Пекин протестира пред посланика на САЩ заради Пелоси

Посещението ѝ в Тайван ще има изключително сериозни последици
3 авг 2022 08:10, Елка Василева
50
Пекин протестира пред посланика на САЩ заради Пелоси
Снимка: архив, БГНЕС

Посланикът на САЩ в Пекин Никълъс Бърнс бе извикан в китайското външно министерство заради посещението на председателката на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси в Тайван.

Още по темата
Заместник-министърът на външните работи на Китай Се Фън е извикал Бърнс и е протестирал пред него във връзка с визитата на Пелоси в Тайван. Заместник-министърът на външните работи на Китай е посочил, че Вашингтон трябва да спре да провокира и да спре да подкрепя силите за независимост на острова.

Заместник-министърът е окачествил посещението на Пелоси като "шокираща" стъпка и е предупредил, че тя ще има "изключително сериозни последствия". "Китай няма да остане без реакция", е заявил Се Фън, цитиран от агенция Синхуа.

Китай смята, че има суверенитет върху самоуправляващия се остров.

Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси пристигна снощи в Тайван на необявено, но очаквано от мнозина посещение. Това е първата визита в Тайван на американски политик от такъв ранг от 25 години насам.

Пекин многократно предупреди американската страна, че ако посещението продължи, то няма да остане без последствия и Китай ще предприеме твърди действия.

Вчера Китай обяви военни учения във водите около Тайван. Агенция Синхуа предаде, че военноморските и военновъздушните сили на Китай ще проведат учения с бойни стрелби в шест зони около Тайван от 4 до 7 август. Китайските власти са забранили на кораби и самолети да влизат в посочените райони заради бойните стрелби по време на ученията. Три от шестте зони се припокриват с водите, които администрацията на Тайван смята за свои териториални води, съобщи агенция ТАСС, като се позова на тайванската централна информационна агенция.

Репортаж на китайската централна телевизия показа как най-новите изтребители от пето поколение J-20 ("Jian-20") излитат за ученията, съобщава още ТАСС, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Пекин пък да се сещат, че това пътуване на Пелоси до Тайван беше вътрешен предизборен пи-ар ход на Демократите и нищо повече...
34
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си протестират колкото си искат, керванът си върви.
33
3
 
2
 
! Отговори
Малко факти преди 1 година
1.В момента Китай са в тежка финансова криза. Сектора на недвижимите имоти е генерирал загуби от 8.2 трилиона долара. Има спешна нужда от външни заеми за да смекчи нещата;2.Над 30% от Китайската икономика се държи от бизнеси в... САЩ;3.Ако Китай е някаква сила в момента е с благоволението на САЩ;4.САЩ не могат да позволят на Китай да контролира Тайван заради TSMC;Заключение: Китай в момента е тигър само на хартия. Военната риторика е заради провала на Си в икономиката и предстоящите избори.
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Посланика на САЩ през цялото време на протеста игра джобен тенис.
31
4
 
6
 
! Отговори
САЩ...НАЙ МОГЪЩИТЕ преди 1 година
Дреме им на америкамците
30
5
 
3
 
! Отговори
ifnsafi преди 1 година
Някой ще обясни ли контекста и какъв е проблемът някой да визитира Тайван? Не е като бомба да е хвърлил там.
29
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тайван са суверена държава. Точка. Не понасям Прекоси и САЩ, но тук Китай много грешат.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия изпитва проблеми с нахлуването си в Украйна. Ако Русия беше превзела Украйна за 2 седмици - както пиказваха то сега щяхме да гледаме инвазията на Китай в Тайван. Китай следи с любопитство какво става в Украйна.
27
3
 
7
 
! Отговори
Този преди 1 година
Следващия път да кацне направо на червения площад.
26
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За сащ където има претрол и злато, диаманти там трябва да се внася демокрация.
25
0
 
2
 
! Отговори
Интереса на сащ във преди 1 година
Виетнам Основа на промишленото производство е нефтената промишленост 9.8 млн. т. добив (нефтените залежи на Виетнам са разположени в Южнокитайско море). Виетнам има голям запас от висококачествени въглища 10.5 млн. т. Добивът на минерали и метали генерира 9,4% от БВП (за 2003), но като цяло в тази област са заети едва 0,7% от общата работна ръка.
24
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Китай вярват че Тайван е част от Китай, както в Русия вярват че Украйна е част от Русия.
23
1
 
4
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Китай иска да доминира ( да открадне ) в бизнеса с чипове за това реват неистово толкова за Тайван ( TSMC ). Потрябвало им е остворчето с политически затворници !
22
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дедо Жо е хитър - фалира Раша с войната с Украйна, сега ще фалира и Китай във война с Тайван! САЩ пердаши конкурентите си с армията на други държави, дедо ми викаше едно време "Енглиш политика"
21
4
 
2
 
! Отговори
Във Виетнам преди 1 година
Американската стратегия за измъкване от конфликта се реализира от новия американски президент Ричард Никсън. Американското командване решава като последно средство да засили въздушните операции, като в същото време предприеме масирано изтегляне на сухопътните войски. За три години Никсън намалява американските сили от 550 000 на 20 000 души и с това успява да намали загубите, които наброяват 150 американски войници на седмица. "Смелите" САЩ... се измъкват по терлици, защо ли?
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 27 "И каква всъщност е целта на посещението на Пелоси?" ДА покаже на Тайван, че ако има проблем, САЩ ще им се притече на помощ. Освен тва Пелоси не е сама. С нея е Роналд Рейгън :)))))
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И каква всъщност е целта на посещението на Пелоси? Освен да провоцира шма ли някаква цел?
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 24 Над 8000 танка + 1200 леки такива, 9 атомни подводници и още и още много тежко въоражение 1,6 млн основна армия като може да се включи и населението без проблем.
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 21 "Китай ако реше ще изоре за 1 седмица САЩ/еврейте без проблем." Брех, тия велики комунистически дръжави, все "ако решат" ще направят, но нещо не го правят. Благородни, благородни. :))))) Или има нещо друго? :))))
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 15 Ми ще си го вземат!!! Както Турция си взе С Кипър, както Израел сложи ръка на палестинските територии, както Албания на Косово, и да не забравя - както РФ си взе Крим, а сега си прибира Донецк и Луганск и както НИКОГА няма да върнат на Япония Курилите. А да видим великите кравари какво ще направят?