Клинтън: Разширяването на НАТО не е причината за войната в Украйна

Той заяви, че Путин "не крие, че смята разпадането на СССР за голяма трагедия"
19 сеп 2022 20:19, Йоана Цонева
82
Клинтън: Разширяването на НАТО не е причината за войната в Украйна
Снимка: БГНЕС

Бившият президент на САЩ Бил Клинтън отхвърли идеята, че руското нахлуване в Украйна може да се отдаде на разширяването на НАТО, започнало по време на неговото президентство. Това става ясно от думите му в предаването на Фарид Закария по CNN.

"Смятам, че постъпихме правилно в подходящия момент. И ако не го бяхме направили, тази криза можеше да настъпи още по-рано", каза той.

Критици твърдят, че продължаващото приближаване на НАТО към границите на Русия е накарало руския президент Владимир Путин да отвърне на удара, нахлувайки в Украйна, или за да си възвърне част от загубената руска империя, или за да покаже, че Русия не е слаба държава, която лесно би била сплашена от Запада, коментира "Политико".

Още по темата
Клинтън заяви, че Путин "не крие, че смята разпадането на Съветския съюз за голяма трагедия".

Бившият президент подчерта, че САЩ и НАТО никога не са имали за цел да заплашват Русия и че народите от Източна Европа имат право да живеят в сигурност, след като десетилетия наред са били доминирани от Русия.

"Когато направих това, което направих, предложих на Русия не само специално партньорство с НАТО, но и перспективата за евентуално членство в НАТО, като твърдях, че най-големите ни проблеми със сигурността в бъдеще ще дойдат от недържавни участници или от авторитарни държави, които продават химически, биологически и ядрен капацитет на терористични групи. И че трябва да се справим с това заедно", каза Клинтън, пише БТА.

Избирането на Клинтън дойде през 1992 г. след края на Студената война. По време на президентството на Клинтън Чешката република, Унгария и Полша се присъединиха към НАТО, а през 2004 г. - България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения. Всички тези държави са били част от Съветския съюз или негови съюзници, обобщава "Политико".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той и Иван Грозни предвиждал , че България някого ще влезе в НАТО, затова нападнал и изклал брат'чедите от Волжска България. С цел превенция, иначе много ги обичал и искал да си играят заедно.
59
0
 
3
 
! Отговори
БУРГАС преди 1 година
Милиардерите искат да живеят в свят без държави, религии и хора, от които нямат полза...... Светът на корпорациите.....
58
3
 
0
 
! Отговори
ВАРНА преди 1 година
ХОРАТА ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ В МИР И СВЯТ БЕЗ ГРАНИЦИ --ОСТАНАЛОТО Е БОЛНИ МОЗЪЦИ И ПСИХОЗА......
57
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма по-голям лъжец и пoдлец от бункерния пcиxoпат в Кремъл.
56
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната дебела лъжа от Клинтън, че говорил с Елцин за разширението на НАТО и Елцин не бил против! Обслужва нуждите на сегашната власт в САЩ, вероятно и не безкористно, като го знам какъв гепач е. Това хубаво, лъже гръмко, обаче нито един жив от присъстващите там не потвърждава лъжата му. Пък и "никога нямали за цел да заплашват Русия"? Пак лъжа. Вчера от ръководството на НАТО заявиха, че днешните събития и експанзията на изток, са ги планирали още през 1989 г.
55
13
 
14
 
! Отговори
Да преди 1 година
Причината е, че вие краварите се месите на други континенти, където нямате абсолютно никаква работа. Вас трябва да ви озапти някой най-накрая! Все тая дали Путин или Цзинпин
54
16
 
10
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Оффф ... и тоя отде се появи. Народите в Изт. Европа трябвало да живеят свободно. Я пак, я пак, Моника май ти е изпила акъла. Русия не ни потиска сега, за сметка на това Европа, САЩ и Канада хем ни потискат, хем ни изсмукаха човешкия и научен потенциал. От това по-голямо потискане или д а го кажем в прав текст-робство, накъде?
53
13
 
17
 
! Отговори
Хитър Петър преди 1 година
До 63 да присъедини САЩ към военния пакт на Русия? Хахаххаха ти ме разсмя! Това е същото като да да присъединим Мерцедес към газка! Обикновено слабия изостанали и безпомощния се присъединява към силния и напредналия за да има смисъл! Не вярвам да ти се иска сега да зарежеш всичко ново и да се върнеш в 19ти век където е цялата руска ***!
52
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Клинтън като е такъв голям миротворец и филантроп що не присъедини Америка към Руския отбранителен пакт, а иска от Русия да подгъва коляно на нато? Как пък все те прави и все Русия им крива? Все те спасяват света на гърба на някой друг. Айде, къш двуличник и не де обаждай от коневръза.
51
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ГОЛЯМ ЛЪЖЕЦ Обаче относно НАТО доказаният лъжец е Путин. 1989 споразумението въобще не забранява разширяването на НАТО, 1994 в Будапещкия меморандум русия гарантира териториалната цялост на Украйна, 2002 Путин е първа дружка на НАТО и няма нищо против членството на Украйна в НАТО. 2014 Путин лъже по телевизията, че зелените човечета не са руски военни. 2015 Путин признава по телевизията, че зелените човечета са били руски военни.
50
13
 
12
 
! Отговори
ГОЛЯМ ЛЪЖЕЦ преди 1 година
ГОЛЯМ ЛЪЖЕЦ БЕШЕ, И ГОЛЯМ ЛЪЖЕЦ СИ ОСТАНА ....ВИЖТЕ КАК ЛЪЖЕ ПУБЛИЧНО ЗА ВРЪЗКАТА СИ С МОНИКА ЛЮИНСКИ: https://youtube/watch?v=luLpdr4n8m4
49
6
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
"че САЩ и НАТО никога не са имали за цел да заплашват Русия" -- сериозно?
48
5
 
17
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
Причината са Щатите, те украинците от години си участват в Натовски учения. На Буш младши, Клинтън, Обама на когото имаха наглостта да му дадат и нобелова награда за мир лежат на съвестта им няколко милиона жертви, деца, жени, мъже. Байдън сега бута и в Азия да ги бие по трупове. Ако почнат китайците да правят учения в Мексико с Иран и Русия, какво ще каже Клинтън, ще им ръкопляска ли ?
47
18
 
7
 
! Отговори
Toни преди 1 година
До АнонименДмитрий Гудков попита риторично в Туитиър: "Кой е Путин ли? Един дребен политически деятел от времето на Алла Пугачова".За мен е един жалък шизофреник с носталгии,който вкара цяла една нация в черна дупка.,,ИМПЕРАТОР,, БЕЗ ИМПЕРИЯ-нещо като гооолям мъж ама евнух.
46
10
 
19
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Ванга беше предсказала точната година на земетресението в Стражица, но не беше споменала името, а само, че ще е град с женско име.
45
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво да крие Путин? Той не веднъж е заявявавал, че разпадът на СССР е голяма трагедия. А не е ли?
44
4
 
14
 
! Отговори
О не преди 1 година
Трудове на проф. Грънчарски са едно, нейните думи друго.
43
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Путин са му били дадени гаранции, че Украйна няма да стане член на НАТО в близките 30 години, и въпреки това, Путин нападне Украйна, какво ви говори това?
42
23
 
9
 
! Отговори
До 51 преди 1 година
Напротив, баба Ванга каза Росиа Ке Падне Лето 2022. Моле четете трудовете на проф. Грънчарски преди да коментирате.
41
13
 
25
 
! Отговори
Гурбет преди 1 година
Някой спомня ли си старите репортажи с Ванга, които никога вече няма да ги пуснат. Тя беше няколко пъти спасила живота на Живков, като му предрече атентатите. Тя казваше, да се държим за Русия.