Какви документи за ядрени оръжия може да е криел Тръмп в Мар-а-Лаго?

Може да се окаже, че те не са чак толкова голям правен проблем
15 авг 2022 18:30, Нели Христова
34
Какви документи за ядрени оръжия може да е криел Тръмп в Мар-а-Лаго?
Снимка: БГНЕС

От момента, в който агентите на ФБР излязоха от Мар-а-Лаго с кутии под мишници, съдържанието на документите, съдържащи се в тях, беше обект на яростни спекулации.

Естеството на тези документи може да определи нивото на правна опасност, пред която е изправен Доналд Тръмп в разследването на Министерството на правосъдието за боравенето му с класифицирана информация.

Още по темата

Федералните власти са дали малко улики за това какво са иззели от резиденцията на бившия президент в понеделник сутринта, но Wall Street Journal съобщи в петък, че около 20 кутии са били взети от резиденцията, включително "Различни класифицирани/TS/SCI документи", съкращение който се отнася до строго секретна/чувствителна информация в отделения.

Докладът бе последван от свидетелства на анонимни източници, запознати с разследването, които казаха пред  Washington Post, че  "класифицирани документи, свързани с ядрени оръжия", са сред издирваните елементи.

Тези разкрития увеличиха вероятността неправилното боравене с поверителни документи от Тръмп да е нещо повече от бюрократична грешка и да се е повишило до ниво, което представлява значителна заплаха за националната сигурност.

Пред The Independent експерти по ядрена сигурност казват, че описанията на разкритите досега документи не ни казват много за това какво биха могли да бъдат те.

"Това всъщност не ни казва толкова много за съдържанието, но става дума за високи нива на класификация – това са документи, които се отнасят до теми или програми, които щом са класифицирани означава, че биха причинили доста щети на Съединените щати, ако бъдат публикувани", обяснява Алекс Уелърщайн, историк на науката в Технологичния институт Стивънс, който изучава историята на ядрените оръжия. "Те са от този вид, който е напълно неподходящо да се съхраняват в частно съоръжение, разбира се."

Уелърщайн добавя: "Ако Тръмп беше служител на някоя агенция за класифицирани данни, щеше да има сериозни административни проблеми, потенциално сериозни правни проблеми. Много хора бяха уволнени и със сигурност са отнемани разрешителни за много по-малки провинения."

Що се отнася до опитите да се дешифрира какъв вид класифицирана информация е била открита в мазето на Тръмп, Уелърщайн казва, че описанието на "класифицирани документи, свързани с ядрени оръжия" може да включва набор от възможности, от обикновени до експлозивни.

"Това, което бих подчертал, е, че има много повече документи и теми, свързани с ядрените оръжия, отколкото повечето хора осъзнават, така че това го прави почти безкрайно неясно", казва той. "Може да е дипломатически въпрос, може да са преговори с Иран, може да са милиони неща, които са свързани с тази тема. Така че може да е голяма работа или може изобщо да не е голяма работа."

За да илюстрира диапазона от възможности, които фразата "класифицирани документи, свързани с ядрени оръжия" може да включва, Уелърщайн описва пример за класифициран документ, свързан с тоалетна ролка.

"Любимият ми пример е, че в един момент количеството тоалетна хартия, използвано от едно от производствените съоръжения, беше класифицирано. Защото, ако знаете от колко тоалетна хартия се нуждаят, знаете колко хора работят там и знаете колко хора работят там, можете да оцените производствената продукция, а ако можете да оцените производствената продукция, можете да оцените размера на запасите", обяснява той.

Но, добавя той, ако документите съдържат информация за израелската ядрена програма или китайския ядрен капацитет например, това би имало значително въздействие върху националната сигурност.

Черил Рофър, пенсиониран ядрен учен, работила в Националната лаборатория в Лос Аламос, също изрази предпазливост пред The ​​Independent, когато прави предположения относно ядрени документи.

"Може да е нещо, което е сравнително безобидно, като броя на ядрените оръжия в запасите, които номинално са класифицирани, но има отворени източници, които ги следят", казва тя.

В най-лошия сценарий, добави тя, документите може да съдържат информация за ядрената програма на Иран, което може да попречи на преговорите между международните сили, които се провеждат в момента.

Докладът на WSJ относно заповедта, използвана за претърсване на Мар-а-Лаго, гласи, че агентите са извадили документи, "маркирани като строго секретни и предназначени да бъдат достъпни само за специални държавни съоръжения."

Такива нива на сигурност често се прилагат за ядрени документи. Когато Рофер работи в Националната лаборатория в Лос Аламос, например, някои документи са обект на няколко нива на сигурност.

"На практика това означаваше, че когато отивах на работа в лабораторията, трябваше да мина през портал и да покажа значката си на пазачите, които щяха да следят за всеки, който няма подходяща значка. След като влезете, документите все още са заключени и са достъпни само за хора, които имат нужда да знаят", разказва тя.

Уелърщайн казва, че правните последици за Тръмп ще зависят от класификацията на документите, открити у него. Документи могат да бъдат класифицирани като информация за националната отбрана, които са строго секретни и за които има конкретни насоки за това как се борави с тях. Тези разпоредби се решават предимно с изпълнителни заповеди на президента.

"При по-високите нива на класификация тези насоки може да кажат, че трябва да ги съхранявате в сейф с определени размери и определени възможности. Трябва да има някой с пистолет, който да пази сградата, в която е сейфът. И ако ще го предадете на някого, трябва да го направите чрез много специфичен протокол, като можете да го прочетете само в специален вид стая", казва той.

Отделно от тези разпоредби за това как да се борави с информацията, добавя Уелърщайн, има закон, който определя правните последици за тяхното нарушаване: Законът за шпионажа от 1917 г.

В петък Breitbart News съобщи, че заповедта, с която федералните агенти са се сдобили на 5 август, за да разрешат претърсване на Мар-а-Лаго, гласи, че е била издадена в резултат на разследване по Закона за шпионажа, закон на САЩ, който прави престъпление премахнете информацията, свързана с националната отбрана, "от правилното й място за съхранение".

"Това е един вид сложна, смесена система от закони и разпоредби и тези изпълнителни заповеди. И в тази система някак традиционно се смята, че поради начина, по който работи секретността, възможността за класифициране на документи произтича основно от президента", обяснява Уелърщайн.

За класифицираните оръжия относно ядрените оръжия обаче има напълно отделна система от разпоредби, регулирани от Закона за атомната енергия. В него се посочва, че класификацията на материала е присъща на информацията и голяма част от нея не може просто да бъде разсекретена от президент.

"Това потенциално би елиминирало защитата да се твърди, че президентът може просто да направи нещата незасекретени, ако иска", казва Уелърщайн. Но добая: "Всичко това зависи от конкретно правно тълкуване на "ограничени данни" и няма много причини да смятаме, че това всъщност е конституционно. Тестван е само веднъж в съда и свърши някак двусмислено. Поради тази причина те обикновено не се опитват да наложат тази разпоредба, защото просто не е ясно, че това не може да се сравни с други неща като Първата поправка."

Възможно е обаче да има много по-прост правен проблем за Тръмп.

"Ако някой се надява, че Тръмп ще бъде обвинен за нещо, не бих го привързал към Закона за атомната енергия. По-голям проблем, доколкото мога да разбера, е Законът за президентските досиета, който доста ясно гласи, че на президентите не е позволено да унищожават или да носят документи вкъщи със себе си, когато приключат с президентството. За мен това е по-вероятният вид правен проблем", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
тайно преди 1 година
Тръм тайно е разработвал ядрено хиперзвуково оръжие ще знаете! Има таен научен потенциал който добре прикрива!
27
1
 
4
 
! Отговори
Жоро преди 1 година
ФБР са чао
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
имал е бг папака вътре 1 изчезналото тефтерче на златанов 2 дадениге. папи америка форбалгерия уис лов
25
3
 
9
 
! Отговори
ПорЦелан преди 1 година
Не документите, Тръмп е проблема. Демократите се екскрементираха тотално и правят всякакви машинации за да останат на власт.
24
2
 
10
 
! Отговори
Абе криел преди 1 година
Грънци ! Пълен политически театър !
23
12
 
6
 
! Отговори
ЛОГИЧНО! преди 1 година
Политическата кариера на руския шпионин Тръмп накрая ще завърши на електрическия стол.
22
3
 
19
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Дълбоката държава иска да спре Тръмп от изборите.
21
4
 
15
 
! Отговори
Страх ги е от него преди 1 година
Адвокат присътващ на обиска свидетелства че никакви незаконни документи е нямало.
20
14
 
4
 
! Отговори
ЖороИлиевПрякоОтАда преди 1 година
Тоя на снимката Тръмп ли е? Той вече контактува с отвъдното.
19
6
 
8
 
! Отговори
Ламята преди 1 година
При обиска у Тръмп са открити:Меча кожа;портрет на Путин в цял ръст,рисуван с маслени бои;СССР флаг;песнопойка с руски народни песни; тенджера с борш и др. вражески предмети.Самият Тръмп заявил пред ФБР,че опасните неща пази на лаптопа на Хънтър.Следим с интерес,понататъшното развитие на тази,така интересна драма.
18
4
 
2
 
! Отговори
Бизнесара Тръмп преди 1 година
Ами досието на Макрон...Наскоро Макрон каза--да не унижаваме Путин.Ами това за шпионския закон.Не значи ли това, че става въпрос за досиета на шпиони??
17
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тръмп им счупи либералните мозъчета хахха
16
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вкарвайте дъртият руски прoдажник зад решетките!
15
11
 
3
 
! Отговори
трампим досиета за п преди 1 година
Руските *** да намалят темпото.Е да ходят да пишат във форумите на западния печат, където в момента са го наводнили.Там може и да им се хванат на *** теории и лъжи.Що е необходимо да спамим, като вече има доказателства и факти за сериозни умишлени, а не от непознаване на закони действия.Шефа на ФБР- назначен от Тръмп, Съдията подписал заповедта тоже.И демократите не са комунисти.Шом ще ги квалифицирате така, би следвало тръмпистите да са терористи.5 години го чакат.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Избори идат,а американците са свикнали на всякакъв вид реклама. Така, че тази "новина" отдавна са я забравили
13
14
 
6
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 1 година
ТРЪМП Е PУБЛАДЖИЯ
12
4
 
3
 
! Отговори
Изрязване на матката преди 1 година
Boston Children's hospital предлага хирургическо премахване на матката и половите органи на непълнолетни момичета които искат да сменят пола си: youtu.be/rdwcnaX3jlo
11
3
 
19
 
! Отговори
Смях преди 1 година
Какво е можел да крие Тръмп, което не криеше? Страховете на демократите, че ще загубят следващите избори?
10
1
 
15
 
! Отговори
MIKE преди 1 година
Хубаво е да се знае, че президентът има възможност да декласифицира документи с най-високата степен на секретност.Тръмп няколко пъти предупреди ФБР през последните 2год, да си вземе документите ако преценят за нужно, те му бяха отговорили- просто да ги заключи по-сигурно.Цирковете към настоящият момент са само под преддтекст Тръмп да не се кандидатира отново.Комунистите са в треска преди Ноемврийските избори.
9
4
 
9
 
! Отговори
гг преди 1 година
Тръмп го сготвиха, тва му беше, може да стане като с Епщайн накрая