Тръмп е притеснен, страхува се дали не го подслушват

Бившият президент се съмнява, че може да има "къртица" около него
Обновена: 11 авг 2022 15:37 | 11 авг 2022 10:41, Нели Христова
0
Тръмп е притеснен, страхува се дали не го подслушват
Снимка: БГНЕС

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е обезпокоен, че сред обкръжението му може да има „къртица” – или дори няколко. Той се чуди дали телефоните му не се подслушват или дори дали някой от приятелите му не е "облечен в подслушвателно устройство", съобщи сайтът „Rolling Stone”.

Още по темата

С разрастването на федералните и щатските разследвания срещу Тръмп се увеличават и подозренията на бившия президент, твърдят запознати източници и още двама души, близки до бившия обитател на Овалния кабинет.

Това лято Тръмп е попитал близките си сътрудници дали смятат, че комуникациите му се следят от федералните служби или, според неговата формулировка, "от Байдън". "Той е питал мен и други: "Мислите ли, че телефоните ни се подслушват?". Като се има предвид огромният обем разследвания, които се водят срещу [бившия] президент, не мисля, че той допуска нещо да е извън сферата на вероятното".

Източникът добавя: "Той говори за това сериозно [през последните няколко месеца], но знам за един път, когато се пошегува с нещо от рода на: "Внимавай какво говориш по телефона!"

Нещо повече, поне няколко пъти от май насам бившият президент се е питал на глас дали в клубовете му има републиканци, които биха могли да "носят подслушвателно устройство", твърди друг близък до Тръмп източник, запознат с въпроса.

Тръмп и неговите съюзници неоснователно лансират идеята, че федералните агенти може да са виновни за "подхвърлянето" на уличаващи доказателства в имението му. Бившият президент и няколко от дългогодишните му съветници се опитват да разберат дали имат, според тяхната терминология, "къртица" във вътрешния кръг на Тръмп, която подхвърля тайните му на федералните.

Много хора, запознати със ситуацията, твърдят, че от сряда следобед Тръмп и неговото обкръжение, въпреки че не разполагат с никакви доказателства в подкрепа на тезата, че ФБР е подхвърлило доказателства по време на претърсването на дома на Тръмп в клуба "Мар-а-Лаго" във Флорида , вече са започнали спекулациите кой би могъл да бъде доносникът, ако такъв предател изобщо съществува. В сряда сутринта Axios съобщи, че "светът на Тръмп е обзет от спекулации за това кой близък сътрудник или сътрудници са се "обърнали" и са предоставили допълнителна поверителна информация на ФБР за това какво е държал бившият президент Тръмп" в имението си във Флорида. По-късно същия ден авторът на разузнавателна информация Уилям Аркин съобщи, че "обискът в Мар-а-Лаго се основава до голяма степен на информация от поверителен източник на ФБР".

Според изданието, въпреки че параноята на Тръмп често се подхранва от конспиративни теории, в този случай той има основание да се притеснява. Има различни наказателни, граждански и федерални разследвания срещу Тръмп, разрастващия се семеен бизнес и политическите му съюзници в опитите му да подкопае президентските избори през 2020 г. Но някои от параноичните му навици, които се появиха това лято, припомниха на няколко души от близкото обкръжение на Тръмп за неговия мандат в Овалния кабинет. Бившият президент стигна дотам, че разсъждаваше пред ограничен брой хора дали собственият му съветник в Белия дом Дон Макган не е "носил подслушвателно устройство", поставено от федералните прокурори.

БГНЕС припомня, че в понеделник агенти на ФБР претърсиха имението на Тръмп "Мар-а-Лаго" във Флорида като част от разследване за злоупотреба с документи. Агентите на Бюрото се съсредоточават върху офиса на Тръмп и помещенията, в които бившият президент пребивава, когато е във Флорида.

Според сина на бившия американски държавен глава Ерик Тръмп, ФБР не е открило нищо компрометиращо, като е иззело вещи и снимки на някои членове на семейството.

Според многобройни съобщения, обиските са резултат от разследване дали Тръмп е пренесъл секретни документи от Белия дом в дома си във Флорида. Не е ясно кои конкретни документи са толкова притеснителни за федералните власти. Но според двама източници, запознати с въпроса, в периода след полагането на клетва от президента Джо Байдън Тръмп не се е притеснявал да се похвали с трофеи от годините си в Овалния кабинет. През последната година и половина гостите на Тръмп в Мар-а-Лаго понякога са ставали свидетели как бившият президент размахва определени предмети или документи, твърдейки, че те са сувенири от престоя му в Белия дом.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари