Бивш полицай се призна за виновен за смъртта на Джордж Флойд

Томас Лейн се съгласи на присъда от три години затвор
19 май 2022 10:15, Йоана Цонева
14
Бивш полицай се призна за виновен за смъртта на Джордж Флойд
Снимка: БГНЕС

Един от тримата полицаи от Минеаполис, които са наблюдавали как колегата им Дерек Човин убива Джордж Флойд, като коленичи на врата му, се призна за виновен за съучастие в непредумишлено убийство по делото от 2020 г., което предизвика вълна от протести срещу расовата несправедливост.

Човин, бял гражданин на САЩ, беше осъден на 22 години и половина затвор миналата година след присъдата си по обвинение в убийството на Флойд - чернокож мъж, заподозрян в подаване на фалшива банкнота, пише "Ройтерс".

С признаването на вината в сряда бившият вече офицер Томас Лейн избегна предстоящия съдебен процес по по-сериозното обвинение в съучастие в убийство втора степен. Той се съгласи на присъда от три години затвор, съобщи вестник Minneapolis Star Tribune. Предстои да бъде насрочено изслушване за произнасяне на присъдата.

Още по темата
Другите двама бивши полицаи, участвали в ареста на Джордж Флойд, Ту Тао и Джей Александър Куенг, трябва да бъдат изправени пред съда през юни по двете щатски обвинения, според онлайн регистрите на съда на окръг Хенепин.

"Признанието му, че е направил нещо нередно, е важна стъпка към излекуването на раните на семейство Флойд, на нашата общност и на нацията", се казва в изявление на главния прокурор на Минесота Кийт Елисън.

През февруари Лейн, Тао и Куенг бяха осъдени по федерални обвинения, че са лишили Флойд от гражданските му права, като не са му оказали помощ, когато той е показал признаци на страдание, докато е бил притиснат под коляното на Човин в продължение на повече от девет минути.

Човин се призна за виновен пред федералния съд по обвиненията, че е нарушил гражданските права на Флойд.

Убийството на Флойд предизвика протести в градове по целия свят срещу полицейската бруталност и расизма.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя не беше ли с 19 пъти над смъртоносната доза фентанил в кръвта при аутопсията? Защо пращат прасета в затвора, заради една друсалка/изнасилвач? Запада се побърка с тая пуста расова теория.
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отговорен за смъртта на престъпник?! В една нормална държава щяха да го наградят!
7
0
 
2
 
! Отговори
Кръстьо преди 1 година
Той не се е признал за виновен, а е избрал по-малката злина за себе си. Моралната страна на въпроса не е на почит в сделките.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледайки шефа на Пентагона говорителя на Белият дом и говорителят на САЩ в ООН мисля ,че съвсем скоро иде спасението.
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Умнокрасивите възпитаници на американските комунисти нито един път не вдигнаха плакат с бременната жена, в която Флойд опря оръжие.
4
1
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
АМА МНОГО НЕПРЕДУМИШЛЕНО БЕШЕ СПОР НЯМА :D
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно пък да е виновен за този бандит и наркоман полицая :))) Те ченгетата в САЩ не си поплюват, не е като в България :) Не че нашите не са способни да стъжнят живота на всеки който им се направи на интересен :)
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно, ако беше обратното и оня беше гръмнал полицая дали щеше да му се размине само с три години в пандиза???
1
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ченге зад решетките е добра новина, където и да е по света!