Лавров: Регионите, където се провеждат референдуми са под защитата на Русия

Руският външен министър каза това пред ООН
25 сеп 2022 07:30, Петя Славова
195
Лавров: Регионите, където се провеждат референдуми са под защитата на Русия
Снимка: БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров заяви на пресконференция в Ню Йорк, че регионите на Украйна, където се провеждат референдуми за присъединяване към Руската федерация, ще бъдат под "пълна защита" на Русия, ако бъдат анексирани, съобщи Ройтерс.

Лавров направи тези изявления след словото си пред Общото събрание на ООН.

Още по темата

"След тези референдуми Русия, естествено, ще уважи изразената воля на тези хора, които от много години страдат от тормоза на неонацисткия режим", каза руският външен министър, цитиран от БТА.

На въпрос дали Русия би имала основания да използва ядрено оръжие за защита на анексирани региони на Украйна, Лавров отговори, че руската територия, включително територията, „допълнително вписана“ в руската конституция в бъдеще, „е под пълната защита на държавата“.

"Всички закони, доктрини, концепции и стратегии на Руската федерация са в сила за цялата й територия", каза той, като спомена конкретно доктрината на Русия за използването на ядрени оръжия.

В четвъртък бившият руски президент Дмитрий Медведев, съюзник на президента Владимир Путин, предупреди, че всички оръжия в арсенала на Москва, включително стратегически ядрени оръжия, могат да бъдат използвани за защита на териториите, присъединени към Русия.

В коментар на изявлението на Лавров и на по-ранното изказване на руския президент Владимир Путин, че не блъфира за използването на ядрено оръжие, украинският външен министър Дмитро Кулеба определи думите им като "безотговорни" и "напълно неприемливи".

"Украйна няма да се предаде. Ние призоваваме всички ядрени сили да реагират веднага и да покажат ясно на Русия, че подобна реторика поставя света в опасност и няма да бъде толерирана", написа Кулеба в Twitter.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малка подробност. Всички помагат или не пречат на Украйна. Оръжия, техника, информация вкл. космическа. При това Украйна не плаща засега. Тоест -помощ. Ха сега путиноблизачи, кажете кой помага на технологично изостаналата Русия? Борбата е да и продадат нещо на висока цена просто защото виждат, че е натикана в ъгъла. Ако нещото е по високотехнологично не смеят заради санкциите. Войните вече са войни на технологии и тая е пробната. Къде виждати мястото на колхозниците?
54
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да живее България и Русия!
53
15
 
1
 
! Отговори
Велински преди 1 година
В България да се въведе военно положение и да се готвим за войната, която ще започне на 22 октомври с разрушаване на всички руски бази в Сирия
52
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
86 Мумията Лавров бързо се изниза след речта си, пълна с лъжи, от страх да не го линчуват.
51
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво стана с "военната операция", която Путин бе планирал за няколко дни, да стигне Киев? Май, дълго се проточи, загуби 50 000 руски войници и обяви мобилизация. ***, който държи пръста на едно копче и заплашва света с ядрено оръжие. Русия носи бедност и нойни. Това ли, иска света? Да приеме неговия световен ред? Сигурно, не. Пълно фиаско.
50
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лавров да го арестуват в Ню Йорк, какво чакат? Това е заплаха за целия свят.
49
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
66 Демокрацията не е съвършена, но няма по-справедлив ред от нея. Самият Лавров говори, че трябвало да се "спаси" демократичния ред". Но това ще стане само, ако се спре психопатът Путин с неговите имперски амбиции. В Русия никога не е имало демокрация.
48
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми тетъкива неща се случват когато народа е *** и се оправлява от прости 90%от руснаците живеят в бедност само войната им липсваше до скоро пред телевизията подкрепяха войната и путин сега се чудят на къде да бягат
47
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо въобще му дадохте виза на тоя кон,трябваше да си стои в Блатная и да гледа ООН-ето през крив макарон.
46
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците преживяха Чернобил, ще преживеят и 3 световна ядрена война
45
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия се стреми към световно господство, което налага със ядрена заплаха и като сее смърт, разруха, и терор. Трибунал за Русия. Светът няма да приеме примитивната диктатура на побъркания Путин.
44
5
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Скоро ще започнат да мобилизират и Българи. В нашия квартален клуб вече се чуват революционни песни. Русофил за бой се стяга мята пушка на рамо.
43
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАТО ще даде 20 000 жертви, но това е нищо в сравнение с разпадането на световния ред и демокрацията
42
7
 
3
 
! Отговори
ОрВел 1984 преди 1 година
Ако бяха дали на Зеленски ядрено, а ни Химарс - до сега войната щеше да е приключила. Може би за това той продължава да стреля по Запорожката АЕЦ....
41
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 64 ООН похвали ли наркомана че разполага оръдията в детски градини и квартали.Че раздаваше оръжия по площадите на който иска.На разни психота като теб.На отребки и затворници.
40
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
51 Путин бе планирал блиц кръг до една седмица за завземе Киев, пък какво стана? Изгуби 50 000 войници. Обяви мобилизация, сигурен знак, че върви към поражение.
39
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде НАТО влиза във войната
38
6
 
8
 
! Отговори
:) преди 1 година
Бъдещето не е хич светло...за всяка една от империите залогът е "всичко или нищо" Ако в Русия бъде инсталирано про-американско правителство, Русия ще стане една суровинна база на капитализма за следващите 50-100 години...Ако падне Русия, Китай е следващата плячка на щатите...А пък щатите не успеят..държавата е обречена на разпад..Америка отдавна консумира много повече, отколкото произвежда..
37
8
 
0
 
! Отговори
Някой преди 1 година
До Анонимен 61 Сигурно всички искат правилата на сащ.Не се пени толкова.Заработи си похвалата.
36
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ООН обяви зверствата на руснаците в суверенна Украйна. Избити стотицихиляди невинни, сред които деца, сравнени със земята села и градове, прогонени 1.5 млн, изнасилени стотици, от деца до 80 годишни. Трибунал за Русия.