CNN опроверга версията на Русия за обстрела в Еленовка

Москва се опита да прехвърли вината за случилото се върху Украйна
11 авг 2022 18:49, Йоана Цонева
67
CNN опроверга версията на Русия за обстрела в Еленовка
Снимка: БГНЕС

Разследване, проведено от американския телевизионен канал CNN, опровергава версията на Русия за обстоятелствата на обстрела на колонията в село Еленовка на територията на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР), където са държани украински военнопленници, включително тези, които се предадоха след обсадата на завода "Азовстал" в Мариупол.

Центърът за задържане бе ударен на 29 юли, като тогава загинаха 53 украински военнопленници. Други 75 души, според властите на "ДНР", бяха ранени.

Руското министерство на отбраната съобщи, че ударът е нанесен с американската реактивна система за залпов огъни HIMARS, която Украйна получи от своите западни партньори.

Киев отговори, че това е руска провокация, чиято цел е Украйна да бъде обвинена във военни престъпления.

В своето разследване журналистите от CNN анализираха видеозаписи и снимки от колонията в Еленовка, проучиха сателитни снимки и получиха заключенията на военни и съдебни експерти.

Техните заключения изключват руската версия за случилото се.

По-конкретно, характерът на щетите по сградата на изолатора показва, че не е използвана РЗСО. Стените на сградата и по-голямата част от покрива са останали непокътнати, което е изключено при използване на системи HIMARS.

Още по темата
За сравнение журналистите цитират снимки от унищожаването на руски оръжейни складове в Южна Украйна, които наистина са били атакувани от HIMARS.

Въз основа на снимки и видеоклипове от Еленовка, предоставени от руската страна, експертите, интервюирани от CNN, заключават, че причината за смъртта е пожар, и то толкова внезапен, че затворниците дори не са имали време да станат от леглата си.

Нито една снимка не показва кратери от огнестрелно попадение или повреда от шрапнел, което е просто невъзможно при обстрел от РСЗО, обръща внимание оръжейният експерт Крис Коб-Смит.

Експертите също така подчертават, че ако Украйна наистина иска да обстрелва Еленовка по някаква причина, не е необходимо да прибягва до използването на скъпи HIMARS, за които има ограничено количество боеприпаси. Изолаторът се намира на 15 километра от фронтовата линия, а въоръжените сили на Украйна разполагат с други видове оръжия за удари на такива разстояния.

Разследването дава и много повече аргументи, сочещи, че руската версия е несъстоятелна.

Малко се говори за причините, които биха могли да накарат руската страна да организира подобна провокация. По-специално двама анонимни украински източника на CNN казаха на репортери, че нападението над Еленовка е станало в навечерието на подготвяна размяна на пленници.

Също така, според съпругата на един от затворниците, малко преди удара няколко бойци от "Азов", които властите на т. нар. ДНР смятат за най-опасни и склонни към бунт, са били преместени в една от казармите в Еленовка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
1
 
! Отговори
До Кога преди 1 година
Тези от СНН заслужават отношение като на Пабло на времето както се е отнасял със продажните медий на хранилка при правителството!!!
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм гледал клиповете от това място и това, че няма следи от шрапнели въобще не е вярно, много добре се виждат. А относно покрива, че не бил паднал и това показва, че не е използвана ракета - просто няма да коментирам такава простотия!
60
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помня много добре, че 2014 CNN даваше, че столицата на Украйна е Улан Батор. Това може да се види от всеки в гугъл. Толкова относно достоверността на тази медия...
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И разследването е извършено от централата на CNN на 10 хиляди километра от мястото на събитието... Наистина ли за толкова глупави и наивни взимат хората? А отворите по сградата, че сочат към територията на украинските сили не е важно. Или ракетите са изстреляни от една страна и правят пируети във въздуха за да паднат от срещуположната... Наистина много плоска западна пропаганда.
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АЛО кАТИНЧО, А НЕМЦИТЕ ЗНАЕШ ЛИ ЧЕ СА ИЗБИЛИ ЧЕТВОРНО ПОВЕЧЕ ПОЛСКИ ОФИЦЕРИ ЗНАЧИ ЛИ ЧЕ мЕРКЕЛ Е ВИНОВНА.
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** КОИ СА СНН, ЧЕ ДА МОГАТ ДА ПРОВЕРЯВАТ И ДА ОПРОВЕРГАВАТ, КАКЪВ РЕСУРС ИМАТ ТИЯ ДЕЗИНФОРМАТОРИ, КОИТО ТРЪМП РАЗОБЛИЧИ ТОТАЛНО И НИКОЙ НЕ ГИ ГЛЕДА.
56
3
 
4
 
! Отговори
да ама не преди 1 година
До е щомТе руснаците отричаха клането в Катн и обвиняваха германците за това военно престъпления но истината излезе наяве след 50 години я признаха и показаха заповедите на Берия за разстрелванто на военнопленниците. И тук ли е виновна CNN? На военопрестъпник руснак сиенен му пречи
55
1
 
5
 
! Отговори
е щом преди 1 година
СиЕнЕн и дойче веле казват,това е самата"истина".
54
3
 
4
 
! Отговори
До 51 Шолц преди 1 година
А руснаците от няколко хиляди км., видяха че турбината не е наред???
53
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"кофти, че ТОЧНО ТЕЗИ СНИМКИ са били избрани от руснаците да им бъдат показани" - Само преди дни властите на ДНР показаха резултата от обстрела в Еленовка на доста голяма група от журналисти от цял свят. Журналистите видяха всичко с очите си и сега остана само да проявят смелост и да споделят видяното пред нас. Чакаме.
52
4
 
4
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
Ей, джуджетата не се научиха да лъжат след повече от 100 години "комунизъм".
51
2
 
3
 
! Отговори
ПорЦелан преди 1 година
Тия са по-добри от Шолц. Той само погледна турбината за Северен Поток 1 и веднага позна че всичко и е наред.
50
2
 
2
 
! Отговори
Хайли Лйакли :):) преди 1 година
Буча стайлинга на лъжемедията кърти! Абе има и запалителни снаряди бе!
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато Азов ги бяха обградили в на Азовстал тунелите мислеха да ги гърмят с термобарийни бомби за да излязат кои останат.Сигурно от Вагнер паравоенната групировка са си изпълнили заканата,като са закупили някоя друга от тез бомби под чуждо име,нали събрали документите на пленниците и са ги взривили като бомбите поставили в съседни помещения,колко му е да ги местят от стая в стая що затворници що бомби щом затвор го обявили,а въобще имат ли права някакви си нередовни за войска затвор да съдържат
48
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СНН?!? ахахахахах, има ли оше умнокасиви, които да вярват на лакърдиите на СНН. хахахахах По-добре да бяхте казали някой друг източник, примерно кварталната гледачка, щеше да е по-надежден източник.
47
1
 
3
 
! Отговори
тхб преди 1 година
сравняват удар по военен склад и затвор егати специалистите
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
няма значение кои уби азовци те и без това щяха да бъдат разстреляни
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Нито една снимка не показва кратери от огнестрелно попадение или повреда от шрапнел, което е просто невъзможно при обстрел от РСЗО, обръща внимание оръжейният експерт Крис Коб-Смит."Значи Господ ги е убил.И двете страни се чудели,било нямало обстрел...значи Бог сам ги е наказал.И без това са вършели сатанински ритуали.
44
2
 
15
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
Смях да се пукнеш. От кога телевизионен канал има легитимация да опровергава или потвърждава деяние извършено или не. От кога телевизия има правомощия, легитимен ресурс или правомощията на орган като прокуратура. От кога телевизия може да се изказва легитимно по правни въпроси. Ами да започнем да решаваме съдебните спорове във Фейсбук или в някоя друсациална мрежа.Фарс и срам!!!!!!
43
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 41 "Тоест след взрива не е възможно да възникне пожар? И снн тенденциозно да цитират точно тези снимки?" Еми, кофти, че ТОЧНО ТЕЗИ СНИМКИ са били избрани от руснаците да им бъдат показани, като опит да подкрепят версията си. Наистина много неприятно, че тези снимки са показали нещо напълно различно от руската версия :)))