В САЩ се питат: Свободата е достъп до оръжия или разходка без страх?

Пострадали от началото на годината са 309 души
Обновена: 5 юли 2022 13:35 | 5 юли 2022 13:35, Елка Василева
40
В САЩ се питат: Свободата е достъп до оръжия или разходка без страх?
Снимка: БГНЕС

Пресата в САЩ информира и коментира извършената вчера масова стрелба в предградие на Чикаго с най-малко шестима убити и 36 ранени.

Нападението в Хайланд парк в Чикаго не е единствената стрелба през празничния уикенд, извежда в. „Ню Йорк таймс“ в заглавие. Дванайсет часа по рано в друг чикагски район – Саут сайд – петима души получиха огнестрелни рани, но по размера си масовото убийство в град Хайланд парк влиза в модела „насилие с огнестрелно оръжие в страна, където огнестрелните оръжия са повече от хората“.

Още по темата
Данните от общонационалния „Архив на насилието с огнестрелно оръжие“ (проект, който регистрира масови стрелби с поне четирима убити или ранени) сочат, че пострадалите от началото на годината в САЩ възлизат на 309. Освен пострадалите в двете стрелби в района на Чикаго, в понеделник четирима са ранените в Канзас сити, Мисури, и шестима – в Ричмънд, Вирджиния.

Освен това през уикенда двама полицаи бяха простреляни край Художествения музей във Филаделфия, а масови стрелби имаше също в Мълинс (Южна Каролина), Такома (щата Вашингтон), Манасас (Вирджиния), Клинтън (Северна Каролина), Халтъм (Тексас) и град Ню Йорк.

„Чикаго сън таймс“ призовава да бъде сложен край на безкрайните  трагедии и заключава, че когато правителството отказва да действа, то предава идеалите, които американците честват на 4 юли – Деня на независимостта. Все повечето и все по-мощни оръжия в Америка са посегателство срещу живота, свободата и стремежа към щастие, пише чикагският вестник.

Оръжието, използвано от стрелеца срещу празничния парад в Хайланд парк, е било толкова мощно, че телата на загиналите – млади и стари – изглеждаха на видеокадрите сякаш са бил взривени, гласи натуралистичното описание на вестника. И въпреки това консервативното мнозинство във федералния Върховен съд и прекалено голям брой членове на Конгреса смятат, за разлика от нас, останалите, че насилието с огнестрелно оръжие е неотменно право. Те нехаят, че хората трябва да се затварят в своите жилища и офиси (което се нарича „укриване на безопасно място“) на деня, в който трябва да се празнува независимостта. И в резултат бяха отменени парадите, фойерверките и празненствата в целия район, а плажовете и парковете бяха затворени, пише „Чикаго сън таймс“.

Трябва да се запитаме какво всъщност е свободата, продължава вестникът. Дали това е неограниченият достъп до огнестрелни оръжия при малкото правила за това кой може да ги притежава? Или свободата е да отидеш на парад, в черква, в училище, в театър, на концерт, в бакалницата или просто да си ходиш по улицата, без да се боиш?

Трябва да се запитаме също какво е бъдещето на „лесните мишени“, каквито са парадите, и можем ли да ги подсигурим чрез детектори за метал? Дали хората, излезли от затрудненията от Ковид-19, ще бъдат отново принудени отново да се изолират? Кой занапред ще се чувства в безопасност, когато се включи невинно в парад, продължава с въпросите си изданието.

Едва ли може да има по-добра илюстрация на безумно свободния достъп до огнестрелни оръжия от случилото се в Хайланд парк, смята вестникът. Групите, отстояващи правото на оръжие, вероятно ще кажат, че решението е следното: лошият с оръжие срещу добрия с оръжие. Но на парада в чикагското предградие е имало полицаи, които при започването на стрелбата отвисоко са се разтичали да открият източника на куршумите. И не са успели.  

Лобистите за огнестрелните оръжия и апологетите им в Конгреса се обявяват и за увеличаване на числеността на въоръжените охранители вместо намаляване на броя на оръжията. "И какво – сега трябва да поставим охранител на всеки покрив ли?“, приключва с реторичните си въпроси „Чикаго сън таймс“.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
8
 
! Отговори
Ламята преди 1 година
Определено имат нужда от още повече оръжия
11
3
 
26
 
! Отговори
Антрополог преди 1 година
В Швейцария няма армия,гражданите ходят на обучение във военно дело и пълното бойно снаражение остава за тях.Всеки дом е една трудно превземаема крепост,но няма нито една масова стрелба.Няма безработни заплатите на ниско платените работници са от 10 до 20 хиляди лева на месец.Един шофьор на година взема над 200 хиляди лева. В САЩ всеки иска да е богат ,красив и успял,а се оказва дебел,самотник на социални помощи без приятели и роднини и почва да бута масло и трепе наред от злоба и безпомощност
10
2
 
4
 
! Отговори
В България убиват преди 1 година
Удрят ги с Сателити и ги побъркват, побъркват и нас! Затова се стрелят!
9
0
 
1
 
! Отговори
ПОЛИТГЕЙМЪР преди 1 година
РАЗХОДКА, РАЗХОДКА
8
1
 
2
 
! Отговори
Тези унизяват преди 1 година
Строителите БГ взимат по 1500-2000+ лв. някой запита ли се защо бягат масово на Запад да живеят под наем и заплата само от 1800-2300 Евро!Причината че им пускат СРС-ТА за да ги унизяват! Някой запита ли се защо ги унизяват тези Българи та сега по строежите са само роми!
7
2
 
2
 
! Отговори
Дайте си сметка преди 1 година
ДАНС и МВР изтезават над 10 000 Българи, давате ли си сметка защо се самоубиват Българи, защо бягат строителите, защо в САЩ има масови стрелби - заради изтезания с СРС от ФБР срещу обикновени хора с ниски доходи!
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трудно се въвежда тотален обществен контрол, като 80% от населението е въоръжено ... и за целта се правят такива рекламни кампании за ползите от разоръжаване/забрана на личния пищов...
5
2
 
12
 
! Отговори
НКК преди 1 година
Двете неща са взаимносвързани. Определено когато имаш оръжие се чувстваш по-сигурен и на улицата и в къщи. Нека не се лъжем - ЧОВЕКА стреля с оръжието, а не то само. Трябва само да се прецизира кой да има оръжие. Достатъчно психиатри и полиция имат за да решат този въпрос за отпескане на законно оръжие на желаещите. Който иска да стреля, оръжие на черният пазар бол така е не само в САЩ но и по света. Както казват нещо което не може да се купи с пари може да се купи с много пари така е и у нас.
4
5
 
6
 
! Отговори
българина преди 1 година
няма какво да се питат, ще им кажа, 75 г и 100 войни и революции по света си имат цена, която ще платят. Отделно безконечното печатане на пари, което пп същество е ограбване на чужд труд. Сметката рано или късно идва...
3
0
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
леле!.."Сетила се Мара да се..ПОПИТА"..
2
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американската мечта - разстрели всеки ден... По Тато не беше така.
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом ,са още на този въпрос Жална им майка !