САЩ: Засега няма да спекулираме как се е случила аварията на "Северен поток"

Подозира се, че случилото се е саботаж, но не се знае кой стои зад него
30 сеп 2022 21:38, Йоана Цонева
188
САЩ: Засега няма да спекулираме как се е случила аварията на "Северен поток"
Снимка: БГНЕС

Все още е твърде рано да се спекулира кой може да стои зад аварията на газопровода "Северен поток". Това заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, цитиран от "Ройтерс".

"По отношение на атаката - или повредата, на тръбопровода, на този етап мисля, че има много спекулации. Но, честно казано, докато не бъде извършено пълно разследване, никой няма да може да определи със сигурност какво се е случило", посочи той на пресконференция в Хавай.

Остин добави, че е обсъдил инцидента с датския си колега в сряда и той му е заявил, че ще минат няколко дни, преди да експертният екип да се опита да определи възможно най-точно какво се е случило.

Докато не получим допълнителна информация или не можем да направим допълнителен анализ, няма да спекулираме кой може да е отговорен, подчерта той.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг вече нарече саботаж повредата на газопроводите "Северен поток" и предупреди, че умишлена атака срещу инфраструктурата на съюзниците ще бъде посрещната с решителен отговор.

Европейският съюз също вече обеща "стабилен и обединен отговор" на "саботажа".

Според блока пробойните в двата подводни газопровода между Русия и Германия "не са съвпадение" и има признаци, че са били "умишлен акт".

Още по темата
От своя страна, Москва заяви, че версията за саботаж не може да бъде изключена, докато не бъде проведено допълнително разследване.

Кремъл обаче определи като "глупави" и "предвидими" твърденията, че Русия по някакъв начин стои зад евентуална атака срещу газопроводите "Северен поток".

Вчера руското посолство в САЩ съобщи, че военни кораби на Съединените щати са били регистрирани в района, където бяха повредени тръбопроводите на "Северен поток".

Последваха и контраобвинения от страна на Запада. Представители на западните разузнавания твърдят, че руски военни кораби и подводници са били забелязани в района, където газопроводът "Северен поток" бе повреден тази седмица.

На свой ред ръководителят на Международната енергийна агенция (МАЕ) Фатих Бирол отбеляза, че е "много очевидно" кой стои зад предполагаемия саботаж срещу "Северен поток", без обаче да даде повече подробности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
14
 
! Отговори
Martin Bormann преди 1 година
Ясно е, че е саботаж както е ясно, че е направено с подводница или подводен дрон. Единствените които имат наличното оборудване в района са Американците, Русия и Скандинавците, особено Норвегия която е член на НАТО. Има бая руски подводници в Балтийските води и ако нато са го направили за поели много голям риск, защото сега Русия казват, че имат доказателства кой е виновника. Друг е въпроса, че западните медии са дискредитирали Русия за да не им вярва никой....
100
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хем хубав, хем умен.
99
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е те америшките *** няма какво да спекулират, понеже знаят доста добре кой го е направил...
98
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другарите извършиха голяма простотия.
97
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То няма нужда да се спекулира, то се знае...
96
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ме интересува американците какви лъжи си измислят. Повече ме интересува германците как ще им отговорят. Само да не направят пак някоя световна война.
95
2
 
12
 
! Отговори
муспи преди 1 година
САЩ е ниско интелектуална страна със смесено население, като черните преобладават по ръководните позиции - вижте този на снимката. В останалите тон дават мексиканците и всякаква латинос, белите непрекъснато намаляват и стоят настрана. На кого е изгодна това жалко общество, разполагащо с огромна ядерна мощ и държащо парите на света? Много ясно, нескриваемо - на азербайджано-тюрките. Те владеят света, никой не им пречи, и това прави опраанията им смехотворни.
94
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Kato mine vreme i pak shte stroim.
93
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не им стигнаха санкците еей, САЩ започнаха диверсия и саботажи срещу Европа!
92
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ винаги са държали Германия далече от Русия! Заедно с ресурсите на Русия и труда на Германия имаше велика икономическа сила! Сега Германссата икономика и стандарт та живот се рушат ускорено всеки ден! А без Германия, ЕС ще бъде беден и неконкурентноспособен в света!
91
0
 
12
 
! Отговори
Кога преди 1 година
Последно САЩ не са предизвиквали войни и тероризъм? 1391 година..
90
16
 
1
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Когато се случи нещо в Украйна, русоробите казват "украинците сами го взривиха, убиха, бомбандираха". По тази логика - руснаците сами си причиниха аварията. :))
89
1
 
13
 
! Отговори
Доню преди 1 година
Те ся тия от америка чакат да бликне водката от дупката и шъ кажат, ето ви на , вижте русия е виновна
88
0
 
4
 
! Отговори
Доню преди 1 година
Те Сащ ця още чакат да бликне водка от дупката и шъ кажат - ето, Русия е.
87
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Показателно е, че командирът на заподозряното звено се изказва първи по темата.
86
1
 
21
 
! Отговори
Чудя се преди 1 година
как може да им пращат оръжие и войната да свърши. Запада защо праща оръжия? Гледах един наемник избягал от фронта нагло-сакс, вика "Ние стреляме 1 път с артолерия те ни засипват с 10 пъти повече снаряди. Тези хора могат воюват завинаги"
85
0
 
12
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До нЕкой Значи Умникоако Путин беше на твое място щеше да изкъртва с ритник или брадва външната Врата преди да излезе от вкъщи. Ей така за да стресне съседите и всеки ден да плаща за нова врата... Просто се излагаш като КИФЛАДЖИЯ за твое сведение само техническия Газ затворен в тъбата струва ДВА МИЛИАРДА ДОЛАРА който се изпарява бълбукайки в атмосферата...
84
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"САЩ: Засега няма да спекулираме как се е случила аварията на "Северен поток""_____Извършихте най-големият терористичен акт срещу Европа.
83
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още от идването на демократите САЩ заявяват че няма да има Северен поток. Те имат интерес да продават втечнен газ на Европа на високи цени така че за мен е ясно кой има интерес от аварията и това са те. Например Русия , ами тя няма интерес да го спира напротив да продава. Или може просто да врътне кранчето на газта, защо да го поврежда. ...Нямам доверие на Запада.
82
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"По отношение на атаката - или повредата, на тръбопровода, на този етап мисля, че има много спекулации."-------Четири експлозии на две тръби не говорят за повреда. Признайте си за извършените атентати за да е наясно Европа с кого си "партнира".