Тръмп бил отговорен за безредиците в Капитолия

Според Специалната комисия бившият президент се е опитал да направи преврат
10 юни 2022 09:41, Йоана Цонева
30
Тръмп  бил отговорен за безредиците в Капитолия
Снимка: БГНЕС

Специалната комисия на Камарата на представителите на САЩ, която разследва обстоятелствата около нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г., показа част от събраните материали по време на първото публично съдебно заседание. Според конгресмените, те са доказателство за това, че 45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп е отговорен за безредиците в центъра на американската столица и е опитал да направи преврат, предаде БГНЕС.

По време на изслушването бяха показани, наред с други неща, няколко откъса от кадри с показания на свидетели, получени от депутатите. Бяха показани кадри, в които Уилям Бар, служил при Тръмп като министър на правосъдието и главен прокурор на САЩ, изразява несъгласието си, че "изборите са били откраднати". Той подчертава, че не желае да участва в опитите за оспорване на резултата от гласуването и директно казва на Тръмп, че тезата му за откраднати избори е "глупости".

Членовете на специалната комисия показаха и запис на разговор с дъщерята на Тръмп - Иванка, която е била президентски съветник в неговата администрация. На записа тя казва: "Уважавам главния прокурор Бар. Затова приех това, което той каза".

Още по темата
Конгресмените представиха тези думи на Бар и Иванка Тръмп, както и други материали, като доказателство, че 45-ият президент на САЩ е дезинформирал поддръжниците си и всъщност ги е подтикнал към противозаконни действия.
Председателят на назначената комисия Бени Томпсън (демократ от Мисисипи) определи действията на Тръмп като "масивна, многоетапна конспирация за фалшифициране на президентските избори". Той заяви, че събитията в сградата на Конгреса на САЩ са "кулминацията на опит за преврат".

Членът на Камарата на представителите Лиз Чейни (републиканец от Уайоминг), която също е член на специалната комисия, заяви по време на изслушването: "Онези, които нахлуха в Капитолия и се бориха със служителите на реда в продължение на часове, бяха мотивирани от това, което им каза президентът Тръмп. Че изборите са били откраднати и че той е легитимен президент".

В специалната комисия за разследване участват седем демократи и двама републиканци, включително Чейни. Последните неведнъж са критикували Тръмп. Много съпартийци ги осъдиха за това.

Изслушването беше излъчено на живо по много американски телевизионни канали. Демократите, които сформираха специалната комисия, насрочиха събитието за най-гледаното време с надеждата да съберат голяма телевизионна аудитория, за да се опитат да поправят, включително и по този начин, почти катастрофалната според местните анализатори позиция на партията в навечерието на междинните избори за Конгрес през ноември.

Очаква се в следващите седмици комисията да се занимава и разкрие детайли около кампанията на Доналд Тръмп "Спрете ги да откраднат изборите" и натиска, който той е оказал зад кулисите на американското министерство на правосъдието да действа срещу обявените изборни резултати и победата на Джо Байдън. По темата с предполагаем натиск на Тръмп обаче вече има няколко провалени съдебни дела.

При щурма и след него загинаха 9 души, включително една жена, и бяха ранени 100 служители на реда. 800 души бяха арестувани и са с обвинения заради атаката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
10
 
! Отговори
Здрасти Вова преди 1 година
Аз си мислех, че пак Путин
27
1
 
7
 
! Отговори
До 15 преди 1 година
При така наречения щурм на Капитолия, адмистрацията си беше на Тръмп, следователно той го е спрял и е либерастки герой, нали така г-н мегаум?
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Типичната за модерните комунисти долнопробна пропаганда, опити да запушат устата и вкарат даже в затвора политически опоненти, пълна забрана на плурализма. Ако американците не се събудят и не изранат тази червена гнус, ще потънат в блатото на тоталитаризма, което пък историята е доказала, че води до всеобща деградация.
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Безкрайната злоба и отмъстителност на "демократите"!
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демократите май са оцапали гащите. Страх ги е, че Тръмп няма да има проблеми да спечели изборите срещу Джо Деменцията.
23
1
 
12
 
! Отговори
Йосарян преди 1 година
Любимо видео от щурма ми е когато един шишкав полицай бавно ходеше пред групата протестиращи и видимо им показваше пътя, а те агресивно го следваха спокойно и бавно на няколко метра. По едно време шишкавият полицай си изпусна палката, при което щурмуващите брутално и безжалостно спряха и го изчакаха да си я вдигне.
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Реалността вече не е каквото е, а каквото КАЖАТ ОТ ТЕЛЕВИЗОРА
21
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цитираните 9 души починали преди и (тук е много ключово СЛЕД) "щурма" са много интересни! Има 1 жена, която е застреляна от полицай. Останалите 8 са починали от инфаркти, инсулти или други здравословни проблеми след протеста, което няма общо с тъй наречения щурм. Само да кажа, че никой не Тръмп на никого не е казал да ходи да "щурмуващ каквото и да било, а т.нар. "щурм" беше разходка в Капитолия понеже полицията им отвори и ги пусна да влязат, а агитаторите се оказаха от ФБР!
20
0
 
15
 
! Отговори
И една жена?! преди 1 година
Какво е жена? Дефиниция искам. Истинските демократи ще ми отговорят.
19
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демократи се подготвят предварително, наясно са че повече няма да спечелят избори. Сега си търсят виновен Путин, Тръмп, КИм чен Ир. Всички виждаме резултата от санкциите им.
18
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пропускате Путин, той е виновен за всичко на този свят. Като се върне Тръмп, китайците ще станат виновни.
17
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма природен закон който да казва, че можеш свободно да вършиш престъпления и това да не остане наказано. Опит за преврат!
16
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съд за за оранжевият клоун.
15
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой е отговорен за деветимата убити? Администрацията на Байдън (че е защитавала Капитолия) или подстрекателствата на Оранжадата?
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До дедо Гошо Обогатете си речниците бе некадърници от 32 години използвате едни и същи думи и линии. Некадърници тръгнали с опорки от времето на първия мандат на Рейган да се правят. Да не си Васко кръпката или Къци Вапцаров?
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Представяте ли си какъв вой щеше да бъде, ако Доналд Тръмп младши беше нправил и 1 милионна от това дето направи отрочето на деменцията?
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 4 Жената беше бяла, ако беше черна щяха да ореват орталъка някои.
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Самите американци казват за фалшифициране на изборите, заяви бразилският президент. Няма да обсъждам суверенитета на друга страна. Но при Тръмп нещата вървяха наистина добре.Самият Болсонару, който не побърза да поздрави Байдън с победата, ще участва през есента на избори.Не искаме подобни фалшификации да се случат в Бразилия, подчерта той.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Болсонару: На изборите в САЩ имаше масови фалшификации. В неотдавнашно интервю бразилският президент, на когото скоро предстои среща с Джо Байдън, призна, че до момента се отнася с подозрение към победата на колегата му на изборите през 2020 г. Жаир Болсонару отбеляза, че по време на гласуването е имало масови фалшификации, които той обеща да не допусне в страната си, съобщи Daily Mail.
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато стане време за мозък се появяват ботовете на Козяк.