Байдън: Ще арестуват жени, които пътуват за аборти

13 републикански щати забраниха или силно ограничиха абортите
2 юли 2022 16:01, Йоана Цонева
48
Байдън: Ще арестуват жени, които пътуват за аборти
Снимка: БГНЕС

В петък президентът Джо Байдън прогнозира, че някои щати в САЩ ще се опитат да арестуват жени, които пресичат държавните граници, за да направят аборт, след като Върховният съд отмени конституционното право на тези процедури в цялата страна, съобщи "Ройтерс".

Тринадесет, ръководени от републиканците, щати забраниха или силно ограничиха процедурата по силата на така наречените "закони за задействане", след като миналата седмица съдът отмени историческото решение от 1973 г. по делото "Роу срещу Уейд". Жените в тези щати, които искат да направят аборт, може да се наложи да пътуват до държави, където той остава законен.

По време на виртуална среща за правата на абортите с губернатори на щати от Демократическата партия в петък Байдън заяви, че според него "хората ще бъдат шокирани, когато първият щат се опита да арестува жена, която е пресякла границата на щата, за да получи здравни услуги".

Той добави: "И аз не мисля, че хората вярват, че това ще се случи. Но това ще се случи и ще бъде телеграма за цялата страна, че това е гигантска сделка, която надхвърля границите; имам предвид, че засяга всичките ви основни права".

Още по темата
Байдън заяви, че федералното правителство ще предприеме действия за защита на жените, които трябва да преминат границите на щата, за да направят аборт, и ще осигури достъпа им до лекарства в щатите, където те са забранени.

Губернаторът на Ню Мексико, Мишел Луджан Гришам, заяви на срещата, че нейният щат "няма да сътрудничи" на никакви опити да се издирват жени, които са направили аборт, за да бъдат наказани. "Ние няма да екстрадираме", каза тя.

Групите за защита на правата на абортите са внесли законодателни актове в редица щати, които целят да запазят възможността на жените да прекъсват бременност.

Оттогава съдиите във Флорида, Луизиана, Тексас и Юта са издали решения, които не позволяват на тези щати да прилагат нови рестриктивни закони за абортите, а в петък върховният съд на Охайо отказа да блокира прилагането на забраната за аборти в ръководения от републиканците щат.

Губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул заяви пред групата, че "само няколко щата" ще трябва да се погрижат за здравето на жените в цялата страна.

"Навън има такъв стрес", каза Хочул. "Това е въпрос на живот и смърт за американските жени", добави тя.

Байдън също така каза на групата, че в Сената няма достатъчно гласове, за да се премахне правилото за супермнозинство, известно като филибастър, за да се кодифицират защитите на "Роу срещу Уейд" в закон.

Той предложи на сенаторите да премахнат забраната за гласуване, но предложението беше отхвърлено от помощниците на ключови законодатели от Демократическата партия.

"Филибастърът не бива да пречи на това да можем да кодифицираме Роу", каза Байдън.


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
1
 
! Отговори
Ливо преди 1 месец
Все едно да забраниш самоубийството,смешен закон
45
0
 
0
 
! Отговори
Амбриажов преди 1 месец
Ами ако м-м и ж-ж само се "уважават", това не би било проблем :-D . Нали било "модерно".
44
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В коментар на 27 се изтъква аморалността на мъжете, които коментират абортите - те никога не раждат. Съгласен! Но и вие, жени, няма да ни осъждате морално, когато към 2928 проплаче първото бебе в брак само от двама мъже. Знаете за биологичните манипулации по създаването на яйцеклетки от определени стволови клетки, нали? Споразумяхме ли се?
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В коментар на 27, се каза мъжете да не дават мнение по въпросите с абортите, защото никога няма да раждат. Съгласен! Но и вие жените ще престанете да давате мнение за или против наборната служба в България, след като през цялата история на тази страна не са ви вменявали този натрапен дълг да бъдете роби на държавата само защото сте от определен пол и сте на определена възраст. Споразумяхме ли се?
42
0
 
0
 
! Отговори
Един888 преди 1 месец
До Анонимен 38Байдън е от "Демократите" - 'За' абортите е, т.е. за правото на жените да могат да напраят аборт. 'Роу срещу уейд' 1973 г. - съдът заявява, че решението на жената дали да направи аборт през първите три месеца от бременността трябва да бъде оставено на нея и на нейния лекар. То позволява на щатите да налагат определени правила за аборти през втория триместър, за да защитят здравето на жената, както и да предприемат мерки за защита на живота на плода през третия триместър.
41
2
 
10
 
! Отговори
Една преди 1 месец
Последствията тепърва ще се усещат..Брак, връзки, доверие-всичко отива подяволите...Всяка среща ще е заплаха, да не би да завърши с изнасилване..а ако се случи,щом при аборт се влиза в затвора,колко му е жертвата да опука виновника така и така като ще влиза в затвора..Момичета които още са деца,но имат цикъл,вече стават там потенциални жертви на разбиранията на извратеняците за забрана за аборт дори при кръвосмешение...Буквално отвориха кутията на пандора..
40
2
 
8
 
! Отговори
Една преди 1 месец
Ако на тези които налагат ограничения до здравни грижи на жените,им се случи това на тяхната дъщеря, майка, сестра и т.н,уверявам ви, че тогава че нито библия, ни кришна,ни буда нито който и да било ще цитират,защото са върховни лицемери и ще се погрижат тайничко за своето здраве.Няма религия която да ме убеди,че при изнасилване или кръвосмешение забараненият аборт бил за добро...С отмяната на този закон развързват ръцете на педофилите,а изнасилвачите ще "избират" майката на детето си...!!!!!!
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бай Дончо тотално си изветрял.
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това,което твърдя е,че аборт на семейна жена се разрешаваше при условие,че има вече две деца.Не твърдя,че в България абортите не са били разрешени.Статистиката,която цитирате какво точно трябва да докаже.Населението тогава беше повече и жените раждаха в значително по- млада възраст.Ако до 25 годишна възраст вече имаш две деца до критическата възраст има много възможности да ти се случи нежелана бременност.
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо не става ясно от написаното! Аз не разбрах Байдън ПРИВИДНО "за" или "против" правото на на аборт е?
36
0
 
0
 
! Отговори
До 36 преди 1 месец
Мнозинството от абортите са по избор, а не по медицински причини, спонтанни аборти и т.н. Второ, от легализацията на аборта по избор през 50-те до 90-те години българките правят по над 100 000 аборта годишно.
35
1
 
6
 
! Отговори
До 34 преди 1 месец
В тези над 100 000 аборта годишно се включват освен аборт на трета или поредна нежелана бременност,така и спонтанни аборти и аборти по медицински показания.След аварията в Чернобил през 1986 г.много жени бяха посъветвани да направят аборт.
34
0
 
12
 
! Отговори
А преди 1 месец
А как няма да направи аборт изнасилена ,и ако детето е с няколко синдрома .Да не би за донори да ги ползват как ще забранят .***.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аман от простотии. В Европа в повечето държави режимът на аборт е по-рестриктивен от повечвто републикански щати. Товя е един измислен проблем! Тъпотия пълна! Защо изобщо трябва да знарм тези идиотщини ?!?
32
2
 
0
 
! Отговори
До 31 преди 1 месец
Затова ли през социализма са правени по над 100 000 аборта годишно? И това според официалната статистика.
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да се забранят половите сношения. Това решава въпроса с абортите.
30
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По време на социализма в България беше забранено да правиш аборт,ако нямаш вече родени две деца.Независимо от условията,в които живееш,дали още си студент на общежитие или си в процедура по развод.Тогава това доведе до правенето на криминални аборти по домовете от специалисти и неспециалисти.Много жени останаха безплодни вследствие на такива процедури.Когато една бременност е нежелана жената ще направи всичко,дори и с риск за собственото си здраве,за да я прекрати.
29
9
 
7
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 месец
Ша гълтат и ша пускат отзад дъ не забременяват и дъ не абортират ! Ко толкоз сложно има ?
28
12
 
6
 
! Отговори
До 28 преди 1 месец
Защо? Феминистките непрекъснато правите това нещо. Плюс това постоянно говорите за истанбулски конвенции, убийствата на жени, а в същото време искате безнаказано да убивате бебета.
27
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Редно е когато мъжете почнат да раждат, тогава да дават мнение, т.е. никога!