Стрелба на парад за 4 юли: Шестима убити, 30 ранени, установиха стрелеца

Трагичният инцидент стана в Хайлънд парк
Обновена: 5 юли 2022 07:34 | 5 юли 2022 07:08, Александър Попов
85

Снимка: БГНЕС/ЕПА

Американската полиция е установила самоличността на стрелеца, убил шестима и ранил 30 души в предградието на Чикаго - Хайлънд парк по време на парад по случай 4 юли, предаде Ройтерс.

Полицията издирва 22-годишния Робърт Кримо, каза началникът на местното полицейско управление Лу Джогмен. По думите на полицейския служител заподозреният все още се намира на свобода и е въоръжен и опасен.

Силите на реда са открили винтовка на местопрестъплението.

Байдън е шокиран от стрелбата

Американският президент Джо Байдън каза, че той и съпругата му са "шокирани от лишеното от смисъл насилие с използване на огнестрелно оръжие" в предградието на Чикаго.

Байдън каза, че в разговор с губернатора на щата Илинойс и с кметицата на град Хайлънд парк "е предложил всестранна подкрепа от страна на федералните власти". Президентът отбеляза също, че е готов да ангажира федералните правоохранителни органи за издирване на стрелеца.

Байдън припомни, че неотдавна е утвърдил редица законодателни инициативи, призвани да предотвратят инциденти с използване на огнестрелно оръжие. Той обеща в изявление "да не се предава в борбата срещу епидемията от насилие, свързано с използване на огнестрелно оръжие".

На местопрестъплението работят повече от 100 полицейски служители, включително служители на ФБР. Открито е оръжието на стрелеца - винтовка. Установено е, че извършителят е открил безразборна стрелба от прикритие на покрива на сграда. Кметицата на Хайлънд парк Нанси Ротеринг призова хората да избягват центъра на града.

Стрелбата в Хайлънд парк идва само седмици след други масови убийства, които са все още пресни в съзнанието на американците, на 24 май на 19 ученици и двама учители в началното училище в Ювалди, щата Тексас, и на 14 май на 10 души в супермаркет в Бъфало, щата Ню Йорк, посочва Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още по темата: САЩмасова стрелба
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
4
 
17
 
! Отговори
Qanon преди 1 година
Борбата е м/у военноиндустриалния комплекс на фащ и обикновения човек. Едните искат да си продават оръжията и мунициите на всяка цена, а другите просто искат да си живеят спокойно. За това и оръжията няма да бъдат забранени за продажба там. И дори и да бъдат забранени, винаги ще има вратички.
44
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са евроатлатическите ценности.
43
2
 
36
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Не й трябва на Русия да воюва със САЩ. Трябва само да изчака да се изпотрепят белите и черните и да ги заместят мексиканците. Русия се разбира с Мексико.
42
1
 
38
 
! Отговори
не може да бъде! преди 1 година
Сега разбирам защо г-н Байдън се държи толкова неадекватно- ами той е непрекъснато "шокиран"!
41
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Празник по американски.
40
1
 
11
 
! Отговори
44 преди 1 година
Бай Дън се изДъни пак!Това е някакъв си рашън,който отмъщава на хамериката за Окрайна!Не вервате , но има връзка между двете войни-външната се пренася вътре!
39
1
 
19
 
! Отговори
Лили преди 1 година
До АнонименНяма я вече американската мечта .Байдън в едно свое изявление каза: На нас ни трябват имигранти,защото те гледат родителите ни,грижат се чистотата на домовете ни на тревните площи улиците.Е за това са имигрантите.
38
2
 
41
 
! Отговори
българина преди 1 година
няма как да си направил 100 войни и у вас всичко да е наред, бумеранга идва......
37
3
 
30
 
! Отговори
До 45 преди 1 година
"РУБЛЯЦИТЕ ВЪВ ВЪЗТОРГ! АМИ ЩО ИСКАТЕ АМЕРИКАНСКИ ВИЗИ БЕ?" И защо трябва да искам американски визи БЕ? Моята родина е България, за добро или лошо тук си живея и не се оплаквам. Виж за такива ластици като теб визите сигурно са жизнена необходимост... както и центовете на дедко шорош
36
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека се избиват! При 300 милиона оръжия няма как да не падат по 10-15 глави на ден! Маята им е лоша, и ще се избиват!
35
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че то това за Чикаго си е ежедневие, тоалетната чиния явно пак демонстрира че не знае къде се намира. Кмета на Чикаго губернатора на Илинойс, цялата тая *** е легализирала престъпленията там, така че това не трябва да учудва никой от нормалния свят. Само либерастията е "потресена", защото било използвано огнестрелно оръжие. Но когато маннгаллите вилняха месеци наред, убиваха и грабеха, тогава беше демократично и либерастично, според демоН Ратската партия.
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те трябва да забранят свободната продажба на огнестрелни оръжия, ненормалници има във всяка държава, но оръжейното им лоби е много силно там :))
33
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много разбити улици в САЩ, почти като нашите.
32
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а защои няма репортаж как руските алкохолици се търкалят сутрин по площадите в москва? или от черната дупка инфо не излиза?
31
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РУБЛЯЦИТЕ ВЪВ ВЪЗТОРГ! АМИ ЩО ИСКАТЕ АМЕРИКАНСКИ ВИЗИ БЕ? НАЛИ Е ЗЛЕ ТАМ? ВЧЕРА РУБЛЕН РАДЕВ ПАК ПОСТАВИЛ НА БАЙДЪН ВЪПРОСА. ДА НЕ Е РЕШИЛ А СИ ПРАЩА ДЕТЕТО ТАМ КАТО РУСКАТА ЗАЩИТНИЧКА НИНОВА?
30
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оръжейният им бизнес нали процъфтява, имат и големо лоби в сената производителите на оръжия, за какво да им пука :)) Бил съм в Щатите, точно това не ми хареса там, че всеки с лична карта може да си купи оръжие, тоест всеки ненормалник :))
29
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американската мечта... и още тия мошеници не искат да свалят визите за нас. Обаче идва времето, в което дори на екскурзия няма да искаме да им отидем.
28
16
 
10
 
! Отговори
Demonaz преди 1 година
Чудесна новина! Малко са искаме повече. Същото дано стане и в Просия.Смърт на кравария и просия свобода за Европа.
27
1
 
24
 
! Отговори
аз преди 1 година
Демокрация Сър!
26
0
 
36
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Да, ама важното в подобни истории е да се заклейми, че Русия е лоша...