След решението срещу абортите, вълна от реакции в САЩ

Президентът нарече решението "трагична грешка"
Обновена: 25 юни 2022 16:06 | 25 юни 2022 15:55, Петя Славова
87

Ршението на Върховния съд в Съединените щати да отмени правото на аборт донесе вълна от реакции. Така на практика, отделните щати вече ще имат правото да забраняват абортите. В някои от тях клиники започнаха да затварят, а президентът нарече решението "трагична грешка".

До тук се стигна след като най-висшата инстанция отмени решение от 1973 година по делото "Роу срещу Уейд", което се приемаше като ключово за правата на жените. Остра реакция дойде веднага и от американския президент.

"Това е един тъжен ден за страната, но това не означава, че битката е приключила", заяви Джо Байдън, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Той обеща да работи за правото на жените да пътуват, за да правят аборти в щати, където процедурата е законна, както и за достъпа на жените до контрацепция. Байдън призова хората да излязат на междинните избори за конгрес през ноември и да изберат законодатели, които са склонни да застанат зад абортите.

Едва трима съдии либерали от деветимата пожизнени магистрати изразиха несъгласие с решението. Американският Конгрес също се раздели. Лидерът на републиканците заяви, че случилото се е "историческа победа за Конституцията и най-уязвимите в нашето общество. Председателят на Камарата на представителите нападна републиканците.

Веднага след произнасянето на решението избухнаха протести. Във Финикс, щата Аризона, полицията разпръсна събралите се със сълзотворен газ. Клиника за аборти в Арканзас вече затвори, а служителите се обаждаха на жените с насрочени часове да им кажат, че те се отменят.

На практика решението бележи най-значителното ограничаване на вече установени конституционни права в историята на съда. И означава, че около 36 милиона жени в репродуктивна възраст няма да имат право на аборт дори и след случай на насилие.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите "журналисти" са патенца. Кой е отменил правото на аборт бе, аланкоолу? Запознайте се с фактите преди да пишете! Върховният съд забрани абортите след 15-та седмица! Това е!
38
3
 
11
 
! Отговори
До 34 преди 1 година
Коя наука визираш ,А ?! Тази от фейк сайт четата ли ?! Хониор донатропин е хормона който изгражда сърцето на плода и се развива за 10 седмици. Едва след 10 - 12 седмица ,може да се установи пулс. Аман от фейкари и не компетентни шебеци.
37
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искали да решават какво да правят с телата си... Ми вие сте решили още като сте правили секс без предпазни средства. От там на татък вече нямате права върху живота на бебетата. Това са техните тела.
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Номер 33 до 19. Извинявам се поредноста на коментарите е сменена. Съгласен съм с позицията ти.
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе тия за контрацепция не са ли чували?
34
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да има пресяване на некачествения материал, трябва да бъде разрешено абсолютно всичко-аборти, наркотици, алкохол, цигари, стероиди и т.н.
33
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С напредването на науката става ясно, че сърцебиенето започва от 7-мата седмица. Желанието да убиеш детото си поради собствената си немърливост, маскирайки я като човешко право и гнусно.
32
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 19. Не пиши глупости. Принципа моето тяло моя избор трябва да е абсолютен.Само жената която ще става маика има право да решава съдбата на плода в утробата си които е част от нея и това не се отнася само до абортите а и за всяка друга медицинска процедура. Отнася се за всичко свързано с твоето тяло което е неприкосновено и е само и абсолютно твоя собственост.
31
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
***, не отменя правото на аборт, а забранява аборта след 15-та седмица от брвменността, защото това си е убийство! След 15 седмици в утробата има един малък човек, не ембрион!
30
0
 
8
 
! Отговори
До 28 Азимов преди 1 година
Да не си пропуснал дневната си доза транквилант,А?!
29
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аборта е много важно нещо... за всяко развратно общество, което не знае каква е функцията на сексът между мъж и жена.
28
14
 
5
 
! Отговори
Азимов преди 1 година
Дъщерята на Байдън намекна, че е имала интимни преживявания с баща си.
27
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Забелязал съм, че всички които подкрепят абортите, вече са се родили." Роналд Рейгън
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Написах гли сти не знам защо в тоя сайт 30% от думите в речвика се смитат за забранени.
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се купуват повече хапчета. Далаверка за производителите.
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Зaтлъстeлите феминистки революции ли ще вдигате? Да не получите удар от много ходене пеша по протести?" - ако си живял в щатите ще знаеш, че там за всичко препоръчват контрацептиви за всичко на жените. Докторите в САЩ получават големи пари за да го продават. Дават го за нередовен цикъл, превантивна мярка, за хормонални проблеми. Ако кажеш, че имаш *** сигурно и за *** ще ти го предпишат. Добре, че българките не са такива доверчиви пуйки, че ги виж американките по 80кг. WHO + LGBTQ = В.Н.Л
23
15
 
6
 
! Отговори
До 19 преди 1 година
Абортът е убийство. Тук става въпрос за отделен човешки живот. Този на бебето.
22
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Резултатът ще бъде като по-рано в Полша. Когато там взеха подобно решение в Германия клиниките по аборт отваряха шампанското. Значи сега американките от квадратните щати ще трябва да попътуват малко до нормалните щати и там да им се извърши процедурата. Или да внимават повече като се фpacкат, това също е вариант.
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За българия няма опасност да се приеме такъв закон, по брой аборти българките са на първо място, в света!
20
0
 
15
 
! Отговори
До 17 преди 1 година
Точно ЛГБТ организациите подкрепят феминистките, цветнокожите, имигрантите, защото са от едно и също либерално политическо семейство. Обратните ползват сурогатни майки и инвитро клиники, за да се сдобият с деца.