Анализаторите за претърсването на Тръмп от ФБР: Безпрецедентно!

Ще се прави ли на мъченик бившият президент?
9 авг 2022 16:03, Нели Христова
82
Анализаторите за претърсването на Тръмп от ФБР: Безпрецедентно!
Снимка: БГНЕС

Безпрецедентно в историята на САЩ - така анализатори описват акцията на ФБР в дома на бившия президент Доналд Тръмп в Мар-а-Лаго, Флорида.

Още по темата

Източници, близки до ФБР (обикновено секретният код за пресцентъра на ФБР), казват, че акцията в понеделник е имала за цел намирането на още от онези измамни записи, които мистериозно са отпътували заедно с Тръмп до Флорида. Бившият президент по някакъв начин е откраднал 15 кутии с материали, поискани от Националния архив.

В ръцете на всеки друг президент тези записи може да са помогнали при написването на важни президентски мемоари. Но в ръцете на Доналд Тръмп е малко вероятно те да бъдат предназначени за писане на книги.

Според източниците, ФБР е напуснало Мар-а-Лаго с дузина документи.

"Никога не е имало подобна заповед за обиск в американската история", казва държавният прокурор на окръг Палм Бийч Дейв Аронберг пред BBC Radio 4.

Той обяснява, че това е първият път, когато домът на бивш президент е бил обект на заповед за обиск и го нарича "голяма работа".

"Местните правоприлагащи органи и моята служба не бяха уведомени предварително", казва Аронбърг. "Федералните наистина държаха тази информация в тайна."

Аронбърг смята, че ФБР вероятно ще разследва "умишленото премахване и унищожаване на секретни документи, които биха могли да застрашат националната сигурност". "Иначе нямаше да има този вид безпрецедентни действия", казва той.

"Това означава, че най-известният консервативен политик в Съединените щати – бивш президент, който вероятно сега ще бъде кандидат за президент – е сериозно разследван за престъпление", казва пред BBC професор Робърт Пейп от Чикагския университет изучава националната и международната сигурност.

Американският професор по история казва, че "няма прецедент" бивш президент да бъде изправен пред акция на ФБР, дори и след скандала "Уотъргейт", когато петима мъже, свързани с Белия дом, нахлуха в централата на Националния комитет на Демократическата партия през 1972 г. и започнаха скандал, който в крайна сметка доведе до оставката на президента Ричард Никсън.

Томас Шварц, професор в университета Вандербилт, който изучава и пише за президентството, казва, че на Никсън не му е било позволено да взема записи или други материали от Белия дом, когато е подал оставка през 1974 г.

Много от документите на Никсън остават във Вашингтон години наред, преди да бъдат прехвърлени в неговата президентска библиотека в Калифорния, допълва Шварц.

"За да получи заповед за обиск, първо ФБР има много нива на преглед, защото това не е обикновен въпрос. Това е нещо безпрецедентно в американската история. Така че след като заповедтта премине на много нива на одобрение във ФБР, тя ще отиде при съдия, където прокурорите ще трябва да докажат, че има доказателства за извършено престъпление и че има доказателства в Мар-а-Лаго за това престъпление", обяснява Дейв Аронбърг, държавният прокурор на Палм Бийч, където се намира комплексът Мар-а-Лаго.

Аронбърг също казва пред BBC, че вярва, че Тръмп ще използва нападението, за да се представи като мъченик и да отвлече вниманието от губернатора на Флорида, потенциален съперник за републиканската кандидатура за президент.

"Тръмп ще използва това, за да си върне статута на мъченик, защото това е ролята, в която се чувства най-удобно -  да бъде мега мъченик. Той ще използва това, за да се кандидатира за президент", добавя той. "Ще използва претърсването, за да отнеме светлината на прожекторите от губернатора на Флорида Рон ДеСантис. Това може да бъде много полезно за него."

Старши съветник на Тръмп в Палм Бийч каза пред CBS News, че присъствието на федерални агенти на Мар-а-Лаго е свързано с президентските записи.

"Става въпрос за PRA (Законът за президентските досиета)", каза източникът на Тръмп, който се съгласи да говори само при условие за анонимност. "Кога сте чували за претърсване  заради PRA?"

Източникът добави: "ФБР си тръгнаха с много малко."

Доналд Тръмп все още остава лидер в състезанието за републиканската номинация за президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари