Бунт в Силициевата долина, служители не искат в офисите

Пътуването до работното място е причина за напускане
4 юли 2022 14:27, Анисия Иванова
47
Бунт в Силициевата долина, служители не искат в офисите
Снимка: Pixabay

Служителите на технологични компании в Силициевата долина в момента се бунтуват масово срещу необходимостта да пътуват до офиса. След две години на пандемия и работа от вкъщи много хора са свикнали да работят отвсякъде и не виждат защо трябва да се отказват от новия си начин на живот.

Тази култура обаче среща твърд отпор от страна на някои шефове: работещите в Tesla например трябва да се връщат в офиса - на пълен работен ден. Това става ясно от имейл на шефа на компанията Илон Мъск до служителите. "Ако не се появите, ще приемем, че сте подали оставка", пише Мъск.

Други компании сега пробват различни трикове, за да привлекат служителите обратно. Компанията майка на Google - Alphabet, например. От април 164 хил. служители в цял свят трябва да идват в офиса три дни в седмицата.

Google наскоро нае Лизо, една от най-търсените американски поп певици, за концерт в централата на компанията в Маунтин Вю. Искаме да направим завръщането в офиса "нещо много специално", пише Дейвид Радклиф, който отговаря за въпросите на работното място в Google.

През април производителят на чипове Qualcomm организира в Сан Диего т. нар. happy hour за добре дошли с безплатна храна и тениски, на което събитие главният изпълнителен директор Кристиано Амон лично поздрави служителите. Сега всеки вторник ще се сменят видовете корпоративна храна, а в сряда ще се провеждат спортни дейности, съобщава New York Times.

И Microsoft предложи на служителите си музика на живо, игри и безплатна бира и вино, за да отбележи завръщането им в офиса през февруари.

Apple, от друга страна, не избира подхода на моркова, а на тоягата. Компанията обаче не стига дотам, докъдето стига Мъск: от април насам нейните 154 хил. служители в цял свят трябва да идват в офиса един ден седмично. Постепенно времето за присъствие ще бъде удължено до три фиксирани дни - понеделник, вторник и четвъртък.

В проучване на изследователския институт ADP, проведено през април сред 32 хил. служители, две трети от тях заявяват, че биха обмислили да сменят работата си, ако им се наложи да се върнат в офиса на пълен работен ден. Групата на 18-24-годишните е особено настроена против това (71%). Подобно изискване от страна на работодателите се разглежда като "поведение от каменната ера", казва Ръсел Хенкок, главен изпълнителен директор на мозъчния тръст Joint Venture Silicon Valley.

В проучване на компанията за пазарни проучвания Gartner служителите посочват като причини за нежеланието си да се върнат в офиса времето за пътуване до работа, по-малката гъвкавост, риска от заразяване с коронавирус, както и разходите. На фона на най-високата инфлация от 40 години насам цените на бензина и храната в заведенията в САЩ рязко се повишиха.

В стремежа си да задържат служителите си, компаниите правят големи отстъпки. Amazon например първоначално изискваше от служителите си да се върнат в офиса на пълен работен ден миналата година. След това изискването се превърна в такова за три дни в седмицата, а сега висшите ръководители на всеки екип трябва да решават колко време им е необходимо да бъдат заедно в офиса. „Всички ние сме оценявани по това как обслужваме клиентите си, независимо откъде работим", пише главният изпълнителен директор Анди Джаси.

Междувременно Microsoft също позволява на служителите си да договарят хибриден модел на работа след консултация с ръководителите.

Целия анализ четете в investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
7
 
! Отговори
Qanon преди 1 година
Когато не участваш в производствен процес с ръцете си и не се налага наистина да си на място в офиса или завода/фабриката, не редиш сървъри в шкафове и т.н... ЗАЩО е нужно да си в офиса?! Вкъщи имаш много повече удобства, не се налага да харчиш гориво и нерви, за да стигнеш до офиса, не рискуваш живота си на пътя. Днес имаме всички необходими технологии, за да пренесеш офиса си вкъщи - Скайп, Зуум, чатове и т.н... Кому е нужно?! Фирмите пестят от наеми, консумативи и ток.
39
0
 
1
 
! Отговори
Лили преди 1 година
До АнонименЕвала, keep wolking bro
38
1
 
1
 
! Отговори
Лили преди 1 година
До до 35и ще изкараш 15 г преди да се скапи хилавото ти телце и да ти стане мозъчето на каша заради некви К, успех
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПрограмистИскаме като сигаромите - никаква работа и само да ни плащате! Иначе - пуртести къту тия за ковидите.
36
0
 
16
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Чета ви глупостите и се смея с глас. Тука само некви милионери с по 15 20к на месец се разписали. Абе скъсаняци.. кого се мъчите да заблудите?
35
12
 
1
 
! Отговори
до 35 преди 1 година
Много ясно, че сме мързеливци. И аз си признавам- надали работя по повече от 2 часа на ден. Ама си изкарвам парите, клиентите ми плащат десетки хиляди и така. А ти бичиш денонощно в склада за има-няма 4-5к или въртиш геврека на тира за 6-7.
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука май само два имbецила обменят "мисли".
33
4
 
5
 
! Отговори
5+1 преди 1 година
Тези ит специалисти са големи мързеливци, вкъщи седят и си чешат кайсиите и сливите, играят игри и мотаят проектите...
32
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
вече всичко ми писна 1979 г, набор съм, завърших ПМГ Сливен и след това СУ Информатика, от 2002 г. почнах в ИТ сектора на 500 лв втори курс, след 2007 г. почнах собствен бизнес в ИТ сектор, ппари, ***, коли, имоти, екскурзии къде ли не, ядене, пиене, чукане, всякакви азиатки, чернокожи, индийки, индианки, туркини, тайландки, каквото се сетите. Ама всичко омръзва, затова се върнах при жена си , която също ми е омръзнала, но вече смених 5 жени официално 4 брака, и няма смисъл, то всичко омръзва.
31
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честно казано когато една работа може да не се върши в общи офиси или въобще в офиси, не виждам причина хората да не си я вършат от където си искат.
30
9
 
9
 
! Отговори
до ъъъ преди 1 година
аз извадих миналия месец 23 бона - ИТ съм също, ама за 3 бона накупих неща на едни бедни хорица, отделно съм купил кошари и хладилници на нуждаещи се от София и Елин Пелин, дарете и вие поне веднъж в годината по 3-4 бона някъде, не да ми трупате пари и имоти, без да знаете защо
29
5
 
4
 
! Отговори
чичо Кирчо преди 1 година
Да фъргат АТОМА директно в сърцето на Силикон вали и да са пука всичко да става дармадан. Жева и асоциалните им жуотни с тЕх.
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дали 20 бона или 30 бона или 50 бона на месец какво значение има, кат си изкаракл 50 бона, помогни на роднини, приятели, на кой с кредит, на някой купи кола, файда няма иначе, аз поне така правя, нищо че изкарвам по-малко от твоите 50 бона миналия месец
27
3
 
6
 
! Отговори
Shark преди 1 година
До Хайде, хайде Ааа, ясно, ходиш на работа, за да не плащаш ток в къщи. Такива тарикати ги мразя най-много, че даже не се и срамувате да си го признаете. И от други хора съм го чувал това, от мои колеги също. Грозно е!
26
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде комплексарите тук пак започнаха да си мерят ***.
25
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Там разстоянията са големи. Сигурно си губят по-3-4 часа на ден само в пътуване до офиса и обратно. Вместо да си поспиват сутрин и да си почиват със семейството вечер, те се прибират утрепани от пътуване и недоспали, само за да може белия господар да им гледа в мониторите докато работят.
24
10
 
4
 
! Отговори
ъъъ преди 1 година
Аз ако изкарвах 20-30К на месец, изобщо нямаше да се хваля, 50 бона изкарах миналия месец, а създадох само преди шест месеца старт-ъпа ми.
23
1
 
2
 
! Отговори
до 24 преди 1 година
Браво, поне си казваш нещата
22
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аз пък си бачкам по 6-7 часа откъщи от 2 години, под 20 бона месечно не падам, ама не се напрягам, пия си по цял ден бири, уискита, калмари, филе Елена, и си гледам живота, имам едно момиче дет освен за еббббббане за друго не става, излиза ми около 3-4 бона, ама аз съм дебел 130 кг и реално ако нямам тез доходи, тез коли и имоти, тя няма да излезе с мен на кафе даже. Ходя по най-скъпите курорти с нея - Ибиса, Миконос, Санторини, Палма, Канкун, Лас Вегас. Така че ИТ ми даде всичко в тоз живо
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудесно е, че изкарваш такива пари и си избрал да работиш в интерес на себе си - нормално работно време, имаш време за екскурзии и за забавления! Бъди здрав, ИТ сектора дава много, така че колкото повече хора има като теб, по-добре! Говорех за масовите IT-та, които само бачкат, а не си оставят време за забавления, а жените им изневеряват! Е може ли да храниш жена, да и даваш по хиляди левове на месец, а тя да те прави на ***!