Ядрени документи, YMCA и гости от цял свят: Мар-а-Лаго на Тръмп е проблем

Още по време на президенството му курортът не е добре охраняван
20 сеп 2022 21:28, Нели Христова
46
Ядрени документи, YMCA и гости от цял свят: Мар-а-Лаго на Тръмп е проблем
Снимка: БГНЕС

В определен момент от средата на вечерта в Mар-а-Лаго светлините угасвали и силата на музиката се усилвала. Собственикът на имението и бивш президент на Съединените щати се превръщал в диджей за нощта.

Член на частния клуб Мар-а-Лаго разказва, че през последните месеци Доналд Тръмп е поел ролята на социален ръководител, решавайки да внесе диско атмосфера в курорта Палм Бийч след залез слънце.

"Около 21:30 всяка вечер той седи на масата си, независимо дали във вътрешния двор или вътре. По някое време през нощта му донасят лаптоп и той започва да избира песни, правейки се на диджей за вечерта, но това е някак смешно, защото той избира едни и същи 10 песни всяка вечер", казва членът на клуба пред The Guardian.

Още по темата

Плейлистът на Тръмп е от определена епоха, когато той е бил редовен посетител на клубовете в Ню Йорк. Характерни  мелодии са YMCA на Village People, The Greatest Love of All от Уитни Хюстън и няколко песни на Елтън Джон.

"Понякога той танцува", допълва членът на клуба. "Той си стои на масата и танцува седнал."

Към края на вечерта Тръмп пускал How Great Thou Art - песен, която оглави класациите, когато Елвис Пресли я изпя. Песента била любима на бащата на Тръмп, Фред - сантиментален начин за приключване на вечеря в Мар-а-Лаго.

Това, което иначе би изглеждало като една странна постпрезидентска кариера, сега е по-значимо от всякога, след като се знае, че докато през цялото време светлините са били приглушени, музиката е свирила, гостите са били подпийнали, а домакинът е бил по друг начин ангажиран, в имението е имало хиляди правителствени документи, много от които съдържащи изключително чувствителна информация, а поне един от тях - съдържащ ядрени тайни, които са се съхранявали незаконно в стаи и килери наблизо. Цялата тази сцена се е развивала на място, което бе описано от бивши служители на разузнаването като "приоритетна цел за чуждестранни шпиони".

"Без съмнение бившият президент и хората в неговото обкръжение ще бъдат много важни мишени за всяка чуждестранна разузнавателна служба. Те ще се чудят: как да влезем в този кръг?" обяснява Дъглас Лондон, 34-годишен ветеран от тайната служба ЦРУ и автор на "The Recruiter: Шпиониране и изгубеното изкуство на американското разузнаване".

Лондон добавя: "Той доведе наистина съмнителни хора, докато държеше различни документи в шкафовете си -  финансови, лични или политически, които имаха уязвимости, и които чуждестраните разузнавателни служби можеха да използват."

Това е сценарий, който при други обстоятелства може да доведе до шумна комедийна поредица, включваща шпиони от цял ​​свят, които се спъват един в друг в тъмното, докато се надпреварват помежду си, за да се хванат за властта на държавните тайни, докато YMCA отеква из затъмнените коридори.

Обстановката е подходящо пищна. Когато е построен през 20-те години на миналия век за наследницата на зърнени храни, Марджъри Мериуедър Пост, стилът на двореца с 58 спални е описан като испанско-мавритански-португалски-венециански. Има гаргойли, които изглеждат като заимствани от средновековна Великобритания. Оригиналният декор е избран от виенски театрален дизайнер.

Когато Тръмп купува имението за 10 милиона долара през 1985 г., то има 58 спални, прилежащо голф игрище и три бомбоубежища. По онова време той казва, че смята покупката като "изявление", а не като място, където може да си представи да живее, но флоридският начин на живот от висок клас го завладя и мястото се превърна в любимия му дом.

През 90-те години, след поредица от фалити, той се опита да изтръгне отчаяно необходимите пари от имота, като се опита да го раздели на парцели, да задържи основната къща и да продаде останалата част, но беше блокиран от местния съвет за планиране .Бордът също се опита да наложи вето на неговия план Б, превръщайки имението в частен клуб, но той успя да надхитри опонентите си в панела, като усърдно култивира отделни членове и изтъкна публично и срамно, че почти всички други клубове в Палм Бийч не допускат сред редиците си евреи или чернокожи.

Имаше малко, ако изобщо имаше афро-американци в района, които можеха да си позволят началната такса от 100 000 долара, която беше удвоена през 2017 г., но много богати евреи, които бяха направили парите си в недвижими имоти и дрехи, станаха голямата част от членовете, мнозинството от тях демократи.

Когато Тръмп наследи Обама като президент и Мар-а-Лаго стана "зимният Бял дом", атмосферата започна да се променя. Тръмп нямаше време за официалното президентско отстъпление в Кемп Дейвид, което смяташе за твърде селско. Освен това организацията на Тръмп не е спечелила пари от това, че е останал там. Мар-а-Лаго беше друг въпрос.

Президентът не виждаше разлика между личния си живот, бизнеса и публичната служба, а президентството на Тръмп се превърна в една от водещите атракции на клуба. Това беше друг етикет под марката Тръмп. Плащащите гости имаха възможност да станат свидетели на сцени от реалния живот като Тръмп, който разговаря с тогавашния японски премиер Шиндзо Абе и неговите помощници, в опит да изготвят съвместен отговор на севернокорейски ракетен тест.

През април 2017 г. Тръмп каза на китайския президент Си Дзинпин за разрешените от него ракетни удари в Сирия, докато лидерите седяха в трапезарията на Мар-а-Лаго и хапваха това, което бившият президент описа като "най-красивото парче шоколадова торта които някога сте виждали".

След като Тръмп беше победен през 2020 г., той се оттегли от лагера си във Флорида, като взе със себе си кашони, пълни със секретни документи и нова клиентела. Тълпата, която се навърташе около хотел Trump International във Вашингтон, го последва до Мар-а-Лаго.

"Клубът е съставен от хора, които имат сериозно количество пари, сериозни играчи в бизнеса. Някои наистина големи играчи през годините са били членове на Мар-а-Лаго", отрази дългогодишен член някак тъжно. "Новите членове на клуба са малко странни", казва ветеранът. "Много е еклектично. Има много чужденци, хора, които са направили пари в криптовалута, Оклахома, фракинг пари. Прилича повече на менажерията в хотел "Тръмп" във Вашингтон."

Попитан конкретно за чужденците, този член казва: "Там има много различни хора, които всъщност не са идвали преди. Има китайци. Може би ще има повече араби."

Дори по време на президентството на Тръмп имаше значителни дупки в сигурността на Мар-а-Лаго. По време на празника на Деня на благодарността през 2018 г. тийнейджърът Майк Линдблум се промъкна край охраната и влезе в клуба през тунел от плажа.

Две китайки бяха заловени да влизат на територията. Едната от тях, Юджинг Джанг, имаше не по-малко от четири мобилни телефона, външен твърд диск, както и пет sim-карти и приспособление за "детектор на сигнали" за локализиране на скрити микрофони или камери. Тя беше депортирана без никаква яснота какво е правила там и защо притежава такъв набор от електроника.

След края на президентството на Тръмп там вече имало много по-малко контрол.

"Обикновено след като президент стане бивш президент, има намаляване на ресурсите в Тайните служби, но това наистина е нещо, което не се поддава на средата на Мар-а-Лаго поради очевидните заплахи там", казва Франк Фиглиуци, бивш помощник-директор на контраразузнаването на ФБР.

Всяка година клубът наема между 80 и 90 чуждестранни работници. Те поне се проверяват, но това не е гаранция срещу вътрешна заплаха, на мнение е Фиглиуци

"Фактът, че преди четири години Тайните служби проверяваха човека, който сервира диетична кола на Тръмп 12 пъти на ден, не означава, че този човек е неуязвим, ако му бъдат предложени 200 000 долара от чужда разузнавателна агенция", казва той .

Далеч по-голям е проблемът на членовете на клуба и техните гости.

"Кои са тези членове? Кой ги проверява?" пита Фиглиуци. "Ако имате необходимите пари и ги хвърлите, изглежда, че сте член. И сега тук идват членовете на вашето семейство и гостите им, и техните братовчеди, и техните свекъри."

Всичко това помага да се обясни защо рускоговоряща жена с украински произход на име Инна Яшчишин успя да се смеси с членове на клуба и самия Тръмп през пролетта и лятото на 2021 г., представяйки се за Анна де Ротшилд - потомка на банкерското семейство, отгледана в Монако.

Дали Ящишин и двамата китайски натрапници са били просто опортюнисти или са свързани с нещо по-зловещо, остава неизвестно. Но същото може да се каже за голяма част от тълпата в Мар-а-Лаго, особено за новодошлите. Но може би най-голямата въпросителна стои над ранения и отмъстителен собственик и DJ на курорта. Никой не знае какви планове е имал за откраднатата си съкровищница от държавни тайни.

"Каквото и да е избрал, е било, защото е имал някакво намерение да направи нещо с него", казва Лондон. "Въпросителният знак е: какви са били намеренията му? Но нищо от това няма да бъде щастлива история. Нищо от това няма да завърши добре по отношение на въздействието върху националната сигурност."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
цензура преди 1 година
САЩ не са имали по-продажен човек за пРезидент...карикатура е на фона на Президентите на САЩ,елементарен,невъзпитан мафиот,продал интересите на САЩ и Свободният Свят!!!назначен от путин...с парите на путин...с пропагандата на путин...това е трУмп..раша плющете минуси...и това ще спре бъдете сигурни,приятели кибер терора на раша ще бъде спрян..ядрените им няма да излетят..САЩ ги подцениха леко..доверявайки се на "партньори"вземащи пари от путин..но се свърши! и ще се носи отговорност..3 СВ е!
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
MAGA
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Геепииии...
24
6
 
2
 
! Отговори
простака дончУ преди 1 година
ще види оранжевите тесни костюми. руския агент е жалко човешкоПодобие, като русс0фолете.
23
1
 
5
 
! Отговори
Бигот преди 1 година
Демократите няма да допуснат Тръмп до избори, фасадата на американската демокрация е още цяла, но в близките две години преструвките ще свършат, ще има "ФБР спаси демокрацията от диктатора", подплатено с много "документи" и "факти" за заговор на Тръмпистите за преврат, и обилни чистки срещу всички негови привърженици. После републиканците влизат в ролята на БЗНС, и Америка става джендърастка клоака
22
3
 
6
 
! Отговори
Байдъна с ковида преди 1 година
Нело, шурошоидно недоразумение, Мар-А-Лаго не е проблем, либерастията я тресе голям страх защото знаят че този път няма да могат да откраднат изборите, а хората искат и ЩЕ изберат Тръмп. При Тръмп - няма инфлация, бензин на галон $2.50, икономиката е във възход, енергията е евтина, хората имат пари да харчат по забвления и ваканции. При либерастичната помийна яма, всичко тези които изброих са с отрицателен тренд. Да не говорим за третополовата деггенерасттия, там е тъмна Индия с либерастията.
21
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мар-а-Лаго на Тръмп HE е проблем! Проблем е самият той. И не - не го е страх за документите които е взел без да са разсекретени, най много го е страх иранците да не си отмъстят за Генерал Солеймани.
20
3
 
5
 
! Отговори
мдааа преди 1 година
тоя може и да го думнат в скоро време .
19
9
 
4
 
! Отговори
ББ преди 1 година
руски шпионин е...фактите са очеваДни,организира и финансира атентат срещу Конгреса на САЩ...уби невинни служители!!!
18
1
 
9
 
! Отговори
ШибиРиби преди 1 година
Преводът отново цепи мрака
17
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** Христова тъпата списвачка пак се е осрала до плешките.
16
18
 
10
 
! Отговори
ЦРУ на спи! преди 1 година
Електрическият стол ще бъде последното място, на което ще седне руският шпионин Тръмп.
15
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те не ги "откриха". Тръп няколко пъти е бил приканван от администрацията във Вашингтон да върне документите, които е взимал. Той е отказал да върне дори това, което е взимал законно като президент, и това са последствията. Самозабрави се като приятеля си Путин.
14
15
 
6
 
! Отговори
До Тotal Mix преди 1 година
Ти добре ли си? Тръмп склучи споразумение с талибаните да изтегли войските на НАТО от Афганистан. Кой нормален сключва споразумение с терористи? Нищо не е Ок с Тръмп. И войни имаше - той не започна нови войни но и не спря тези които бяха започнати преди него. Позаинтересувай се малко и не чети само какво другите пишат по форумите.
13
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо "откриха ядрени документи" чак след като заяви, че ще се кандидатира отново, защо преди това не виждаха липси? Предния път платиха на някакви патици да се "сетят" че ги бил изнасилил преди 30 години, а сега пък скалъпиха поредната постановка.
12
5
 
13
 
! Отговори
Total Mix преди 1 година
Тръмп е ОК. На никого нищо не е причинил. Лично Той реши щатите да се изтеглят от Афганистан и през неговото управление нямаше никакви войни. Някои форумно апологети май го бъркат с Путин.
11
14
 
6
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
До: номер 19 "Да,много прилича на изсмукана от пръстите статия на DW." Пич, пожелавам ти да си смучеш палците на собствените ти крака!!! Още когато пътувах за САЩ през 1993 г., в самолета попаднах на списание със статия за (бизнесмена) Доналд Тръмп.Прочие, там разбрах че в частнив му "Боинг" тоалетната чиния била от масивно злато...Може да излезеш от село, но селото никога няма да излезе от теб!!!
10
3
 
15
 
! Отговори
Веселин 7112136860 преди 1 година
Написалият това заглавие е изтърван евреин от осихиатрична клиника с диагноза "стивън-кингов протагобуст" .Евреите осихиатри в "Днес" и "Дир" запопнаха да зомбясват от злоба,че Българският народ разбира добре факта,че сме под еврейско османско робство. Но кога ли еврвите и особено осихитрите между тях са разжирали собственната си извратена невъзможност.
9
13
 
2
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
УЖАС!!! Звучи толкова... не намирам думи!!! Този човек е пълна скръб!!! Щеше да ми стане жал за него, ако не беше причинил такива страдания на милиони хора по света, вероятно без той самият да го осъзнава (защото изглежда е американското олицетворение на нашия бай Гсньо)!!!
8
8
 
2
 
! Отговори
Възраждане преди 1 година
Бегаи бе американски грозник, какво ме интересуваш