Байдън отменя всички федерални присъди за притежание на марихуана

Заради присъда може да бъде отказана работа, жилище или образование
7 окт 2022 08:22, Елка Василева
84
Байдън отменя всички федерални присъди за притежание на марихуана
Снимка: архив, БГНЕС

Американският президент Джо Байдън предприе изпълнителни действия за промяна в политиката на САЩ по отношение на марихуаната, като отменя всички действащи федерални присъди за обикновено притежание на марихуана, предаде Ройтерс.

Още по темата
"Хиляди хора имат федерални присъди за притежание на марихуана и в резултат на това може да им бъде отказана работа, жилище или възможности за образование. Моите действия ще помогнат за облекчаване на косвените последици, произтичащи от тези присъди", посочи в изявление президентът.

"Да не говорим за расовото неравенство, свързано с това кой понася последствията. Макар белите, чернокожите и другите цветнокожи хора да употребяват марихуана в еднаква степен, чернокожите и другите цветнокожи хора са арестувани, преследвани и осъждани в непропорционална степен", допълни той, цитиран от ДПА.

Действията на Байдън изпълняват обещание от предизборната му кампания и вероятно ще зарадват членовете на неговата лявоориентирана политическа база преди междинните избори през ноември, на които съпартийците на демократа Байдън ще се борят да запазят контрола си върху Камарата на представителите и Сената.

Байдън каза, че е наредил на главния прокурор Мерик Гарланд да разработи административна процедура за издаване на удостоверения за помилване на онези, които отговарят на условията.

Президентът призова губернаторите на щатите да последват примера му.

"Точно както никой не трябва да попада във федерален затвор само защото притежава марихуана, никой не трябва да бъде в местен или щатски затвор по такава причина", каза той.

Байдън заяви, че е поискал от федералните служби да започнат процедура за преразглеждане на начина, по който марихуаната е класифицирана във федералното законодателство. Понастоящем тя е в една и съща група с хероина и Ел Ес Ди (LSD), и в по-висока група от фентанила и метамфетамините, каза той.

"И все пак, дори федералните и щатските регулации за марихуаната да се променят, значителните ограничения върху трафика, маркетинга и продажбите на непълнолетни трябва да останат в сила", каза Байдън.

"Животът на твърде много хора беше прекършен заради неправилния ни подход към марихуаната. Време е да поправим тези грешки", подчерта той.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами забранете и бирата в България. Мафията ще е много доволна. Защо парите да отиват в държавата като може да се правим на средновековни моралисти.
11
1
 
8
 
! Отговори
Така преди 1 година
До 7, 8 Като разширите кръга на упойващите вещества, по-добре или по-зле ще станат нещата? Само виж колко пияни и дрогирани хора причиняват катадтрофи, защото няма контрол, а употребата им е нормализирана сред младите и не се гледа с лошо око.
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука куките още джобят децата да им прецакат живота за един коз
9
2
 
3
 
! Отговори
Димо преди 1 година
Опитва се да омилостиви Илон Мъск но е късно :))
8
9
 
11
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 1 година
Днес марихуаната, утре хероина. И най-важното - афроамериканците трябва да се толерират повече от белите.
7
1
 
5
 
! Отговори
Ган4о Ганев преди 1 година
До Така Пак те са си легални. Ама ганьььььовците цигароте и алкохола не ги броите за дрога
6
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А *** го водят още "ДРОГА". Алкохолиците и никотиновите наркомани викат на хората които пушат трева "ннаркомани".... А то по-голями наркомани от тях няма
5
1
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Е па сега няма да *** от масови растрели, а от дроги по пътищата им, хах. В едно нещо България да изпреварва САЩ. Не случайно Мъск всякак си се опитва да направи автомобилите напълно автономни...с толкова много дроги по пътищата им, това е наложително. Насочили са се към вечния кеф тия.
4
5
 
20
 
! Отговори
Така преди 1 година
Върви се към легализация на наркотиците, защото на властта ѝ трябва упоено стадо, което да не протестира. По същия начин преди 2 години някои американски щати декриминализираха псилобицина (халюциногенните гъби).
3
6
 
8
 
! Отговори
Само тъй преди 1 година
Трябва даже да стане и задължителна марихуаната! Който не пуши - глоба! Ама няма не искам, пуши бе. То хубаво.
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От една страна добре, да имаш досие заради притежание на марихуана е абсурд в 21 век, от друга.. за да си във федерален затвор едва ли само тревата е проблем.
1
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може и Байдън да е пропушил, за да се спаси от деменцията.