Китайски военни самолети се издигнаха в небето

Малко по-рано Нанси Пелоси кацна в Тайпе
Обновена: 2 авг 2022 19:56 | 2 авг 2022 19:00, Йоана Цонева
54
Китайски военни самолети се издигнаха в небето
Снимка: БГНЕС

По-рано председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси пристигна в Тайван на борда на американски военен самолет - първото подобно посещение от 25 години насам, което рискува да доведе до нов спад в отношенията между Вашингтон и Пекин.

Пелоси и нейната делегация слязоха от транспортен самолет на ВВС на САЩ на летище "Съншан" в центъра на Тайпе и бяха посрещнати от външния министър на Тайван Джоузеф Ву и Сандра Удкирк, висш представител на САЩ в Тайван.

"Посещението на нашата делегация на Конгреса в Тайван е в чест на непоколебимия ангажимент на Америка да подкрепя жизнената демокрация на Тайван", заяви Пелоси в изявление малко след кацането. "Солидарността на Америка с 23-милионния народ на Тайван е по-важна днес от всякога, тъй като светът е изправен пред избора между автокрацията и демокрацията."

Пелоси е на обиколка в Азия, която включва обявени посещения в Сингапур, Малайзия, Южна Корея и Япония. Спирката й в Тайван не беше обявена, но беше широко очаквана.

Във вторник преди пристигането ѝ китайски военни самолети обхождаха линията, разделяща Тайванския проток, като китайското ръководство предупреди срещу посещението на Пелоси, която е втора в линията на наследяване на президентския пост в САЩ и дългогодишен критик на Пекин.

В последния риторичен залп китайският външен министър Ван И заяви във вторник, че американските политици, които си "играят с огъня" по тайванския въпрос, "няма да стигнат до добър край".

В понеделник Съединените щати заявиха, че няма да се уплашат от това, което нарекоха китайски "саблени игри".

Повечето от планираните срещи на Пелоси, включително с президента Цай Инг-уен, са насрочени за сряда, заяви човек, запознат с маршрута ѝ. Четирима източници заявиха, че за сряда следобед е предвидена среща с група активисти, които открито говорят за състоянието на човешките права в Китай.

82-годишната Пелоси е близък съюзник на президента на САЩ Джо Байдън, тъй като и двамата са членове на Демократическата партия, и е ключова фигура в прокарването на законодателната му програма в Конгреса на САЩ.

Министерството на външните работи на Тайван заяви, че не коментира съобщенията за плановете за пътуване на Пелоси, докато нейният офис също запази мълчание.

Във вторник вечерта най-високата сграда в Тайван, Тайпе 101, бе осветена с послания, сред които: "Добре дошли в Тайван", "Председател на парламента Пелоси", "Тайван (сърце) САЩ".

При вече високото напрежение няколко китайски военни самолета прелетяха близо до средната линия, разделяща Тайванския проток, във вторник сутринта, преди да напуснат по-късно през деня, съобщи източник на Ройтерс. Няколко китайски военни кораба също са плавали близо до неофициалната разделителна линия от понеделник насам и са останали там, каза източникът.

Китайските самолети неколкократно са извършвали тактически ходове на кратко "докосване" на разделителната линия и заобикаляне обратно към другата страна на пролива, докато тайванските самолети са били в готовност наблизо, каза човекът.

Самолетите на двете страни обикновено не пресичат средната линия.

Четири американски военни кораба, включително самолетоносачът USS Ronald Reagan, бяха разположени във водите източно от Тайван, което ВМС на САЩ нарекоха рутинно разполагане. Самолетоносачът е преминал през Южнокитайско море и сега се намира във Филипинско море, източно от Тайван и Филипините и южно от Япония, заяви пред "Ройтерс" служител на ВМС на САЩ.

Той действа заедно с ракетния крайцер USS Antietam и разрушителя USS Higgins, като в района се намираше и десантният кораб USS Tripoli.

От миналата седмица насам Китайската народноосвободителна армия провежда различни учения, включително тренировки с бойна стрелба, в Южнокитайско море, Жълто море и Бохайско море, за да демонстрира китайската военна мощ.

Китай разглежда посещенията на американски официални лица в Тайван като окуражаващ сигнал към лагера на привържениците на независимостта на демократичния, самоуправляващ се остров. Пекин смята Тайван за част от своята територия и никога не се е отказвал да използва сила, за да постави острова под свой контрол. Тайван отхвърля претенциите на Китай за суверенитет и твърди, че само народът му може да реши бъдещето на острова.

Съединените щати нямат официални дипломатически отношения с Тайван, но по силата на американското законодателство са длъжни да предоставят на острова средства за самозащита.

"Провокатор"

Русия, която е в конфронтация със Запада заради инвазията си в Украйна, също се изказа по повод очакваното посещение на Пелоси. Мария Захарова, говорител на руското външно министерство, заяви, че посещението е провокативен опит на САЩ да окажат натиск върху Китай - страна, с която Русия е установила силно партньорство през последните години.

"САЩ са държавен провокатор", каза Захарова. "Русия потвърждава принципа на "един Китай" и се противопоставя на независимостта на острова под каквато и да е форма".

Още по темата
По-рано във вторник Пелоси посети Малайзия, след като в понеделник започна азиатската си обиколка в Сингапур. От офиса ѝ съобщиха, че тя ще посети също Южна Корея и Япония, но не споменаха за посещение в Тайван.

Министерството на отбраната на Тайван заяви, че има пълна представа за военните дейности в близост до Тайван и че ще изпрати сили по подходящ начин в отговор на "вражески заплахи".

Министерствата на отбраната и на външните работи на Китай не отговориха на молбите за коментар.

В югоизточния китайски град Сямън, който се намира срещу Тайван и има голямо военно присъствие, жителите съобщиха за забелязани бронирани превозни средства.

Китайските социални медии бяха развълнувани както от опасенията за потенциален конфликт, така и от патриотичния плам.

"Изправени пред безразсъдното пренебрегване от страна на САЩ на многократните и сериозни изявления на Китай, всички контрамерки, предприети от китайска страна, ще бъдат оправдани и необходими, което е и право на всяка независима и суверенна държава", заяви говорителят на външното министерство Хуа Чунин на ежедневен брифинг в Пекин.

По време на телефонен разговор миналия четвъртък китайският президент Си Дзинпин предупреди Байдън, че Вашингтон трябва да спазва принципа за единен Китай и "тези, които си играят с огъня, ще загинат от него". Байдън каза на Си, че политиката на САЩ по отношение на Тайван не се е променила и че Вашингтон категорично се противопоставя на едностранните усилия за промяна на статуквото или за подкопаване на мира и стабилността в Тайванския проток.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви в понеделник, че отговорите на Пекин могат да включват изстрелване на ракети в близост до Тайван, мащабни въздушни или военноморски дейности или по-нататъшни "фалшиви правни претенции", като например твърдението на Китай, че Тайванският проток не е международен воден път.

"Няма да се хванем на въдицата или да участваме в саблена игра. В същото време няма да се оставим да бъдем сплашени", заяви Кърби.

Бони Глейзър, експерт по Тайван в Германския фонд "Маршал" на САЩ, заяви в разговор с репортери, че щетите, нанесени на американско-китайските отношения от посещението на Пелоси, трудно ще бъдат поправени.

"Всички знаем колко лоши бяха тези отношения през последната година. И аз просто мисля, че това посещение на Нанси Пелоси ще доведе до ново дъно", каза Глейзър. "И мисля, че ще бъде много трудно да се възстановим от това."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
Учуден преди 1 година
Гледкам как изплуват като умрели риби дежурните комунистически т,ролове.Много злоба,много яд,че великата и непобедимата се оказа фарс и братята украинци им разказаха играта само с 10 хаймарса!И не им се иска да мислят какви ли играчки има на Роналд Рейган,подаръци от дядо коледа за малки пенливи китайчета!Комунделите са свикнали да плашат,да се заканват,да извиват ръце и да си мъстят ако ще да е и след 100 години!Тайван е самостоятелна държава от нормални хора!Да го духат наследниците на Мао!!
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами те самолетите са затова.- да се издигат в небето.
51
2
 
7
 
! Отговори
Deja vu преди 1 година
Операцията започва през април 1961 г., само 3 месеца след като Джон Кенеди става президент на САЩ. Кубинските имигранти са подготвяни дълго време в центровете на ЦРУ и са екипирани с оръжие от американската армия. Конфликтът завършва с пълен разгром на подкрепяните от САЩ сили и Кенеди трябва да плати 62 милиона долара, за да откупи пленниците.
50
4
 
1
 
! Отговори
До47 преди 1 година
Ако имат акъл колкото теб, да не се ребчат!
49
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
43 политиката е сложно нещо. Си говори за една държава две системи за казуса с Тайван. Но провокациите на янките май ще направят една държава една система. Въпросът не е дали, а кога. Има по хитър ход, не е нужно да е точно сега или да им играят по свирката. Ако прочетеш за опита в Куба, накрая янките се нашага да плащат откуп на Фидел за техните наемници.
48
2
 
2
 
! Отговори
До 43 преди 1 година
Кажи една свястна държава с над 1000 г. история!
47
0
 
5
 
! Отговори
до 43 преди 1 година
Ами щото имат много повече акъл в главите от теб. Ако си мислиш, че след ядрен конфликт и 3-та световна война, ще има победители, жестоко заблуден си.
46
5
 
2
 
! Отговори
хаха преди 1 година
браво на червение иародчеттаа пелосито носи бомби в джоба си и ония със самолетите ще се отбраняват...
45
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жириновски май наистина е пророк, сега светът ще забрави за Украйна и Украйна няма да я има като държава до края на 2023, а в Азия ще бъде най-голямата война.
44
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да The DF-21D is a hypersonic anti-ship missile employed by China's People's Liberation Army (PLA).
43
2
 
2
 
! Отговори
До 41 преди 1 година
Ами, що още не влизат в Тайван..
42
7
 
10
 
! Отговори
до 39 преди 1 година
Извади пръстите си от контакта. Китай е държава с над 4000 г. история. А както изглежда САЩ няма да изкарат и до 300. Правиш ли разлика между 2-те числа?
41
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Си има ракети специално за самолетоносачи. Янките много добре го знаят. Пентагона дори знае че е загубил в локална морска война срещу китайците.
40
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ ще набият Китай и русия в коалиция , а по отделно с по 3-0 служебно (няма да се явят).
39
10
 
7
 
! Отговори
Kostas Linke преди 1 година
САЩ СПАСИХА ЖЪЛТИТЕ МИШКИ КИТАИ--ОТ ТРИ ПЪТИ ПО СИЛНАТА ЯПОНИЯ ПРЕДИ 70 ГОДИНИ..ТЕЗИ ЖЪЛТИ МИШКИ ДА СИ ЗНАЯТ МЯСТОТО И ДА БЛАГОДАРЯТ ВСЕКИ ДЕН НА САЩ, ЧЕ ИМАТ ДЪРЖАВА ДНЕС ......А ТАИВАН Е ИСТИНСКИЯ НАРОД НА ГОУМИНДВАНА = НАРОДНАТА РЕПУБЛИКА КИНА (ЦИНА)...ТАМ СА ИСТИНСКИТЕ КИТАИЦИ , А НЕ ДЕГЕНЕРАТТЕ НА МАО ДЗЕДУН .
38
2
 
3
 
! Отговори
:) преди 1 година
Си сбърка, че не заплаши със сармати, като Пу!
37
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китайците ще изчакат и ще си го вземат, а тези въртели сега ще са предтекста. После разните димукради ще се правят на ощипани с разни високопарни изявления за санкции манкции и списъци.
36
3
 
12
 
! Отговори
до 33 преди 1 година
До До 30: Точно от лакомия си го изнесоха, за да има ръст на печалбата от ниската себестойност и евтината работна ръка. САЩ да помагат на някого от добро сърце - по-голям виц не бях чувал скоро
35
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дъртия сенилен памперс трябва да бъде публично линчуван. За времето за което е президент нанесе щети за световния мир, които няма да могат да се поправят поне 50 години. Чудя се ако краваристан признае независимостта на Тайван, а китайците нахлуят дали ще обявят война на Китай
34
1
 
3
 
! Отговори
До пор преди 1 година
А ти в коя част си избираш? Шмъркел!