като вицепрезидент, изплуваха и по време на нейната президентска кампания.

Къде се обърка всичко за кампанията на Камала Харис?

Тя имаше изненадващо текучество на персонал през първата си година като вицепрезидент, като нейният началник по комуникациите и говорител на пресата напуснаха.

Особено тежък удар дойде от Washington Post, където анонимен бивш служител каза, че тя не желае да свърши работата, която е необходима и често изразява разочарованието си от своите помощници.

"С Камала трябва да се примирите с постоянна доза унищожаваща душата критика, а също и с нейната собствена липса на увереност", каза бившият служител. "Така че вие ​​подкрепяте един побойник и не е ясно защо."

Проблемите на Харис редовно се усложняват от гафове по време на интервюта и публични изяви. Говори се за търкания между нейния офис и останалата част от Белия дом. Тя не успя да реши и нито един политически въпрос, който да направи положителна политическа визитна картичка.

Политиците, които преживяват трудностите, обикновено са тези, които се учат от грешките си и поправят недостатъците си.

Има някои индикации, че Харис прави това, тъй като наскоро тя започна да прекарва повече време на публични събития с Байдън, прие повече медийни интервюта и нае ветеран по комуникации. Но журито все още не знае дали тези стъпки ще имат ефекто - и дали тя ще успее да избегне превръщането на историческото й изкачване до вицепрезидентския пост в историческа бележка под линия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Google bot преди 2 години
Тая статия с Google Translate ли я превеждахте? Стила на писане е като на бот от Гугъл. Хората ви четем, не се излагайте с подобни изпълнения на стажанти.
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още преди да стане и беше объркана работата.
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Объркването дойде от все още живия Бидон, щот ня чакаше да ритне камбаната и тя да стане президент пък шорошкия рептил цъфти и върже
30
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Глух Пор - Какво начираш сравняването на едни чилса, с други чилса и ваденето на изводи? Не, честно? Кажи ми! Глухотата и неприятната миризма, не са ти единствените проблеми ... И спри да си харесваш сам коментарите. Жалко е!
29
1
 
4
 
! Отговори
Глух Пор преди 2 години
До 46- Аз не правя сметки! Само казвам че в собствената си партия бе аутсайдер. Иначе съм съгласен, че след като я инсталираха затова, че е "ченокожа", партията и застана зад нея. И си вдигна процента на "одобрение"......виждаме и колко! Не четеш ли какво съм писъл?
28
1
 
5
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
До факт-"Затова и се придържат към решенията от времето на Тръмп"-- И към кои решения на Тръмп се придържат? Здрави граници и само легални имигранти??? Енергийна независимост и дори най-голям износител на газ?? Затапване на северен поток2 ли?? Набиване обръчите на СЗО ли? Шут на парижкото споразумение ли? Бой по Китай ли?? Зафържане на фирмите в САЩ ли?? Гласуване само на граждани на САЩ с легитимация ли? Свобода на словото ли....не чети глупостите и платените лъжи на корумпирани журналисти.
27
0
 
12
 
! Отговори
Глух Пор преди 2 години
Нищо не се объркало при Камилата. Имаше 2% и то при демократите само, на кандидат президентските, което е 1% национално. Сега е къде-къде по-добре с процентите, дори и с шокиращо ниския си рейтинг. А и това че е спала навремето, като млада кифла, с дърт чернокож губернатор, който я вкара в политиката, не помага вече. Дори и комунистическите медии вече не помагат много, въпреки напъните!
26
2
 
19
 
! Отговори
ПорЦелан преди 2 години
Байдън се различава от мумията на Ленин по това че понякога говори. Камилата ходи от време на време да му сменявая формалина.
25
1
 
27
 
! Отговори
Реален преди 2 години
Дефакто и тя и той са парашутисти поставени от полит мафията , като безцеремонно и криминално откраднаха изборите . И нито той нито тя стават за нещо , камо ли за позициите които заемат . Това и един майтап , един лош извратен политически цирк ! Направиха Америка за посмешище с тия безгръбначни клоуни !!!
24
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно имаше план, 🐫 Камилата да стане президент. Обаче , Дедо още се държи със ,, масажи". Или го държат.
23
3
 
25
 
! Отговори
факт преди 2 години
Изборите 2020 бяха очевидна измама.Да убеждиш всички,че двойка смехотворни кандидати са спечелили с рекордна подкрепа-това само Со*рос го може.Кабинетът на Байдън е направо карикатура-сбирщина некадърници,избрани на квотен принцип .Резултатите,естествено са подобаващи-пълен провал.Затова и се придържат към решенията от времето на Тръмп-за собствени нямат капацитет.
22
3
 
22
 
! Отговори
Обърка се че преди 2 години
Вече не е вице-президентка, а вице-провалена президентка ! Когато разправях на някои хора, че Байдън е фалшив герой, не ми вярваха, така че който не се научава с добро, се научава с лошо ! Същото е сега и при нас с тоя надут канадски недораслек !
21
0
 
5
 
! Отговори
амед преди 2 години
искам да се возя на камила
20
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А какво се е объркало с *** Христова, че превежда и пише толкова неграмотни статии.
19
0
 
28
 
! Отговори
Камала преди 2 години
Вчера се засякохме с Джо в белия дом и пак се запозна с мене.
18
2
 
21
 
! Отговори
Влади преди 2 години
А, май Америка разбра, че е за бели хора хетеросексуални, а не чер.ни извратеняци! Бок.луците бяха пощурели, даже тая Камила беше избрана с перспективата, като пукне деди след година , Тя да е баш шефа. Ама Америка е от бели за бели!
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ахахаха, какво се объркала. ахахаха тя тази си е грешка на природата. Всичко се е объркало още в началото на началото!
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Объркали са и името - вместо Б са сложили М
15
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво се е объркало за Камала Харис? Нищо, абсолютно нищо ново не се е объркало, просто обичайните за нея глупости - неинтелигентна, некомпетентна, хаотична и нищоправеща. Такава е била и на предишният си пост като обвинител и работата й преди това. Стана вицепрезидент единствено защото е жена и е от малцинствата. Така е заела и предишните си постове. Докато постовете се раздават по този начин, нищо няма да работи.
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на лъжата краката са къси