САЩ не възразява Украйна да използва техни оръжия в анексирани територии

САЩ ще продължава да подкрепя украинците
28 сеп 2022 18:34, Йоана Цонева
176
САЩ не възразява Украйна да използва техни оръжия в анексирани територии
Снимка: БГНЕС

Съединените щати не възразяват Украйна да използва оръжия, доставени от западните сили, за да си върне собствената територия от руска окупация, включително областите, които Кремъл възнамерява да анексира, след като проведе там фиктивни референдуми, предава Укринформ.

Това каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който говори на съвместна пресконференция с министъра на външните работи на Индия Субраманям Джайшанкар във вторник, 27 септември, съобщава кореспондент на украинската агенция.

"Украйна има абсолютното право да се защитава на цялата си територия, включително да си върне територията, която по един или друг начин е незаконно отнета от Русия", отбеляза ръководителят на Държавния департамент на САЩ.

В тази връзка първият дипломат подчерта, че оръжията, предадени на Украйна от САЩ, както и от други съюзнически страни, вече са доказали своята ефективност - както в северната част на Украйна преди няколко месеца, така и сега - в южната и източната част.

Още по темата
Блинкен подчерта, че обявяването от руснаците на анексиране на украински територии няма да създаде никакви правни промени нито за САЩ, нито за Украйна по отношение на възприемането на ситуацията. Според ръководителя на американската дипломация "украинците ще продължат да правят каквото трябва, за да си върнат земята, която им беше отнета", докато Съединените щати "ще продължат да ги подкрепят."

Ръководителят на Държавния департамент също подчерта, че САЩ и други нации никога няма да признаят анексирането на украински територии, ако Кремъл обяви този ход. Той припомни, че Вашингтон вече е обявил намерението си да наложи нови "тежки и бързи санкции" на Руската федерация, ако Москва реши да обяви анексия.

Както съобщава "Укринформ", министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба призова международната общност да не се ограничава с мека реакция срещу фалшивите референдуми, организирани от Кремъл в Украйна.

"Нуждаем се от изключително сериозна и ефективна реакция с конкретни мерки, които да ударят руската икономика", каза първият дипломат на Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
7
 
! Отговори
Мартин преди 1 година
Всичко си има край, а на тези края им е с още малко наглост.
88
4
 
6
 
! Отговори
Някой преди 1 година
знае ли, едно руско изделие, невоенно?
87
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ко да възразява? Екрайна бива пазрушена, а ЕС плаща за бежанци и един трилион реставрация! САЩ какво ги ***??
86
15
 
17
 
! Отговори
За неразбрал Боби преди 1 година
Русия не разполага с никакви супер оръжия, а само с картинки , макети и анимация - затова губят войната в Украйна - всичките им оръжия са наследство ( откраднати ) от СССР - дори най-новите им разработки ( на ниво макети ) са добри стари съветски такива !
85
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз не възразявам Русия да използва техни оръжия в САЩ! Дожи предпочитам в САЩ отколкото в Украйна..
84
11
 
12
 
! Отговори
Руслан преди 1 година
Всичките джуджета на мезета........... .......... и коня и той!!!!!
83
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До В Украйна: "не виждам никакви руски интереси! Само болни амбиции на луд човек?" - ___ - чудесно казано, споделям това мнение с уточнение, че с болни амбиции са обладани шайка особи в обкръжението на боса! Част от крепостните също, ако не сервилничат от страх!
82
11
 
7
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 1 година
НИЩО ПРОТИВ-----САМО ДА МРИЯТ РАШИСТИТЕ ПО-БЪРЗО И ЕФЕКТИВНО...ГРУЗ-200 НЕ ТРЕБВА ДА СПИРА!
81
0
 
4
 
! Отговори
До 109 Боби преди 1 година
Само дето никой не пращат в тундрата, а направо в Донбас...
80
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече не виждам лади и москвичи по улиците. Какви русофили сте, как не ви е срам? Знам ви аз, тайничко карате западно возило. Едва ли сте пешеходци напук на цивилизацията :D
79
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 94 - Путин не е започнал за да загуби - Това едно , и второ - Путин е ПОЛИТИК с много качества и много добре знае какво прави , за разлика от всички останали днешни " политици" които са кукли на конции които са на хранилки на корпорациите и нищо повече - Затова е и този ХАОС в Европа само със спирането на едната газ ! Истинските дълновидни политици , трябваше да знаят че зависимостта им от ресурсите ще е една от слабостите им преди още да се подготвят да хапят Русия !
78
11
 
6
 
! Отговори
Натам вървят руснаци преди 1 година
Предстои разпад на Руската федерация на отделни субекти!
77
8
 
5
 
! Отговори
Шотландски боец преди 1 година
Расия не може 2 области да превземе, щяла да превземе цяла Европа, Мали Мали, друзята се избиха в Украйна, не ми се мисли ако 3-4 европейски държави ги зачешат, а камоли цяла Европа.
76
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз още преди 10 години писах тук, че кремълското джудже ще приключи с война, селянчетата с абичките не вярват и слагат минуси ... е, сега ще научите истината на собствен гръб и никакви минуси няма да помогнат.
75
8
 
10
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Ако фашистка Европа, не беше пращала оръжие и пари, до сега Украйна да е руска провинция, а търговията с Европа да върви! Но фашистки правителства искат да разрушат Европа, най-вече злите поляци и чехи, но те ядосаха мечката, а тя ще свърши работата до край, до Лисабон!
74
7
 
5
 
! Отговори
До 98 преди 1 година
Руснаците до Харков не могат да стигнат, камо ли до САЩ....
73
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ дават оржията но някой друг ще се бие.
72
4
 
7
 
! Отговори
Мужик преди 1 година
Честно казано съжалих ги днес хората от току що присъединените територии, пoдлогaта на жужето Медведев ги поздравява с "добре дошли у дома" в един дом от който в момента хиляди хора се опитват да избягат и бъдещето им се очертава посред война, санкции от цивилизования свят, безработица, глад и мизерия.....абе дyбe да им е яко.
71
4
 
6
 
! Отговори
В Украйна преди 1 година
не виждам никакви руски интереси! Само болни амбиции на луд човек?
70
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американците винаги са следвали една политическа тактика - Карат други да се избиват за техните интереси , и всичко е наред щом те не са засегнати пряко ! Този път обаче дано да проявят разум , и да не направят глупостта да дадат на Зеленски ядрено оръжие , защото тогава ще разберат със сигурност какво е война на тяхна територия и няма да им хареса ! Вървете си зад океана и си живейте както искате - ОСТАВЕТЕ СВЕТА НА МИРА !!