Джо Байдън заминава за Саудитска Арабия

По време на пътуването си ще насърчи мира и ще настоява за по-интегриран Близък изток
15 юли 2022 18:37, Йоана Цонева
22
Джо Байдън заминава за Саудитска Арабия
Снимка: БГНЕС

Президентът Джо Байдън ще обсъди енергийните доставки, правата на човека и сътрудничеството в областта на сигурността в Саудитска Арабия в петък по време на пътуване, целящо да възстанови отношенията на САЩ със страната, която някога обеща да превърне в "парий" на световната сцена, предаде "Ройтерс".

Байдън ще проведе срещи със саудитския крал Салман бин Абдулазиз и престолонаследника принц Мохамед бин Салман, известен като MbS, заедно с други правителствени служители, заяви пред репортери високопоставен служител от администрацията на Байдън.

Посещението ще бъде внимателно наблюдавано за езика на тялото и реториката. Разузнаването на САЩ стигна до заключението, че MbS е одобрил пряко убийството през 2018 г. на колумниста на Washington Post Джамал Хашоги, докато престолонаследникът отрича да има роля в убийството.

Съветниците на Белия дом отказаха да кажат дали Байдън ще стисне ръката на принца, който е фактическият владетел на кралството. Байдън ще се срещне с по-широк кръг арабски лидери на среща на върха в пристанищния град Джеда на Червено море в събота.

"Президентът ще се срещне с около десетина лидери и ще ги поздрави, както обикновено го прави", каза служителят на администрацията.

В началото на пътуването на Байдън в Близкия изток официални лица заявиха, че той ще избягва близки контакти, като например ръкостискане, като предпазна мярка срещу COVID-19. Но в крайна сметка президентът се включи в ръкостискането в Израел.

В четвъртък Байдън заяви, че позицията му относно убийството на Хашоги е "абсолютно" ясна. Байдън направи своя коментар за "парий" преди по-малко от две години след убийството на журналиста и по време на предизборната си кампания за президент.

Байдън заяви, че ще повдигне въпроса за човешките права в Саудитска Арабия, но не каза конкретно дали ще повдигне въпроса за убийството на Хашоги пред нейните лидери.

Посланикът на Саудитска Арабия в САЩ Рима бинт Бандар Ал Сауд, пишейки в американското списание Politico, отново изрази "отвращението" на кралството от убийството, определяйки го като ужасяващо зверство, и заяви, че то не може да определи американско-саудитските връзки.

Тя каза, че отношенията не трябва да се разглеждат и в "остарялата и редукционистка" парадигма "петрол срещу сигурност".

"Светът се е променил и екзистенциалните опасности, пред които сме изправени всички ние, включително продоволствената и енергийната сигурност и изменението на климата, не могат да бъдат разрешени без ефективен съюз между САЩ и Саудитска Арабия."

Енергийните интереси и интересите в областта на сигурността подтикнаха президента и неговите помощници да решат да не изолират кралството - най-големия износител на петрол в света и регионална сила, която укрепва връзките си с Русия и Китай, особено в момент на загриженост в Персийския залив от възприеманото оттегляне на САЩ от региона.

Съединените щати желаят Саудитска Арабия и нейните партньори от ОПЕК да изпомпват повече петрол, за да намалят високата цена на бензина и да облекчат най-високата инфлация в САЩ от четири десетилетия насам.

"Саудитците определено възнамеряват да увеличат капацитета си, а при толкова високи цени на петрола те разполагат с необходимите средства, за да го направят, особено като се има предвид, че виждат ограничения в производството на други места на пазара, който все още расте", каза Даниел Ергин, заместник-председател на S&P Global и експерт по световните енергийни пазари.

Революционна стъпка

По време на пътуването си Байдън ще насърчи мира и ще настоява за по-интегриран Близък изток, каза служителят на администрацията. Темите ще включват укрепване на примирието във войната в Йемен, "баланс" на енергийните пазари и технологично сътрудничество в областта на 5G и 6G.

Преди посещението Саудитска Арабия заяви, че ще отвори въздушното си пространство за всички въздушни превозвачи, проправяйки пътя за повече полети до и от Израел, което Байдън определи като историческа и важна стъпка към изграждането на по-интегриран и стабилен Близък изток.

"Благодарение на месеците на стабилна дипломация между моята администрация и Саудитска Арабия, това най-накрая е реалност", каза Байдън в изявление. "Ще направя всичко, което е по силите ми, чрез пряка дипломация и ангажираност на лидерите, за да продължа да напредвам в този революционен процес."

Байдън ще бъде първият американски президент, който ще лети от Израел директно до Джеда - стъпка, която според Белия дом представлява "малък символ" на затоплянето на израелско-саудитските връзки. Преди две години Рияд даде мълчаливо съгласие Обединените арабски емирства и Бахрейн да нормализират отношенията си с Израел.

Сключените с посредничеството на САЩ сделки, известни като Споразуменията от Абрахам, създадоха нова ос в региона, където държавите от Персийския залив споделят опасенията на Израел относно ядрената и ракетната програма на Иран и неговата мрежа от марионетки.

Саудитският посланик заяви, че усилията на САЩ и Саудитска Арабия за гарантиране на мира и сигурността трябва да се съсредоточат върху засилване на сътрудничеството и "укрепване на основаната на правила система", за да се противопоставят на "визията за хаос, насърчавана от Иран".

По време на посещението си в Израел, което е първият етап от близкоизточното пътуване, Байдън и министър-председателят Яир Лапид подписаха съвместен ангажимент за отказ на Иран от ядрено оръжие, което Ислямската република отрича да търси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен - Хаха при $30 за барел и саудитите ше фалират бе... - ___ - Ха-ха, щели да фалират! В края на 90-те барелът беше стигнал $9! Тогава, за да спасят русия от фалит, американците се намесиха и цената на барел скочи на $18
14
0
 
3
 
! Отговори
Въпрос? преди 1 година
Той знае ли?
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отива да се разбере със арабите че цоцат яко петрол към Китай
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пожелавам му да си остане там.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отива да ни докара евтин петрол. Скараха се заради онзи Хашоги. Турчинът ги скара. Натиснали го с чекийките, той се пръснал като зряла диня. Майнната му, само петрол да има.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бай Пън отива да моли принца да помпа повече нефт, с единствената надежда на навреди на Русия.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дменцията отива ама МБС има кръвна клетва към Тръмп така че на нея нищо няма да даде. Може само след като рошавия се върне в белия дом
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха при $30 за барел и саудитите ше фалират бе математик мн си зле
7
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1-2 години нефт по $30 барела и скоропостижна смърт на Русия от остра доларова недостатъчност. Същото от което умря и СССР. Болеста е гарантирано наследствена.
6
0
 
13
 
! Отговори
Ахахаха преди 1 година
Отива на крака на саудитците, значи работата на краварите в лоша....
5
10
 
2
 
! Отговори
КЕФ преди 1 година
Най ме изкефи талибаните как орязаха Путляр като му казаха че Украйна има свещеното право (джихад) да защитава териториите си както Афганистан винаги са го правили. БУУММ!
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Деменцията отива да се моли за увеличение на добива на петрол, на това ли му се вика насърчаване на мира и интегриране хаха.
3
0
 
5
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Хубаво е, там е топличко, имат шатри и палатки. Като се изпусне, няма да го умъртви, като горкатае Кралица.
2
0
 
10
 
! Отговори
Батко преди 1 година
Интересно, но нищо не пише относно желанието на СА да продава петрол в Юани на Китай.От времето на Никсън, долара е обезпечени с нефт и сега точно тези които са го създали - СА се дърпат.Щом изпращат президента на крака да оправя работата, значи са се притеснилини то сериозно.Отразяването на посещението обаче е както винаги хем наивно, хем обидно подценява що.Следим
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той знае ли къде отива?