САЩ: Засега няма да спекулираме как се е случила аварията на "Северен поток"

Подозира се, че случилото се е саботаж, но не се знае кой стои зад него
30 сеп 2022 21:38, Йоана Цонева
188
САЩ: Засега няма да спекулираме как се е случила аварията на "Северен поток"
Снимка: БГНЕС

Все още е твърде рано да се спекулира кой може да стои зад аварията на газопровода "Северен поток". Това заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, цитиран от "Ройтерс".

"По отношение на атаката - или повредата, на тръбопровода, на този етап мисля, че има много спекулации. Но, честно казано, докато не бъде извършено пълно разследване, никой няма да може да определи със сигурност какво се е случило", посочи той на пресконференция в Хавай.

Остин добави, че е обсъдил инцидента с датския си колега в сряда и той му е заявил, че ще минат няколко дни, преди да експертният екип да се опита да определи възможно най-точно какво се е случило.

Докато не получим допълнителна информация или не можем да направим допълнителен анализ, няма да спекулираме кой може да е отговорен, подчерта той.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг вече нарече саботаж повредата на газопроводите "Северен поток" и предупреди, че умишлена атака срещу инфраструктурата на съюзниците ще бъде посрещната с решителен отговор.

Европейският съюз също вече обеща "стабилен и обединен отговор" на "саботажа".

Според блока пробойните в двата подводни газопровода между Русия и Германия "не са съвпадение" и има признаци, че са били "умишлен акт".

Още по темата
От своя страна, Москва заяви, че версията за саботаж не може да бъде изключена, докато не бъде проведено допълнително разследване.

Кремъл обаче определи като "глупави" и "предвидими" твърденията, че Русия по някакъв начин стои зад евентуална атака срещу газопроводите "Северен поток".

Вчера руското посолство в САЩ съобщи, че военни кораби на Съединените щати са били регистрирани в района, където бяха повредени тръбопроводите на "Северен поток".

Последваха и контраобвинения от страна на Запада. Представители на западните разузнавания твърдят, че руски военни кораби и подводници са били забелязани в района, където газопроводът "Северен поток" бе повреден тази седмица.

На свой ред ръководителят на Международната енергийна агенция (МАЕ) Фатих Бирол отбеляза, че е "много очевидно" кой стои зад предполагаемия саботаж срещу "Северен поток", без обаче да даде повече подробности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тръбопроводът е руски, не американски. Не се напъвайте чак толкова.
120
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То вас кой ли ви пита, че и да спекулирате.
119
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че за какво трябва да спекулирате? Тази авария на 4 тръби на Северен поток 1 и 2 е ваше дело. Тръбите за подаване на газа са от неръждаема стомана Stainless Steel с дебелина 27-41 мм. Трябват десетки, а за такава пробойна на тръбите - стотици кг тротил , а това означава подводници и дълбоководни апарати за работа и охрана на подводниците от бойни кораби на НАТО. А шистов газ и втечнен native gas в такова количество за цяла Европа плюс танкери за транспорта имат само САЩ. Така че не лъжете!
118
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американците ама никога не биха застрашили националната сигурност на Германия. Никога никога никога не са го правили, не го правят хич и не биха го и направили за нищо на света. Но да не спекулираме засега.
117
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Газопроводът е немски, на немска територия. Някой ги е взривил умишлено, саботирал е Германия, извършил е диверсия, застрашил е националната сигурност на Германия. Германия е в НАТО. Когато някоя държава извърши нападение над натовска държава, всички други натовски държави са длъжни да я нападнат. Но да не спекулираме кой е саботирал немския газопровод засега.
116
3
 
21
 
! Отговори
Ром'с преди 1 година
Има три държави които са заинтересовани ... Украина, Полша и Фашингтон.. , но не и Русия.
115
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Засега... спекулата после.
114
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще му се случи много скоро случка на джужд. Просто не го осъзнава.
113
3
 
22
 
! Отговори
Исторически парк преди 1 година
Демек гледайте си работата и не питайте кой е виновен.. ;) аре бе мишки нали била русия що не задействате чл. 5.. аа щото ако лъсне истината всички натовски държави трябва да нападнат сащ ;)
112
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следователно ЕС и особено Германия са изцяло зависим от енергийни доставки от САЩ и Норвегия.
111
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следователно ЕС и особено Германия са изцяло зависим от енергийни доставки от САЩ и Норвегия. Чиста работа. Мазни петна само.
110
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не си слагате лайкове и най умното писание не струва. Сорросите си слагат и то по няколко наведнъж. Вие специална покана ли чакате.
109
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От заглавието.Засега няма да спекулират но след време може би и ще спекулират. От къде ги намират такива да дават акъли. Спекуланти.
108
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По отношение на атаката - или повредата, на тръбопровода, на този етап мисля, че има много спекулации. . . . . . . ПОВРЕДА, ПОВРЕДА, . ПОВРЕДА Е! Тръбата е проектирана грешно - не издържа срещу бомби! Следвай старата римска поговорко - кой печели от това - ЕС, Русия или Украйна -НЕ! Познайте! Не е трудно!
107
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Martin BormannКаква тайна: президентът на САЩ в минути на психическо затъмнение е издал заповед за пробиви на тръбите и краварите вероятно с 200 кг тротилови заряди са ги взривили. Потомците на британските каторжници на падат по-далече от тях и демenцiяta Biden.
106
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лойко бил казал. Зелко бил казал. Лиска казала. Няма ли някой умен и сериозен човек да работи за мир и благоденствие. Защото тия работят за ядрена война.
105
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижте това недоразумение на снимката ,направо ми се прииска да натисна копченцето от куфара на Путин !
104
0
 
11
 
! Отговори
от Външно преди 1 година
Към ЦРУ: - Група от бързи, смели, сръчни, роми от България го извърши! Пробили тръбата и напълнили няколко бутилки с газ, щото много скъп.
103
2
 
21
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Дразнещ е тоя двоен стандарт и "демократични" лъжи на САЩ - типичен юдейски маниер...
102
3
 
6
 
! Отговори
Martin Bormann преди 1 година
А иначе и двете страни могат да имат причини за саботаж. Задкулисни игри и уговорки много. Варианти бол и хората никога няма да разберат за какво точно е бил тоя конфликт и кой е сценариста. Американците ескортират петролните си танкери с военни кораби за да ги пазят, докато руснаците би трябвало да по същите причини да пазят тия тръби с дронове и подводници, но кой знае какво точно се с случило. Всеки сочи към другия в медиите а СЪС СИГУРНОСТ истината е съвсем различна и ще си остане тайна.....