Москва мобилизира индустрията си за продължителна война в Украйна

Русия е забранила отпуските на ключови служители във военно-промишления комплекс
14 авг 2022 13:53, Екип на Investor.bg
473
Москва мобилизира индустрията си за продължителна война в Украйна
Снимка: БГНЕС

Русия мобилизира индустрията си за продължителна война в Украйна, съобщава Института за изследване на войната (ISW), позовавайки се на доклади на украинското разузнаване. Според него Москва е забранила отпуските на ключови служители във военно-промишления комплекс, включително и на цялото ръководство на "Ростех".

Руското издание "Ура" също съобщава за вероятно посещение на военния министър на Русия Сергей Шойгу в "Уралвангонзавод", който е най-големият производител на танкове в страната.

Според украинското разузнаване заводът има финансови проблеми заради санкциите на Запада. Затова и в Кремъл разглеждат възможността за увеличаване на разходите с около 10 млрд. долара за цялата отбранителната промишленост.

През юли руският президент Владимир Путин подписа поправка в законодателството, която задължава всички предприятия в страната, независимо от собствеността им, да изпълняват военни поръчки, а Кремъл да променя условията на работата на служителите, припомня ISW.

Русия губи отбранителни способности в Херсонска област

Украйна разруши всички мостове, които могат да ползват руските военни за пренасяне на товари на десния бряг на р. Днепър в Херсонска област, сочат разузнавателни данни на Министерството на отбраната на Великобритания. На 13 август украинските военни са атакували отново моста край ВЕЦ "Каховка" и според техните съобщения той вече не може да бъде използван от тежка техника. В момента Русия може да използва единствено понтонен мост през Днепър, който изгради в близост до разрушения по-рано Антоновски мост.

Според ISW доставките на боеприпаси и тежко оборудване по въздух или през понтонен  мост е "непрактично, ако не и невъзможно", за да бъдат извършвани широкомащабни отбранителни или нападателни операции. Ако информацията за разрушените мостове е вярна, то руските сили ще загубят способността си да се защитават, дори и срещу ограничени контраатаки, допълват още анализаторите.

Информацията за разрушената инфраструктура и ограничаване на усилията на руските военни да ремонтират съоръженията може да бъде косвено потвърдена в следващите дни - ще бъдат наблюдавани изоставени руски превозни средства, намалена интензивност на артилерийски атаки и увеличаване на докладите за недостиг на доставки, увеличен брой на военнопленници и т.н. Това обаче може да отнеме доста време в зависимост от натрупаните резерви и способността на украинските военни да унищожават складовете на руснаците.

Увеличаване на интензивността на действията в Донецка област

През последните дни се наблюдава усилване на действията в Донецка област - край Сиверск и в посока Бахмут. В началото на август руските военни извършваха единични обстрели на селищата в околността, но сега се наблюдава увеличаване на интензивността. Това може да е опит за привличане на украински военни от южния фронт, където те извършват успешни контраатаки.

Стратегията на украинците се промени в последните седмици и с удари дълбоко в тила на руснаците, Киев няма някакъв съществен териториален успех, но успя да забави руското настъпление и да ограничи загубите си, пише New York Times (NYT). Изданието посочва, че се активират и местни партизанските движения. ISW също отбелязва увеличената активност на съпротивата по места, която пречи на администрирането на дейността в окупираните територии.

Русия и Украйна се обвиняват взаимно за обстрел над Запорожката АЕЦ. През изминалата седмица генералният директор на ООН Антонио Гутереш поиска създаването на демилитаризирана зона около централата, но това искане не беше прието от Москва. Ядрената централа е от ключово значение за снабдяването с електроенергия в южните части на Украйна. Според властите в Киев Русия се опитва да прекъсне връзките на Запорожката АЕЦ с украинската енергийна система и да насочи произвежданата електроенергия към Крим и Русия.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


473
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
359
1
 
1
 
! Отговори
Рассия мобилизира преди 1 година
индустрията си. Това ли е вицът на седмицата.
358
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То една индустрия...тури му вестник. Автомобилната им индустрия е спряла ня 100%. Нито мотаг да си извозят техниката от Украйна, нито солдатите. Ще си ходят пеша.
357
1
 
3
 
! Отговори
джо преди 1 година
Абе, кой ги пише тези глупости и има ли кой да им вярва ? Нали немците са сринали всички мостове пред съветската армия , да са спрели войната? С мост или без, когато им е необходимо ще прехвърлят войски и пак ще наврат укрите в *** г...з. Ами как ще атакуват фашагите обратно, нали щяха да си връщат Херсон?
356
1
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
До Анонимен: русия нали пробва да прегази БЪЛГАРИЯ през ПСВ и какво и се случи благодарение на ген. Иван Колев :) ? Пълен погром ! Вазов дори написа стихотворение :) Ама кой да ги чете стиховете. Уж българи пък защитават един руски натрапник или по скоро бандит !
355
2
 
1
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
До Анонимен: Според мен е пълен с български предатели подхранвани с руски пари ! Включително и собствениците на сайта :) Русофилите винаги са слагали на първо място русия пред БЪЛГАРИЯ за разлика от нас БЪЛГАРОФИЛИТЕ ! БЪЛГАРИЯ винаги е била на първо място ткака както е била и за ЛЕВСКИ и БОТЕВ :)
354
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя сайт е пълен снацисти, кравари, селяндурчета и всякаква русофобска олигофренния!
353
1
 
0
 
! Отговори
САТАНАТА преди 1 година
Руската армия да се пригропира в стил каре, към 305 получава още 695 мутантий !
352
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Москва върви към пълна изолация.
351
3
 
5
 
! Отговори
че те преди 1 година
от 17 та година насам освен военна, ква друга индустрия имат? Откак МакДоналдс се махна не могат 1 кюфте да си опекат ..индустрия имали :))))))
350
3
 
6
 
! Отговори
др0гаре плоскоземи преди 1 година
Моля ви напомнете ни, коя е "индустрията" на блатнитеПримати, от пасольството са добре дошли тоже.
349
1
 
3
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
ТОВА ЧЕ СЕ СЪБИРА СЪВЕТА ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ Е ОТ МИНАЛАТА СЕДМИЦА 8/9.08 НЕЩО МНОГО СТАРА ИНФОРМАЦИЯ И РЕШЕНИЯТА НЕ СА ТАЙНА - НЯМА НИЩО ПО НОРМАЛНО ОТ ТОВА АКО ИЗПОЛЗВАШ ПО 60 000 СНАРЯДА И РАКЕТИ НА ДЕН ДА ОРГАНИЗИРАШ ПРОИЗВОДСТВОТО ДА ВЪЗСТАНОВИ ИЗПОЛЗВАНИТЕ КОЛИЧЕСТВА.
348
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оът де ги чувате тези измислици? ;)
347
3
 
11
 
! Отговори
Ама преди 1 година
Не лъжете бе, това е само една малка военна операцийка !
346
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кой каза че България може да бъде прегазена за 24 часа?
345
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едва ли вече има мислещ човек, който да вярва, че Русия още има някакви шансове. Те даже нямат сили и за защита, а милиардите от запада помощи продължават да идват. Най големия позор за Русия и за Путин за последните 100 години.
344
4
 
12
 
! Отговори
Ф16 преди 1 година
Каква индустрия,та те дори пирони немогат да си произведат кадърно
343
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинското разузнаване чете весници като мен
342
2
 
8
 
! Отговори
До 404 преди 1 година
От електората на Костов съм, не съм гласувал от 90те години. Предполагам е масово
341
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 401 "бялата Златка какво общо има с Костадинов?" Електората му. Буахахахахахаха.
340
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото и лаете и плюете все комунопитеци ще си останете. Мързеливи , крадливи и неграмотни. Поняли?