САЩ не възразява Украйна да използва техни оръжия в анексирани територии

САЩ ще продължава да подкрепя украинците
28 сеп 2022 18:34, Йоана Цонева
176
САЩ не възразява Украйна да използва техни оръжия в анексирани територии
Снимка: БГНЕС

Съединените щати не възразяват Украйна да използва оръжия, доставени от западните сили, за да си върне собствената територия от руска окупация, включително областите, които Кремъл възнамерява да анексира, след като проведе там фиктивни референдуми, предава Укринформ.

Това каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който говори на съвместна пресконференция с министъра на външните работи на Индия Субраманям Джайшанкар във вторник, 27 септември, съобщава кореспондент на украинската агенция.

"Украйна има абсолютното право да се защитава на цялата си територия, включително да си върне територията, която по един или друг начин е незаконно отнета от Русия", отбеляза ръководителят на Държавния департамент на САЩ.

В тази връзка първият дипломат подчерта, че оръжията, предадени на Украйна от САЩ, както и от други съюзнически страни, вече са доказали своята ефективност - както в северната част на Украйна преди няколко месеца, така и сега - в южната и източната част.

Още по темата
Блинкен подчерта, че обявяването от руснаците на анексиране на украински територии няма да създаде никакви правни промени нито за САЩ, нито за Украйна по отношение на възприемането на ситуацията. Според ръководителя на американската дипломация "украинците ще продължат да правят каквото трябва, за да си върнат земята, която им беше отнета", докато Съединените щати "ще продължат да ги подкрепят."

Ръководителят на Държавния департамент също подчерта, че САЩ и други нации никога няма да признаят анексирането на украински територии, ако Кремъл обяви този ход. Той припомни, че Вашингтон вече е обявил намерението си да наложи нови "тежки и бързи санкции" на Руската федерация, ако Москва реши да обяви анексия.

Както съобщава "Укринформ", министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба призова международната общност да не се ограничава с мека реакция срещу фалшивите референдуми, организирани от Кремъл в Украйна.

"Нуждаем се от изключително сериозна и ефективна реакция с конкретни мерки, които да ударят руската икономика", каза първият дипломат на Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Путин какво точно си мислеше, ще започне война, ще я загуби, и няма да има никакви последствия за Русия. Няма такива филми другарио Путин, всичко си има цена." Е кво губи Путин, като гледам Русия си е цяла а Украйна е на парчета, а цената ще я платим всички ние в Европа включително и ти
68
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И да въртите и да сучите, истината е, че Украйна е американска колония като нас. И милиард минуса да ми сложите, все тая. Нищо няма да промените.
67
8
 
7
 
! Отговори
До 93 преди 1 година
По-добре американска, отколкото руска....
66
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин какво точно си мислеше, ще започне война, ще я загуби, и няма да има никакви последствия за Русия. Няма такива филми другарио Путин, всичко си има цена.
65
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как ще възразява сащ, нали те командват Украйна. От това по-чисто доказателство, че Украйна е американска колония, здраве му кажи.
64
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се бият с Русия до последния украинец. Може да е клише, но си е истината
63
0
 
2
 
! Отговори
До 89 Боби преди 1 година
Шегувах се! А ти вярваш ли в лабораторните патки? Гледах февруари по руската телевизия!
62
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами защо да възразяват щом има *** дето да умират за техните интереси
61
4
 
7
 
! Отговори
Украйна да ползва... преди 1 година
Колкото и оръжия да ползва Украйна, пределно ясно е, че не Украйна ще приключи тази война, а Пентагонът, макар че някои български политици не разбират това, а когато накрая разберат, ще бъде късно...
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 94...ами.....по метода на руснаците.....
59
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилно...и давайте повече оръжия...след като виждате че Путин е луд...дайте му усмирителна риза...
58
6
 
20
 
! Отговори
САЩ и сателитите преди 1 година
САЩ никога не възразяват ако някой има г'лупостта да воюва за да служи на американските интереси. Дават му на Зеленски долари, дават му оръжия (за които целият му народ ще плаща) - чиста печалба.
57
5
 
14
 
! Отговори
Риск преди 1 година
САЩ яко се забърква на всякъде по света , този път мисля че направиха грешка не само с политиката си а и с високото си самочувствие което не вълнува особено РФ . За сега както аз виждам нещата изход има винаги за конфликта . Въпросът е кой ще плаща за всички оръжия който пращат и продължава да пращат САЩ , НАТО и всички останали на Украйна за да се бият.
56
4
 
1
 
! Отговори
До 92 Боби преди 1 година
От онези лабораторните патки ли? Дето разпознават руски самолет? Приятелски огън....
55
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Tука има само един въпрос - какво ще правим с българските путлеро-фашисти, когато най-накрая украинците обесят джуджето.
54
7
 
6
 
! Отговори
до 74 преди 1 година
Ти си по-велик от Путин, стоейки в панелната си кутийка някъде в Люлин. История ще оцени кой е демагок и лъжец, но трябва да минат едни 50тина години. Няма да сме живи тогава... "Пушечно месо" има във всяка война! Русия ще спечели тази война, да се надяваме с цената на пушечно месо, но без атомни бомби...
53
4
 
0
 
! Отговори
До 83 Боби преди 1 година
Ще има ли-Борн в Донбас... или Крим?
52
8
 
4
 
! Отговори
До 81 преди 1 година
Значи по-добре без парашут, ако е руски......
51
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно, ако не Русия, а някоя друга съседна държава беше влязла в Украйна, американците щяха ли да дават оръжия на украинците?
50
4
 
5
 
! Отговори
До 72 преди 1 година
Ама те се бият с цялото НАТО :)))