САЩ не възразява Украйна да използва техни оръжия в анексирани територии

САЩ ще продължава да подкрепя украинците
28 сеп 2022 18:34, Йоана Цонева
176
САЩ не възразява Украйна да използва техни оръжия в анексирани територии
Снимка: БГНЕС

Съединените щати не възразяват Украйна да използва оръжия, доставени от западните сили, за да си върне собствената територия от руска окупация, включително областите, които Кремъл възнамерява да анексира, след като проведе там фиктивни референдуми, предава Укринформ.

Това каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който говори на съвместна пресконференция с министъра на външните работи на Индия Субраманям Джайшанкар във вторник, 27 септември, съобщава кореспондент на украинската агенция.

"Украйна има абсолютното право да се защитава на цялата си територия, включително да си върне територията, която по един или друг начин е незаконно отнета от Русия", отбеляза ръководителят на Държавния департамент на САЩ.

В тази връзка първият дипломат подчерта, че оръжията, предадени на Украйна от САЩ, както и от други съюзнически страни, вече са доказали своята ефективност - както в северната част на Украйна преди няколко месеца, така и сега - в южната и източната част.

Още по темата
Блинкен подчерта, че обявяването от руснаците на анексиране на украински територии няма да създаде никакви правни промени нито за САЩ, нито за Украйна по отношение на възприемането на ситуацията. Според ръководителя на американската дипломация "украинците ще продължат да правят каквото трябва, за да си върнат земята, която им беше отнета", докато Съединените щати "ще продължат да ги подкрепят."

Ръководителят на Държавния департамент също подчерта, че САЩ и други нации никога няма да признаят анексирането на украински територии, ако Кремъл обяви този ход. Той припомни, че Вашингтон вече е обявил намерението си да наложи нови "тежки и бързи санкции" на Руската федерация, ако Москва реши да обяви анексия.

Както съобщава "Укринформ", министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба призова международната общност да не се ограничава с мека реакция срещу фалшивите референдуми, организирани от Кремъл в Украйна.

"Нуждаем се от изключително сериозна и ефективна реакция с конкретни мерки, които да ударят руската икономика", каза първият дипломат на Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
7
 
5
 
! Отговори
Чрезвичайна новина преди 1 година
Съветски Су-25 се е разбил до полигона в Безмер. Пилотът е катапултирал, съветския парашут не се е отворил, но пилотът е оцелял.
48
7
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
Изходът от цялата ситуация, пък и Европа и света да се кротне не са санкции, а изпреварващ удар на САЩ срещу Джуджиленд. И след това разпарчетосват цялата им държава. Всички републики си стават самостоятелни държави и се отделят, Курилските острови си стават японски, Калиниград се връща на немците и се преименува на Конигсберг, Китай си взима Сибир, Украйна всичко си връща и от "великата" к0чинa остава само Москва и Петербург с територия по-малка от на Украйна.
47
6
 
4
 
! Отговори
До 73 преди 1 година
Хареса ми? Първо ги мобилизират, после ги могилизират, в обща могила!
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е отишъл на риболов.
45
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютен демагог и лъжец е късия в Кремъл. Щял да "защитава" руснаците в Донбас, а вече погуби 100 хиляди от Русия... Е.... къде му е сметката. Сега иска да праща още пушечно месо от запасняци.
44
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 67 човека е прав. русия е много слаба. Тя никога не е була силна. И днес се вижда.... тотален провал на блицкръга февруари, до тук 50,000 жертви и още толкова ранени, 1/3 от механизация е унищожена, над 12 генерала са ликвидирани, боксува 7 месеца в области, които бяха техни преди войната. И през ВСВ са били същите слабаци военно . Без САЩ... Хитлер щеше да ги довърши.
43
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малоумно. Че те ако не ги ползват в анексираните, къде ще ги ползват? Ще стрелят по техните си територии ли?
42
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е много добра новина.
41
12
 
11
 
! Отговори
Дезертьор преди 1 година
Как украинците да водят войната срещу Рассия, когато срещу тях постоянно бягат с бели байраци тумби от руски дезертьори. Това е най-лесният начин за спасение. В противен случай, HIMARS или Хеллоу Марс. После ходи доказвай, че рушистите не били кацали на Марс.
40
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 62 през 2014 не е имало преврат. Преврат се прави основано от армията или паравоенни. През 2014 народа на Украйна махна руската марионетка от властта. Нямаш дори бегла идея, какво означава преврат. Точно тея в кремъл ли говорят за преврати: )))))
39
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече сериозно се притеснявам. Сащ не възразяват срещу ядрени оръжия? Добре, че Путин още е на себе ски.
38
13
 
9
 
! Отговори
ама преди 1 година
Русия е толкова слаба че разчита само на ядреното си оръжие Дайте на Украйна ядрено оръжие и ще водим тогава джуджето какви ще ги ръси
37
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ тикат към ТСВ...
36
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сатани!!!
35
7
 
10
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Оръжия много, колкото искаш. Няма индианци обаче. Индианците на Зелински привършват. Щом е прибягнал до студентите значи бройката на индианците е драстично намалена.
34
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как един диктатор да спре нещо лошо. Той за това е диктатор. Повечето диктатори дори са бивши престъпници на които се дават пари да направят преврат . Милошевич , Садам, Кадафи, Сирийската мисирка... кой от тях даде назад ? НИКОЙ. Властта е болест . Доказано. Джуджето , ще погребе половината си държава, но няма да се спре. Това е болест. Не очаквайте друго от него.
33
10
 
11
 
! Отговори
До въпрос? преди 1 година
Преговори с ниския са невъзможни! Това и децата у детската градина го разбраха. Явно обаче някои не са!
32
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дайте им ядрено оръжие. За да гледаме тъпите физиономии на хунтата в кремелин:))
31
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днешните руски управници така се овъргаляха в *** че не знаят къде се намират
30
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кремълският пcиxoпат обърна РФ с главата надолу само за да си спаси жалкия животец. Ако мислеше за живота на руснаците щеше веднага да спре тази бeзyмна война, но той предпочита да запази имиджа на "велика Русия"...Ще погуби още хиляди до смъртта си.