Разконцентриран, проблем с думите...годен ли е 80-годишният Байдън да управлява

75% от демократите не биха гласували за него
30 юли 2022 16:14, Анисия Иванова
206
Разконцентриран, проблем с думите...годен ли е 80-годишният Байдън да управлява
Снимка: БГНЕС

Бавен и разконцентриран, проблеми с избора на думи, а наскоро дори имаше и падане от колело: възрастта на президента Джо Байдън може да се окаже проблем. Годен ли е той да управлява още един мандат?

Все по-често се обръща внимание на факта, че американският президент Джо Байдън не е сред най-младите политици - той върви по-бавно отпреди и често изглежда разконцентриран по време на публични събития.

79-годишният президент нерядко има проблем и с избора на правилните думи в речите си. Пример за това е речта, която Байдън изнесе при назначаването на новата върховна съдийка Кетанджи Браун Джаксън този юни. Тогава президентът искаше да каже, че САЩ е държава, която може да бъде дефинирана с една конкретна дума, но забрави коя е тя.

С изключение на този лапсус, Байдън изглеждаше съвсем адекватен по време на въпросната пресконференция в градината на Белия дом. Речта му беше интересна и добре премислена. Невъзможността му да си спомни правилната дума обаче беляза събитието.

Но видеоклипът от лапсуса беше споделен милиони пъти в мрежата, имаше и безброй нелицеприятни за него коментари. Оттогава десните консервативни медии в САЩ въртят клипа непрестанно. Изводът им е един: Байдън вече не е годен да бъде президент.

Според експертката от политическия институт Брукингс във Вашингтон Елейн Камарк Байдън няма никакви здравословни проблеми. "Хората се притесняват от възрастта му. Проучванията го доказват. Но що се отнася до политическите му решения - поддръжниците на Демократическата партия изглежда са доволни”.

Американският президент все пак губи все повече от електоралната си подкрепа сред своята партия. Ново проучване на СиЕнЕн показва, че 75% от анкетираните, които искат да гласуват за Демократическата партия през 2024 година, биха предпочели партията да издигне нов кандидат. Сред младите демократи цели 95% искат кандидатът да не е Байдън, пише "Дойче веле".

Още по темата

Ако питате младите хора във Вашингтон, които в голямата си част са леви либерали, отговорите са единодушни и не са в полза на Байдън. Ето и част от тях:

"Твърде е възрастен за мен. Не ме притесняват годините му, но все пак не мисля, че трябва да се кандидатира отново”.

"Ако беше по-млад, сигурно щеше да се справя по-добре. Но той скоро ще стане на 80 години, има здравословни проблеми, а сега дори се е заразил с коронавирус”.

"Не мисля, че е политикът, който беше преди”.

А третият отговор също е подобен: "Иска ми се да видя някой по-млад. Трябва да се въведе възрастово ограничение. Как се очаква от него да се постави на мое място?”

До момента нито един високопоставен политик не е коментирал възможността Байдън да не се кандидатира за втори мандат. Тъкмо обратното - след по-малко от три месеца предстоят междинните избори в САЩ. Твърде много е заложено на карта за демократите и партията се старае да демонстрира единство.

В средата на юли на 40-годишния министър на транспорта Пийт Бутиджидж се наложи да отговаря на въпроси за предполагаемото лошо физическо състояние на Байдън, който падна от велосипед.

Бутиджидж отговори, че на първо място се радва, че президентът може да кара колело. "Освен това президентът на Съединените щати е най-енергичният колега и ръководител, с когото съм имал удоволствието да работя”, каза Бутиджидж.

Въпреки всичко в Демократическата партия се води дискусия относно възрастта на Байдън. Засега обаче няма изгледи да бъде намерена задоволителна алтернатива на неговата кандидатура. Дори за вицепрезидентката Камала Харис не е сигурно, че цялата партия ще я подкрепи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
0
 
1
 
! Отговори
ПЕШЕВ преди 1 година
Разбира се че не! По добре да си гледа старините ... не става вече за тази работа..
166
0
 
1
 
! Отговори
бай Пешо преди 1 година
да де, ама за Ролинг Джо спокойно може да важи това, което Румен Биков е писал едно време за Бойко: "Той не е...., той е ..."
165
0
 
4
 
! Отговори
рН преди 1 година
Годен е, бе!!!! Още повече, че от самото начало той НЕ управлява!!!!! ))))))
164
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-вероятно съвсем скоро САЩ по неволя ще имат първата жена президент, и то от африканско-азиатски произход... Дядо Байдън беше само за да спечелят демократите гласовете и на тези, които искат бял мъж президент, но да не е Тръмп.. Сама Камала не би стигнала до Белия дом никога...
163
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Светът трябва да се оправлява от млади лидери - 40-50-60 - годишни, изкуфелите дъртаци над 70 г. с лекота пращат младите на война и заколение, на тях не им дреме! Свят без Путин, Байдън, Тръмп и Ердоган начело ще е по-мирен и нормален...
162
2
 
2
 
! Отговори
redordead преди 1 година
до БПФ - само имбецилни отп-ад-ъци като теб могат да мисля, че Путин е разсъдлив и да искат да започне ядрена война. Русия е просто една кло-а-ка, която не може и тостер да произведе, прилича на хулиган шестокласник, който иска да е като големите и се пъчи мускули пред тях, но в реален бой, ще ги пръснат за 2 месеца. Пехотата им не е мръднала и на йота от ВСВ война насам.
161
1
 
5
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
СрАЩ и президентът им с винаги пълен памперсс Джоу Байдън ........ бухахахахаха . Ама как може да има някакво съмнение . Че те , президент и страна са си близки като дууупе и гащщи .... И дори няма съмнение че Байдън е Дуппето .... А дано да живее вечно и да е винаги пресидент на СрАщ . Да живее в Белия Страчески дом дето Специални служби се грижат първокласно за старческите му проблеми и памперсите са безплатни ....
160
2
 
7
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
Статията е просто излишна, защото говори завоалирано за очевидни неща. Байдън е негоден да управлява и реалната подкрепа за него в САЩ е под 20% вече. Да не говорим, че той се промъкна в Белият дом след очевадна изборна измама и реално е узурпатор. Спъва се, губи се включително на собствените си приеми, опитва се да се ръкува с някакви признаци, не знае дори от близките му роднини, кои са живи или умрели. Демeнцията му е достигнала до нивото на тежък кpeтенизъм. Добре че още може да срича речите
159
3
 
6
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
До Евроатлантик - хахах, по-скоро дoлни утaйки като тебе трябва да се радват, че президент на Русия е хладнокръвният, разсъдлив и кротък Путин, защото ако беше Медведев например , САЩ и Брюксел досега да са отнесли няколко Сармат-а !!! Обонгото било изпуснало Путин? Ти наистина ли мислиш, че живoтно с IQ колкото на макак може да се бори с най-големият политик в света в момента?
158
1
 
6
 
! Отговори
Мухаха преди 1 година
Дали Байдън бил годен да управлява ? За президент на СрАЩ става ....
157
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Да бе, к.180 Ти за Свободен свят ли се смяташ? Нали живееш в България, а тя е държава на двойно подчинение - на ЕК с шеф германката с 7 деца Урсула Л. и на Държавния департамент на САЩ с представител посланичката Херо Мустафа.Свободен свят отдавна няма,особено за малките, с изостанала икономика държави, към които спада БГ. Умните млади хора се изнесоха преди 20 и повече години и продължават да се изнасят в чужбина. Тук останаха хора като ББ и свита и дойдоха за кратко време маши/слуги на САЩ
156
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Да бе! Иазвиняеай, кУлега, но се държиш като екземпляр с първични инстинкти. Ако председателката на долната камера на САЩ-парламента смята, че с наглост ще успее да победи Китай, тя просто не знае какво представляват жълтоликите. Нищо не им пречи да създадат огнена завеса около о-в Тайван и ако г-жата с напреднала възраст реши да опита, китайските военни просто ще свалят самолета й. Това е висша степен на наглост на САЩ. А да се втурне Байдън в атомна война е много рисковано за държавата САЩ
155
3
 
17
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Не,не е годен.Нужен му е нов памперс,за да се концентрира.
154
9
 
6
 
! Отговори
Да бе! преди 1 година
Няма никакво значение дали Джоу Байдън ще бъде избран за втори мандат, защото който и бъде следващият президент на космическа Америка, той ще бъде в състояние да изкомандва Пентагона да атакува от космоса враговете на Свободния свят.
153
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди месец падна от колелото си като дъска докато беше спрял и стана за смях пред цял свят, но днеса разбира се тактично пропусна да го публикува. Как така ще излагат господаря си.
152
4
 
25
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Годен е, не го пипайте ! А дано изкара още един мандат та да досъсипе САЩ както си требе!
151
2
 
13
 
! Отговори
sss преди 1 година
До АнонименКолко да е ***.. я виж какво каза Байдън за Кашегови за Салман.. та бидона отиде на крака в саудистка арабия.. наритаха го кат куче.. та сега жалба през Франция.. дъно
150
1
 
18
 
! Отговори
Не преди 1 година
Не е годен, от което е очевидно, че не той управлява.
149
2
 
22
 
! Отговори
Жуков преди 1 година
Байдън и Джонсън спешно на 4-ти километър.Прегледите са безплатни.
148
2
 
12
 
! Отговори
zzz преди 1 година
Съвсем скоро ще се заговори тактично за импичмънт ... по здравословни прични