В САЩ на 18 г. не можеш да си купиш бира, но оръжие можеш

Журналистът Гаспаров: В САЩ оръжието се е превърнало в божество
26 май 2022 09:55, Елка Василева
45
В САЩ на 18 г. не можеш да си купиш бира, но оръжие можеш
Снимка: архив, БГНЕС

"Оръжието в САЩ се е превърнало в божество и то изисква своите жертви. Американски политици, лобисти и наивни хора са готови да дадат живота си и този на своите деца в името на оръжието". Така кореспондентът на БНТ в САЩ Симеон Гаспаров коментира поредната стрелба в страната, при която бяха убити 19 деца от начално училище в Тексас.

Още по темата
Журналистът е видял подобно нещо с очите си преди години в Северозападния университет в Чикаго, когато студент с психически проблеми влиза в стая и застрелва петима души.

"Америка е във война със себе си. Безотговорното отношение към оръжието може би ще е причината тази страна да тръгне надолу. В САЩ на 18 години не можеш да си купиш бира, но можеш да си купиш оръжие за 7000 долара, което е направил и въпросният младеж."

По думите му точно след такива трагедии политиците лобират най-много за притежанието на оръжие.

"Статистиката обаче показа друго - че в щатите, където е най-лесен достъпът до оръжие, най-много се извършват насилия с него," каза журналистът.

Симеон Гаспаров подчерта, че Втората поправка в конституцията на САЩ, която защитава притежанието на оръжие, е правена във времена, когато оръжията не са били толкова леснодостъпни и смъртоносни и когато не е имало полиция и армия.

"87% от населението в САЩ, включително и републиканци, подкрепят да се прави психологически тест дали можеш да боравиш с оръжие. Това обаче се спира от лобисти и републиканци в Сената", коментира журналистът.

По думите му в САЩ отнема около 24 часа да се сдобиеш с оръжие, освен това те са изключително леснодостъпни - както в интернет, така и на базари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
2
 
! Отговори
Българ преди 1 година
А сега предтавете си тая картинка в милата България за 24 часа оръжие без психотестове ,каси,задължителни полицейски проверки и какви ли не още щуротии!Всеки толум от народното събрание щеше да върви със 20 човека охрана и бронежилетка и п,ос..ран от страх когато продават национални интереси!
37
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просто искат да им вземат оръжието, за да ги превърнат в беззащитни голи охлюви като европейците. Затова и постоянно предизвикват разни атентати като използват психически неуравновесени хора, които кой знае защо никога не остават живи, за да могат да бъдат разпитани - колко удобно. Управляват психопати, на които хич не им пука за собствените им хора.
36
3
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
В тази страна , само с белезници и под дулото на оръжие ще се съглася да посетя. Не мога да си простя , че преди 33 години свободна Европа и гласът на Америка , така ни обработваха, че си мислехме , че едва ли не всичко там е розово. След като поживях по равен брой години в соца и в дивия капитализъм тук, прогледнах за истината за така наречените демократични общества, които само на думи са демократични
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И шофьорска книжка можеш да си изкараш, и кола можеш да караш без да имаш даже 18 години в САЩ. Но бира не можеш да пиеш - не и докато не навършиш 21 години!Аз още като бях ученик в 8-ми клас ходех в кварталните кебапчийници (имаше ги много по времето на НРБ), и редовно си поръчвах тройка кебапчета с гарнитура и бира. Сега дори едно кебапче ми стига, ама то е от ЕГН-то явно.
34
1
 
11
 
! Отговори
Лалала преди 1 година
В Англия на 16 години може да се ожениш но не можеш да си купиш алкохол и цигари докато не навършиш 25.
33
0
 
0
 
! Отговори
Цицерон преди 1 година
До: номер 33 (Ученика) А кой ще отсъди кой човек е добър и кой лош?
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интереса клати феса - нали NRA си продават оръжията, а че над 20 хиляди американци са убити в такива стрелби през 2020 г., е без значение. Какво тук значи някаква си личност? Важно назидателно да публикуват доклади за нарушения на правата на човека по целия свят.
31
2
 
15
 
! Отговори
Ученика преди 1 година
Как се спира един лош човек с оръжие - спира го добър човек с оръжие!
30
1
 
5
 
! Отговори
Аз искам преди 1 година
Да си купя Джавелин или Байрактар !Къде мога ?! Много ми трябва , вършат работа !
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А сега си представете да можеше и бира да си купят...
28
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еко аз сега съм на 19 и когато бях на 16г. имах газов пистолет да же ходех и на училище с него и бухалка имах
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и цигари не можеш да си купиш. Прави са си хората - младежта трябва да е здрава, добродетелна, но да може да се защитава.
26
1
 
6
 
! Отговори
Смотльо с гън преди 1 година
Това е така защото, ако си трезвен можеш да избиеш повече хора. Показва се пълната ефективност на оръжието. Така де, бизнеса трябва да върви.
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Америка претърпява лявата революция, нали първо трябва да деморализират и унижат хората с перверзията и беднотията, после да им кажат че ще ги оправят като им вземат частната собственост за да има равенство
24
0
 
5
 
! Отговори
изметта си е измет преди 1 година
навсякъде.
23
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде моля българчетата дето незнаят как се държи нож камо ли оръжие да не правят коментари за САЩ, нямате на представа нито разбирате какво става там!Единственото което трябва да мислите е - кой ще се бие за България ако тук стане война...отговора - никой, всеки ще бяга да се спасява
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а на 4 да си смениш пола, тей че айде.. щом може на 4 да смени пола значи може и на 18 да си купи оръжие
21
2
 
15
 
! Отговори
диктаторите преди 1 година
винаги са опитвали да вземат оръжието от хората - така правеха комунистите, така правят и нео-либералите ... "стрелеца" от Тексас е цветнокож пасивен хомосексуалист - на такива изззроди не само не трябва да се дава оръжие ами трябва да се затварят в лудници
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повечето от политиките, които плъзват по целия свят от САЩ, са точно толкова "логични", "смислени" и "добри". Правилата и законите им обслужват изв.ра.тените цели на изв.ра.тените им господари.
19
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така и трябва тук. Всеки трябва да може да се защитава. Проблема с масовите стрелби е проблем на обществото в САЩ.