САЩ: Действията на Пекин около Тайван са провокативни

Пет китайски ракети паднали в икономическата зона на Япония
19 авг 2022 21:22, Йоана Цонева
56
САЩ: Действията на Пекин около Тайван са провокативни
Снимка: БГНЕС

Министърът на военновъздушните сили на САЩ Франк Кендъл заяви в петък, че действията на Китай около Тайван увеличават нивото на риска и се надява поведението на Китай да се върне към установените преди това норми, предаде "Ройтерс".

Китай, който твърди, че демократично управляваният Тайван е негова територия, организира военни учения този месец, за да покаже гнева си от посещението в Тайпе на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, обвинявайки Вашингтон за напрежението.

Кендъл говори пред репортери по време на телеконференция от американската тихоокеанска територия Гуам в рамките на пътуване в региона, което ще обхване също Австралия и Япония, и заяви: "Живеем в опасно време".

Във връзка с ученията на Китай около Тайван, които включват изстрелване на ракети над острова и многократно пресичане на средната линия на Тайванския проток, която обикновено е неофициална преграда, той заяви, че Пекин се държи много провокативно.

"Военните дейности, с които Китай се занимаваше по време на посещението на оратора, повишиха нивото на риска и нарушиха редица норми, като пресичането на линията беше едно от тях, стрелбата в изключителната икономическа зона на Япония беше друго, а стрелбата над самия Тайван беше друго", каза Кендъл.

Япония заяви, че пет от изстреляните от Китай ракети са паднали в нейната икономическа зона.

"Това не са действия, които имат за цел да насърчат мира и стабилността в региона, те са много провокативни и повишават нивото на риска", каза той.

Още по темата

Макар че Кендъл отказа да коментира пряко подробностите за пресичането на средната линия от страна на Китай, той заяви, че Китай е реагирал прекалено остро на пътуването на Пелоси.

"Надявам се, че поведението им ще се върне към нормите, които бяха установени преди", каза той.Китай твърди, че Тайван е най-чувствителният и важен въпрос във връзките му със САЩ и че има право да гарантира сигурността си и да защитава териториалната си цялост.

Правителството на Тайван твърди, че тъй като Китайската народна република никога не е управлявала Тайван, няма право да претендира за него или да решава бъдещето му, което може да бъде определено единствено от 23-милионното население на острова.

Китайският президент Си Дзинпин ръководи впечатляваща програма за военна модернизация, включително разработване на изтребители "стелт" и самолетоносачи, което тревожи много от неговите съседи и Съединените щати.

"Аз съм загрижен, мисля, че е ясно да се каже, че Съединените щати са загрижени, за програмите за модернизация на Китай, а също така сме загрижени за поведението му в региона", каза Кендъл.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
баба яга пелоси каква е неината визита в таиван знаете че ще има напрежениено пак провокирате и сега какво празни приказки не разбрахте ли че няма новсветовен ред без русия китаи и индия
36
2
 
6
 
! Отговори
Хахах преди 1 година
Ако се зачекнете с Китай може да не е търпелив като Русия.
35
1
 
6
 
! Отговори
До НАТО феновете преди 1 година
Китайските кораби са си в Китайско море...А вашите (на Юесей) какво правят там ?! На хиляди километри от Америка. Кой е Провокатора в случая ? Има ли китайски или руски кораби в Мексиканския залив ?
34
1
 
3
 
! Отговори
Ха преди 1 година
А вашите действия никъде не са провокативни.?!На бялото - черно
33
2
 
12
 
! Отговори
Абдул Ал Джабури преди 1 година
Абе тия кравари няма ли да започнат да се разкарат най-накрая и да спрат да обясняват кой провокативен, кой не. Пак запалиха Косово, Грузия, Украйна, а сега и Тайван. Нека си гледат Близкия изток, да влязат в някаква държава, да се разположат там, да пуцат 10 години, па после да си тръгнат.
32
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Гого Верваме ти както верваме на дедо Мони. Едно е сигурно, че руснаците и китайците имат по една шепа непрана вълна на 3адниците си и то от стотици поколения насам, а не от пето поколение както ни лъжеш.
31
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай много да внимава да не му се случи случка като на велика Русия.
30
6
 
21
 
! Отговори
Гого преди 1 година
За феновете на САЩ :). Има само няколко самолета 5-то поколение в света. Те се делят на 3/за сега/ стадия. F22 е от първите. F35 е втори стадий. Су57 е между първи и втори, и се развива. Китайският J20 е /единствения за сега/ от трети стадий и се ползва в Тайван. Китайците /и руснаците само/ имат свръхзвукови ракети /пак в Тайван ги показаха/. САЩ още си ги рисуват САМО на листче :). И така нататък. ...
29
2
 
18
 
! Отговори
Ламята преди 1 година
ДрОгари евроатлантици,знаете ли как краварника нарича политиката си ,спрямо тайван?Стратегическа неопределеност!!!На нашенски фурнаджийска лопата.И вие сте същите ДрОгари.Кога-как дойде.
28
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Китайците изпитват респект само към Путин" Да бе, да. Този пък вече е последна дупка на кавала. Зеления вече може да влияе повече от него.
27
20
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
С посещението на Нанси Пелоси САЩ показаха кой води хорото и поръчва музиката.Сега чайниците ще пострелят малко и ще се кротнат.
26
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Референдум като косовския и кримския за да се излезе от кризата. Хората имат право на самоопределение.
25
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китайците изпитват респект само към Путин.
24
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ше дойде пак баба и ше ги укроти жълтурковците. Проблема е само че са много и после нема къде да ги копат.
23
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До25.ЮСей разчита само на военопромишления си комплекс за да избегне рецесията.Затова и предизвикват събития,които водят до военни конфликти извън Америка.Даже се опитват да държат в"желязна хватка"и Южна.Другото им производство,освен аграрното е извън територията им и се намира пръснато по половината свят,както и военните им бази,чиято цел е да коригират политическите си съюзници,като подържат чрез базите,марионетките си на власт . Защо ще са им800 бази по света,ако нямат интерес в тези региони
22
3
 
16
 
! Отговори
Ейджънт Ариел Скит преди 1 година
Китайските работи не са eвpeйcka работа...
21
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека има референдум в Тайван дали да се присъедини към Китай, те може да не искат.
20
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой знае ли на колко хиляди километри е Тайван от континентален САЩ?
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Таня Войната в Европа доведе до това много капитали да избягат от Европа и не само Европа в САЩ, така доларът поскъпна. През ВСВ война е било същото.
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На афганските овчари-талибани никой не им помагаше и успяха да ги изгонят от територията на Афганистан след 20 години окупация.На хохлите,цяла Европа им помага, не само с оръжие ами и с жива сила,а загубите им са огромни Как мислите,че ще успеят срещу Китай,ако Тайван ги послуша и избере войната вместо Мира и милионите жертви,като не се изключва и риска от ядрена война