Поддръжници на Тръмп откровено призовават за насилие и гражданска война

Те са разгневени от претърсването на ФБР в Мар-а-Лаго
11 авг 2022 07:00, Нели Христова
100
Поддръжници на Тръмп откровено призовават за насилие и гражданска война
Снимка: БГНЕС

След като гръмна новината, че ФБР е претърсило дома на бившия президент Доналд Тръмп в Мар-а-Лаго във Флорида в понеделник, неговите поддръжници открито призоваха за въоръжен насилствен отговор и в крайна сметка гражданска война.

"Гражданската война 2.0 току-що започна", пише един потребител в Twitter, а друг добавя: "Една стъпка по-близо до кинетична гражданска война".

Други казват, че вече са се подготвили за участие: "Вече купих амуниции."

MAGA, QAnon и крайнодесните каналите за съобщения  се изпълниха с призиви за насилствен отговор на това, което някои екстремисти смятат за политическа атака, насочена от администрацията на Байдън.

"Ето как запалвате клечката към гражданска война", написа един потребител в Twitter в отговор на новината.

Подобна реторика беше споделена в крайнодесни канали в Telegram. "Гражданска война идва в Америка, няма да има повече избори", казва един член.

Още по темата

"Тоталната война срещу дисидентите е на път да се разгърне. Не при затворени врати, а публично", пише друг член в друг крайнодесен канал. "Атаките срещу Алекс Джоунс, Тръмп и обвиняемите в Деня на патриота само създават прецедент за бъдещето на нас като единствената опозиция на дълбоката държава."

В каналите на QAnon има някои противоречиви отговори, като някои вярващи в конспирацията призоваваха за въоръжени реакции, а други предполагат, че ФБР е част от плана. Известен инфлуенсър, поддръжник на QAnon, известен като QAnon John, призовава последователите си да не призовават към гражданска война, тъй като това било нещото, което дълбоката държава искала от тях да направят.

В рамките на часове след претърсването на ФБР обаче терминът "гражданска война" вече беше трендинг в Twitter, а стотици поддръжници на Тръмп вече се бяха събрали пред Мар-а-Лаго. Някои твърдяха в каналите в Telegram, че са били там, за да защитят бившия президент.

Най-важният коментар в основната тема за нападението във вторник сутринта бе: "Заключи и зареди". В същата тема друг потребител пише: "Със сигурност го третират като гореща гражданска война. Когато всичко това е казано и направено, хората, отговорни за тези тиранични действия, трябва да бъдат обесени."

Друг човек отговори на същото меме, като каза, че "хората трябва да започнат да учат за 3D принтиране", имайки предвид възхода на практически непроследими "призрачни оръжия".

Същите тези форуми бяха домакини на подобна насилствена реторика, която се отприщи в бунта на Капитолия на 6 януари.

Собствените коментари на Тръмп, потвърждаващи претърсването на ФБР, използваха типично подстрекателския език на бившия президент, за да опишат законното претърсване на дома му.

"Моят красив дом, Мар-а-Лаго в Палм Бийч, Флорида, в момента е под обсада, нападнат и окупиран от голяма група агенти на ФБР", написа Тръмп. "Те дори разбиха сейфа ми. Каква е разликата между това и Уотъргейт, където оперативните агенти проникнаха в Националния комитет на демократите?"

Изявления на основните републикански лидери и законодатели, както и на десни медийни личности, също засилиха част от тази реторика.

Марджъри Тейлър Грийн заяви без доказателства, че действието на ФБР е индикация, че агенцията е била "въоръжена" от демократите и президента Джо Байдън, за да преследва Тръмп.

"Това е измамното поведение на комунистическите страни, НЕ на Съединените американски щати!!!", написа Грийн в Twitter. "Това са нещата, които се случват в страни по време на гражданска война."

Лидерът на републиканците в Камарата на представителите на САЩ, конгресменът Кевин Маккарти, отправи предупреждение към главния прокурор Мерик Гарланд за действията на ФБР.

Претърсването на ФБР обаче можеше да бъде извършено само със заповед, подписана от федерален съдия и с подкрепата на висшето ръководство в Министерството на правосъдието. Летвата вероятно ще бъде поставена много високо за вероятна причина, за да се претърси домът на бивш президент.

Стивън Милър, бивш старши съветник на Тръмп, се появи във Fox News, наричайки действието на ФБР "мерзост".

"Наистина живеем в ситуация, в която ФБР се е превърнало в преторианска гвардия от Рим, където сами решават кой да владее властта в тази страна", добави Милър.

Крайнодесният трол Джак Пособиек отприщи необмислен поток от постове в Twitter след претърсването на ФБР, пишейки, наред с други неща, че "федералната държава за сигурност е обявила война на Доналд Дж. Тръмп и неговите поддръжници".

"Готови ли сте?", попита той своите 1,8 милиона последователи.

Дясната медийна личност Кандис Оуенс призова ФБР да бъде "законно и официално разпуснато", докато Кари Лейк, подкрепен от Тръмп кандидат за губернатор на Аризона, нарече понеделник "един от най-мрачните дни в американската история", като по-късно добави "нито един от нас не е в безопасност".

Водещият на Fox News и подкастър Дан Боджино нарече действията на ФБР "някакви глупости от третия свят", фраза, повторена от сина на Тръмп Ерик, говорителката на Тръмп Лиз Харингтън и официалния акаунт в Twitter на републиканците в съдебната комисия на Камарата на представителите.

Докато някои се опитваха да изразят призивите си към оръжие с кодови думи, други бяха по-откровени относно желанието си за насилие. "Време е да свалим ръкавиците", написа крайнодесният активист и кандидат за Конгреса на Републиканската партия Лора Лумър в своя канал в Telegram. "Време беше. Ако сте свободолюбив американец, трябва да премахнете думите приличие и вежливост от речника си. Това е ВОЙНА! И е време да заличим тези комунисти."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българските путинофили се надяват Тръмп да се върнел на власт, за да "падне Зеленски". Надайте се копейковци. А вие сигурно ще сте първите напуснали страната, ако случайно Ердоган реши да си вземе Кърджали и Лудогорието, щото там има "преобладаващо турско население, което е малтретирано от лошите българи".
44
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да изпратят всички привърженици на Тръмп в Русия, за челен опит с вида политическа система, която искат да доведат в САЩ. :)
43
2
 
15
 
! Отговори
4444 преди 1 година
Точно така. Така се прави. На либерастите само бой до скъсване
42
3
 
16
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Консерваторите, класическите либерали, патриотите, националистите, десните в САЩ всъщност са останките от загиващата западна демокрация, а и цивилизация като цяло... Те са представителите на класическия капитализъм, който демократите и западните левичари изродиха в някакъв "Франкенщайн". Те са защитниците на традиционните ценности в САЩ. Те отмениха робството в Америка, докато демократите бяха против! Същите тези демократи са и причина за войната в Украйна. Ако на власт беше Тръмп, нямаша да има
41
0
 
6
 
! Отговори
И що преди 1 година
Кво не му аресват на куманизъма?
40
1
 
10
 
! Отговори
Не преди 1 година
виждам особена разлика в действията на американските, руските, китайските, турските и сернокорейските служби!
39
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е реднеците да извадят оръжието и да сложат край на либералните ***
38
4
 
9
 
! Отговори
А преди 1 година
иначе в стотици американскип филми и книги се среща фразата ,,ние сме свободна страна,,
37
9
 
3
 
! Отговори
Свобода преди 1 година
копейковци.
36
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано Тръмп се върне. Тогава безумните харчения за войната в Украйна ще спрат. Зеленски ще падне. Войната ще свърши и нещата ще се върнат в руслото си.
35
0
 
0
 
! Отговори
108 преди 1 година
Поправка: До 56
34
2
 
4
 
! Отговори
108 преди 1 година
До 53Личи си по твоя български как се е"оправило" образованието през "демокрацията".
33
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смятай колко им е писнало!
32
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Образованието през комунизма беше изостанало и смешно.Назубряне на глопусти които гимима във всеки един справочник и рецитирането им.Тотален упадък.А изпитванията върху пленумите на БКП и наизустяването им бяха върха на безсмислието.
31
3
 
11
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Байдън направо война започна, а онези само имали намерение да започват. Кой е по виновен?
30
1
 
12
 
! Отговори
Бончо преди 1 година
Lock and load. - Заключи и зареди. Невероятен превод! Поздравления!!!
29
1
 
2
 
! Отговори
108 преди 1 година
До Анониментя от двеста години е змей, няма да е лесно.
28
2
 
12
 
! Отговори
108 преди 1 година
едно от най-високите нива на образование в света, сега сме на ниво третия свят. И образованието беше безплатно и задължително.
27
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв тръюп бе тия отдавна са бита карта в Сащ ще става това каквото решат афротата латинодите и азиатците.
26
1
 
9
 
! Отговори
108 преди 1 година
До до 33Аз не знам кого нападаш и кого защитаваш. В случая стискам палци този задокеански концлагер, дегизиран като лунапарк, да се разпадне, за да спрат да палят войни по целия свят. Гаранция, че с началото на гражданската война в САЩ, войната в Украйна ще свърши до месец. И още няколко други войни в различни точки по света, а поне за няколко десетилетия човечеството ще усети облекчение от робствотото си. НО само да припомня,ч е поне у нас по времето на така наречения "комунизъм", имахме...