Роден в Китай американец нападнал тайванците в Калифорния

Омраза към тях мотивирала нападателя в презвитерианска църква
17 май 2022 11:00, Елка Василева
7
Роден в Китай американец нападнал тайванците в Калифорния
Снимка: архив, БГНЕС

Въоръженият нападател, който залостил с вериги вратите на презвитерианска църква в Калифорния и скрил вътре запалителни бомби, преди да започне да стреля по събралите се след неделната служба предимно възрастни богомолци, е роден в Китай и бил мотивиран от омраза срещу тайванците, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
68-годишният Дейвид Чоу от Лас Вегас шофирал в събота до окръг Ориндж в Южна Калифорния, а в неделя присъствал на обяд в тайванската презвитерианска църква в Лагуна Уудс, на 81 км югоизточно от Лос Анджелис. Макар че не познавал никого там, Чоу прекарал около час с останалите 40 енориаши и след това изпълнил замисъла си, съобщиха властите на пресконференция.

Чоу бил блокирал бравите на вратите с вериги, а ключалките напълнил с лепило. Той носел две 9-милиметрови оръжия, закупени законно преди години в Лас Вегас, и три чанти с четири запалителни средства от типа „коктейл Молотов“ и много муниции.

Чоу открил огън и в настъпилия хаос 52-годишният д-р Джон Чън се сборичкал с него, позволявайки на други хора да го обезвредят и завържат с кабели.

Д-р Чън почина от раните си, а други петима души бяха ранени, най-възрастният – на 92 години. Шериф Дон Барнс нарече героизма на Чън „среща на доброто със злото“, която вероятно е спасила живота на „десетки хора“.

Чоу е задържан за убийство и опит за убийство и днес трябва да се яви пред съдия. В ход е федерално разследване за престъпление от омраза.

Чоу е работил като охранител в Лас Вегас. Шерифът каза, че причина за стрелбата е недоволството на родения в Китай Чоу, който е гражданин на САЩ, от тайванската общност.

Нападателят е действал сам и не е ходел редовно на църква.

Бивш съсед на Чоу разказал, че животът на нападателя се объркал, след като съпругата му го напуснала. Преди това Чоу бил мил човек. Притежавал жилищна сграда в Лас Вегас, в която и живеел. Справка в регистрите показала, че имотът е продаден през октомври за малко повече от 500 000 долара.

Според бившия съсед съпругата на Чоу използвала парите, за да се премести в Тайван.

Семейството на Чоу било принудително прехвърлено от Китай в Тайван около 1948 г., каза прокурорът на окръг Ориндж. Омразата на Чоу към острова, документирана в ръкописни бележки, открити от властите, изглежда е започнала, когато той почувствал, че с него не се отнасят добре, докато живеел там.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Ясно преди 1 година
Злобен китаец-комунист с американски паспорт !
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китайски комунист добрал се до щатски паспорт избива тайванци
3
4
 
11
 
! Отговори
Аха преди 1 година
САЩ ги чака втора гражданска война и разпад по етнически и политически признак. Чернокожият стрелец от нюйоркското метро и младежът със стрелбата в супермаркета са прави в това отношение. Проблемът е, че нападат цивилни, а не политици, чиновници, полицаи.
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може ли тази статия да има заглавие - "Китаец нападна тайванец" - вижда се че акццета е върху микропроцесорите.
1
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Роденият в Китай Чоу явно е комунист който все още се бори срещу Чан Кай Ши законният ръководител на Китай свален от Мао Цзе Дун и прогонен с армията му на остров Тайван.