Бунт в Силициевата долина, служители не искат в офисите

Пътуването до работното място е причина за напускане
4 юли 2022 14:27, Анисия Иванова
47
Бунт в Силициевата долина, служители не искат в офисите
Снимка: Pixabay

Служителите на технологични компании в Силициевата долина в момента се бунтуват масово срещу необходимостта да пътуват до офиса. След две години на пандемия и работа от вкъщи много хора са свикнали да работят отвсякъде и не виждат защо трябва да се отказват от новия си начин на живот.

Тази култура обаче среща твърд отпор от страна на някои шефове: работещите в Tesla например трябва да се връщат в офиса - на пълен работен ден. Това става ясно от имейл на шефа на компанията Илон Мъск до служителите. "Ако не се появите, ще приемем, че сте подали оставка", пише Мъск.

Други компании сега пробват различни трикове, за да привлекат служителите обратно. Компанията майка на Google - Alphabet, например. От април 164 хил. служители в цял свят трябва да идват в офиса три дни в седмицата.

Google наскоро нае Лизо, една от най-търсените американски поп певици, за концерт в централата на компанията в Маунтин Вю. Искаме да направим завръщането в офиса "нещо много специално", пише Дейвид Радклиф, който отговаря за въпросите на работното място в Google.

През април производителят на чипове Qualcomm организира в Сан Диего т. нар. happy hour за добре дошли с безплатна храна и тениски, на което събитие главният изпълнителен директор Кристиано Амон лично поздрави служителите. Сега всеки вторник ще се сменят видовете корпоративна храна, а в сряда ще се провеждат спортни дейности, съобщава New York Times.

И Microsoft предложи на служителите си музика на живо, игри и безплатна бира и вино, за да отбележи завръщането им в офиса през февруари.

Apple, от друга страна, не избира подхода на моркова, а на тоягата. Компанията обаче не стига дотам, докъдето стига Мъск: от април насам нейните 154 хил. служители в цял свят трябва да идват в офиса един ден седмично. Постепенно времето за присъствие ще бъде удължено до три фиксирани дни - понеделник, вторник и четвъртък.

В проучване на изследователския институт ADP, проведено през април сред 32 хил. служители, две трети от тях заявяват, че биха обмислили да сменят работата си, ако им се наложи да се върнат в офиса на пълен работен ден. Групата на 18-24-годишните е особено настроена против това (71%). Подобно изискване от страна на работодателите се разглежда като "поведение от каменната ера", казва Ръсел Хенкок, главен изпълнителен директор на мозъчния тръст Joint Venture Silicon Valley.

В проучване на компанията за пазарни проучвания Gartner служителите посочват като причини за нежеланието си да се върнат в офиса времето за пътуване до работа, по-малката гъвкавост, риска от заразяване с коронавирус, както и разходите. На фона на най-високата инфлация от 40 години насам цените на бензина и храната в заведенията в САЩ рязко се повишиха.

В стремежа си да задържат служителите си, компаниите правят големи отстъпки. Amazon например първоначално изискваше от служителите си да се върнат в офиса на пълен работен ден миналата година. След това изискването се превърна в такова за три дни в седмицата, а сега висшите ръководители на всеки екип трябва да решават колко време им е необходимо да бъдат заедно в офиса. „Всички ние сме оценявани по това как обслужваме клиентите си, независимо откъде работим", пише главният изпълнителен директор Анди Джаси.

Междувременно Microsoft също позволява на служителите си да договарят хибриден модел на работа след консултация с ръководителите.

Целия анализ четете в investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
7
 
! Отговори
ИТ експерт преди 1 година
Аз затова ти казах, ако се разработя и по 50-60 бона мога да правя на месец, ама затова , за да има време и за детето и за екскурзии, не бачкам много по 12-13 часа, както казваш, и за жените си прав - моята бившата и давах по 3-4 бона на месец да има за дрехи и за всичко, гладно куче от Северозапада - Бяла Слатина, и накрая ходи да изневерява, хубава , видя някой лев и дреха, отнех и всичко колата - чисто нова и взех на нея от магазина Тойота хибрид, и всичко останало
19
2
 
18
 
! Отговори
до ИТ Експерт преди 1 година
Не знам какво си обиколил, но познавам над 30 програмиста и ежедневието им се свежда до това да бачкат по 12 часа на ден, през останалото време да пият крафт бира вкъщи с други приятели програмисти и да играят Плейстешън! Да, жените им са щастливи, защото им дават джобни да си харчат по моловете, както и да пият питиета с други мъже, ама това нормално ли е според теб?! Нямат време нито за екскурзия, нито за нищо! А май нямат и желание за това, просто са в Матрицата! Иначе са добри момчета!
18
7
 
5
 
! Отговори
до 18 преди 1 година
Факт, аз имам доста приятели от Сливен и Ямбол от ИТ сектора. Не говорят на диалект, специално някои ходиха на логопед, защото знаят, че с мякане кариера не се гради. Да, всичките взимат над 10к месечно. Умни хора. Кадърни, можещи, борбени. Аз съм от София де. Малка консултантска компания имам + работя на заплата на принципал ниво в средна по размер компания. Между 15 и 30к разликата в стандарта на живот е огромна. При 11.5к до преди няколко години не можех доста неща да си позволя, например.
17
5
 
10
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 1 година
Пък на мен ми е кеф да ходя до офиса и да работя от там. Може би защото сме точно двама и се разбираме на макс. Климатика набичен, зимата също. Кеф ти бирица, кеф ти и по някое сутрешно уиски с някакви ядки. Същото го прави от къщи, но сметките ми за ток хвърчат с 300 лева нагоре. Ако не бях женен щях да си живея в офиса.
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аз по 30 бона някъде вадя, не съм на заплата , колегата е, аз го познавам, голям специалист е, нищо че е на заплата, и други ИТ проекти е правил - перфектен. Между другото в Сливен и Ямбол от ПМГ и Езиковите гимназии има много добри математици и програмисти, огромен брой от моите познато в ИТ сектора са от Сливен и Ямбол, евала. Та няма значение дали правиш 15. 20 или 30 бона , живееш си перфектно и с 15 и с 30 К, разликата е двойна, но стандартът ти е почти същия
15
8
 
2
 
! Отговори
до 12 преди 1 година
15к месечно не е интересен доход за ИТ сектора. Ако си на заплата, ок е. Ако работиш за себе си- малко е.
14
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и аз съм IT - да ти кажа никога не съм си представял че ще правя по 20 бона на месец и то без напрягане, отделно парата прави пара, кат вадиш по 250 бона на година, ако не си *** или комарджия си живееш по-добре от крадливите политици от ДПС, дет чакат все да ги черпят навсякъде, а аз всичко си плащам и пак пара бол
13
7
 
4
 
! Отговори
ИТ експерт преди 1 година
обиколил съм 82 държави на 6 континента, ходил съм навсякъде, без Антарктида, 12 бона на месе, отделно се занимавам и с други програми, по 15 бона ги правя на месец, има и за почивки и за къщи и за инвестиции и за всичко, мерцедес е класа от магазина изкарах на 7 км. И влагам във всичко, и да ти кажа на месец само за удоволстия харча по 6-7 бона , без заеми , наеми, коли и така нататък,
12
8
 
16
 
! Отговори
Хаджи Калчо преди 1 година
Асоциални темерути! Изкарват хиляди, а си стоят вкъщи! Купуват апартаменти по 300 хиляди евро, вместо с тия пари да обиколят света!
11
12
 
7
 
! Отговори
ИТ експерт преди 1 година
бачкам си откъщи, IT съм от 15 години, построих си перфектна 3 етажна къща в родния Сливен за около 500 бона с обзавеждането и двора ми седна, още една къща в Панчарево - двуетажна за около 400 бона ми седна с мястото- взех един стар копторлък, неподдържан в Панчарево и го направих перфектно и отделно си и купих апартамент в Лозенец 120 квадрата. Отделно нон стоп в гърция, Италия, Испания по море и мачове и чат пат в САЩ и Азия, под 12 бона не съм падал от 10 години, хората са доволни
10
2
 
8
 
! Отговори
мазните интриганти преди 1 година
се връщат по офисите да интригантстват и да злословят зад гърбовете на колегите и шефовете.
9
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха-ха-ха-ха.. успех да върнат някой в офиса, дето лятото работи от плажа, а зимата от планината! Свършвам работа, затварям лаптопа, хвърлям телефоните и отивам в бара на плажа! А тия ме карат да заменя плажа с трафика на София... успех!
8
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И айтитата не искат Лизо, а мангизо. Това да са ученици да ги привличаш с певици бе?
7
8
 
39
 
! Отговори
MONAD преди 1 година
Тези същите интроверти бяха най гласното мнозинство, предимно онлайн, за локдауни и затваряне.Масово от тях не обичат да се виждат с хора така или иначе, това си е тяхна работа в крайна сметка, ама има много не облагодетелствани професии които не могат да си позволят да работят от вкъщи, инцидентно това са хората които се грижат за това да имаме храна, ток и всичко друго необходимо.
6
11
 
46
 
! Отговори
Аз пък преди 1 година
Съм селскостопански работник. Обирам, сея реколтата. Аз също ще работя от вкъщи като компюттърните хвалипръцковци. Няма да стъпя на нивата. Ще ми ядете ...
5
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз не виждам причина да се връщат хората в офиса, защото тогава работния ден става от 8 часа на 12 и повече, да не говорим, че плащаме билети или гориво, за да се завлечем дотам. Просто хората ще се преориентират към фирми, които предлагат опция за работя изцяло от къщи. Будали вече няма, особено в технологичния сектор.
4
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
има доста ***, които доброволно ще се върнат в офиса по ред причини, най-вече да има с кой да се дразнят и да клюкарят и да интригантстват, че това от къщи е много трудно
3
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще изволниш обучени хора, друга част ще те напуснат, като останеш без хора, ще почнеш да наемаш нови хора с по-високи възнаграждения, които тепърва трябва да се обучават, но пак на същите хоумофис условия. Всеки път едно и също, тия HR така и не се научиха, че с тояга не става.
2
0
 
21
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 1 година
1/3 не искат да се връщат защото са си наредили нещата в семейството по новия начин. 1/3 не искат да се връщат защото ще ги накарат да работят. 1/3 защото са се преместили да живеят на по-читаво място. Бас ловя че от тия дето отказват да се върнат ще изволнат максимум половината - въпросът е да се уцелят правилните.
1
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 13 години съм в технологичния сектор. В офиса ходя само да се видя с колеги, да поиграем тенис на маса, дартс, ПС, да хапнем в нов гурме ресторант, да ида на масаж, да се забавлявам. Винаги съм бил с неограничена работа от вкъщи. Причина да се ходи в офиса няма според 90% от ИТ компаниите. Това е бъдещето. Доста от тях вече свиха с по 90% офис площите. Ние върнахме офиса на лендлорда и наемът от 80к евро месечно отива по джобовете на служителите- осребрява се какво ли не за работа от дома.