Стрелба на парад за 4 юли: Шестима убити, 30 ранени, установиха стрелеца

Трагичният инцидент стана в Хайлънд парк
Обновена: 5 юли 2022 07:34 | 5 юли 2022 07:08, Александър Попов
85

Снимка: БГНЕС/ЕПА

Американската полиция е установила самоличността на стрелеца, убил шестима и ранил 30 души в предградието на Чикаго - Хайлънд парк по време на парад по случай 4 юли, предаде Ройтерс.

Полицията издирва 22-годишния Робърт Кримо, каза началникът на местното полицейско управление Лу Джогмен. По думите на полицейския служител заподозреният все още се намира на свобода и е въоръжен и опасен.

Силите на реда са открили винтовка на местопрестъплението.

Байдън е шокиран от стрелбата

Американският президент Джо Байдън каза, че той и съпругата му са "шокирани от лишеното от смисъл насилие с използване на огнестрелно оръжие" в предградието на Чикаго.

Байдън каза, че в разговор с губернатора на щата Илинойс и с кметицата на град Хайлънд парк "е предложил всестранна подкрепа от страна на федералните власти". Президентът отбеляза също, че е готов да ангажира федералните правоохранителни органи за издирване на стрелеца.

Байдън припомни, че неотдавна е утвърдил редица законодателни инициативи, призвани да предотвратят инциденти с използване на огнестрелно оръжие. Той обеща в изявление "да не се предава в борбата срещу епидемията от насилие, свързано с използване на огнестрелно оръжие".

На местопрестъплението работят повече от 100 полицейски служители, включително служители на ФБР. Открито е оръжието на стрелеца - винтовка. Установено е, че извършителят е открил безразборна стрелба от прикритие на покрива на сграда. Кметицата на Хайлънд парк Нанси Ротеринг призова хората да избягват центъра на града.

Стрелбата в Хайлънд парк идва само седмици след други масови убийства, които са все още пресни в съзнанието на американците, на 24 май на 19 ученици и двама учители в началното училище в Ювалди, щата Тексас, и на 14 май на 10 души в супермаркет в Бъфало, щата Ню Йорк, посочва Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още по темата: САЩмасова стрелба
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Друго нещо си е , БАШ-ДЕМОКРАЦИЯТА !
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали се сещате че Путин е виновен !
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И както винаги, нито дума отностно религията на този американски хъристиянин Роберт Кримо. Я ако вместо Роберт Кримо се казваше Реджеп Фенасикерим ... всяко изречение щеше да започне с "мюсулманин" и "ислям".
62
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кримо се е вдъховил от безсмислените убийства и разрушения от руските войски в Украйна! Глейте ся и аз как ще пострелям наляво-надясно!
61
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като имам мнение за интелектуалните им възможности на американците и лесния достъп до оръжие,изобщо не се учудвам.Не може всеки индивид да има достъп до огнестрелно,трябва да може да носи отговорност,някакъв изпит и преценка на психиката е необходима.Някои са почти на нивото на ***,а други таят силна омраза в себе си,тези хора не са за оръжие.В Австралия не продават алкохол на аборигени,считат ги интелектуално развити на ниво тийнейджъри под 18 г
60
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Диваци
59
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ние сме колония на тази ди вашка страна ...
58
0
 
1
 
! Отговори
Ивон преди 1 година
До Рикиджия СеверозападТова е предградие с хора над средната класа. Там е тихо и спокойно с над 99% бяло американско население, където средната цена на къща е над 1милион долара.
57
0
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
абе лоша работа,нема две мнения..Учудвам се само че има индивиди,като бай Дън,примерно ,които да са "шокирани" от ставащото там...Та Щатите са ОСНОВАНИ ОТ СТРЕЛБИТЕ на пищовите и пушките!!!..Кръвопролитията са им в ГЕНИТЕ на тия..
56
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американска идилия.
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Либералотрепките комуни какви ли не чудеса съчиняват за да изземат оръжията на американците.
54
3
 
14
 
! Отговори
Рикиджия Северозапад преди 1 година
A ЗАЩО НЕ ПИШЕТЕ ЧЕ ТОВА Е В ГЕТАРСКИ КВАРТАЛ КЪДЕТО ВСЕКИ ДЕН СЕ СТРЕЛЯТ ПО ТОЛКОВА , ВИЕ НЕ СТЕ ЖУРНАЛИСТИ А ПРОДАЖНИЦИ И ВАЩИЯ ДЕН ЩЕ ДОЙДЕ
53
3
 
23
 
! Отговори
Младенов Ив. преди 1 година
Това им в кръвта на американците. Да убиват инако мислещите! Започнали са с избиването на индианците!
52
24
 
6
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
Ти виж колко убийства им в Русия и ще се отакажеш да я предпочиташ. Lol
51
4
 
21
 
! Отговори
Само да уточня: преди 1 година
До българина=== Войните,които са водили тези бандити в едва около тристагодишното си съществуване не са 100, а са 250 на брой!!! Всичките са в различни точки на Планетата Земя! И с цялата си наглост и безочие се опитват с храчки на уста да тръбят,че някой друг бил агресор!!! Избили са милиони невинни хора по света,като са започнали с избиването на местното индианско население!
50
6
 
23
 
! Отговори
ало ало преди 1 година
***, това ли са вашите американски прелести! мерси! предпочитам велика русия!
49
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този дементен човек бил"шокиран"! Интересно от какво,след като в бандитската им държава това е ежедневие! Тези вместо да се опитат да си пооправят скапващата им се държава,тръгнали света да оправят! Те отново са в дъното,а вече и на повърхността на военния сблъсък в ***,отново сеят кръвопролития,човешки трагедии и смърт! Те са империята на злото за цялата Планета ЗЕМЯ!!! За съжаление управниците ни,които са техни верни васали следвайки заповедите им, ни водят към загробване на РОДИНАТА ни!
48
2
 
16
 
! Отговори
Това е преди 1 година
демократично.
47
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо се позагуби 4.6 та се налага да гърмят на месо! Бащата-основател, Томас Джеферсън, изведнъж се оказа долен, гаден и мръсен робовладелец, а не демократ и борец за свобода на робите! Та така - човека може и да е искал заря да осигури, ама сбъркал пушката и патроните!
46
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Убииствата в кравария станаха национален спорт. Още ли някои искат да се премахнат визите и да отидат да ги застрелят по невнимание.