"Мета": Премахваме китайска пропагандна операция срещу изборите в САЩ

Компанията не разполага с достатъчно доказателства, за да каже кой стои зад тази дейност
27 сеп 2022 23:30, Йоана Цонева
20
"Мета": Премахваме китайска пропагандна операция срещу изборите в САЩ
Снимка: БГНЕС

Във вторник Meta Platforms съобщи, че е прекъснала първата известна операция за влияние, базирана в Китай, която е била насочена към потребители в САЩ с политическо съдържание преди междинните избори през ноември, предаде "Ройтерс".

Мрежата е поддържала фалшиви акаунти в социалните медийни платформи на "Фейсбук" и "Инстаграм", както и в конкурентната услуга "Туитър", но е била малка и не е привличала много последователи, заяви Meta в доклад, обобщаващ нейните констатации.

Все пак в доклада се отбелязва, че откритието е значимо, защото предполага промяна към по-пряка намеса във вътрешната политика на САЩ в сравнение с предишните известни китайски пропагандни усилия.

"Китайските операции, които бяхме свалили преди, говореха предимно за Америка пред света, най-вече в Южна Азия, а не пред американците за себе си", заяви на брифинг за пресата Бен Нимо, ръководител на разузнаването на глобалните заплахи в "Мета".

"По същество посланието беше "Америка е лоша, Китай е добър", каза той за онези операции, докато новата операция прокарваше послания, насочени към американците от двете страни на разделителни въпроси като абортите и правата върху оръжията.

Още по темата
Друг изпълнителен директор на "Мета" на брифинга заяви, че компанията не разполага с достатъчно доказателства, за да каже кой в Китай стои зад тази дейност.

Според доклада фалшивите акаунти са се представяли за либерални и консервативни американци в различни щати, като са публикували мемета и са дебнели в коментарите на постове на публични личности от ноември 2021 г. насам.

Примерен скрийншот показва, че един от акаунтите коментира публикация във Facebook на републиканския сенатор Марко Рубио, като го моли да спре насилието с огнестрелно оръжие и използва хаштаг #RubioChildrenKiller.

Според доклада същата мрежа е създала и фалшиви акаунти, които са се представяли за хора в Чешката република, критикуващи чешкото правителство заради подхода му към Китай.

Отделно от това в доклада се казва, че Мета е прихванала най-голямата и най-сложна операция на руска основа от началото на войната в Украйна, като я описва като разрастваща се мрежа от над 60 уебсайта, акаунти в социалните медии и петиции в сайтове като "Авааз".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде пак словоблудства и автоматично "свобода", "свободия" и други клиширани мантри. И естествено за пример - най-крайния вариант, издигнат до едва ли не обикновен случай. Друг въпрос - кой определя кое кое е, Централния партиен комитет на истината?
16
1
 
1
 
! Отговори
До 17 преди 1 година
Не бъркай свободата със свободията. Ако започнеш да призоваваш за терористични атаки е метрото на София, това вече не е свобода на словото, плурализъм и прочие. Надявам се си схванал идеята.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Мета е американска компания, продуктът си е неин и тя си определя правилата там"____Правилно, ама с един мааааалък проблем. Какво стана с така налаганата "свобода на словото", плурализъм и другите глупости, нашивани по света от сащисаните с огън и меч?
14
2
 
7
 
! Отговори
Оруел преди 1 година
Не и е работа на Мета да се занимава с такива неща. Хората могат и сами да се оправят с всякаква информация и дезинформация. Нямат нужда от бавачки, баячки, факт-чекъри или от Министерство На Истината.
13
2
 
7
 
! Отговори
Лошите китайци преди 1 година
издават тайните на добрия фащ и ги показват в кофти светлина! Как бе ги е срам, не знаят ли, че добрия чичо сам не воюва и не бомбардира цивилно население, а "защитава демократичните ценности"! Не изсмуква ресурсите на петролните държави, а "подпомага развитието на икономиката им"! Не разпалва конфликти в Европа, Азия, Африка иЮжна Америка, а "въдворява нов световен ред и носи мир и благополучие"! Как смеят да опетнят светлия демократичен образ на фащ, каква мерзост и безчестие, аааа!
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След продължителното изпростяване на хората.Сега им промиват мозъците чрез социалните мрежи.
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
още ще ви падат акциите, фейсбук стана политическа помия
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демократично налагат цензура. Прекрасни времена.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това какво общо има с демокрацията или свободата на словото?
8
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американчетата вече съвсем изплискаха легена, все някой ги застрашава и им мисли злото, само те са чисти като сълза.
7
1
 
5
 
! Отговори
Еми… преди 1 година
Квот-такова.
6
10
 
6
 
! Отговори
До 5 преди 1 година
Ама нито могат да създадат, нито ще има интерес към нея. Други въпроси..Да имам само един въпрос: защо си толкова *** бе джендъре?
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По същество посланието беше "Америка е лоша, Китай е добър", е то това по същество е мотото на либерастичните отпаддъци населяващи 4-5 големи града в САЩ. Америка за тях е лоша и трябва да се унищожи. И това правят. Иначе тая суратефтерна компанийка е криминална и трябва да се съди и разтури. Действията им преди избори са престъпни и винаги са насочени с/у нормалното общество в полза на либерастичната изззмметт. Така че това което са решили да правят е мижи да те лажем.
4
13
 
9
 
! Отговори
До тоя под мен преди 1 година
***, Мета е американска компания, продуктът си е неин и тя си определя правилата там. Никой не те кара зорлем да им ползваш продукта. Като имат възражения азиатските ***, да си създадат тяхна мрежа и да правят в нея каквото искат. Ама нито могат да създадат, нито ще има интерес към нея. Други въпроси?
3
6
 
17
 
! Отговори
Китай ще ви опроват преди 1 година
2 милярда народ и доказано най развитата икономика на планетата. Незнам тези Хамериканци защо си търсят белята така опорито
2
14
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Га краваристан се меси в работата на другите всичко наред, га някой им сложи пръст отзадзе навиват вой на умряло
1
7
 
15
 
! Отговори
Meta преди 1 година
Не знам какво става с Мета, но вестникът стана Бета - хем го има, хем го няма. Трябва да се внимава много с интернетните инструкции и със скриптовете "при ъпдейтване" за да не стават гафове и с блокиранията на IP addresses.