Мъск се жалва пред Пентагона: Не можем повече да финансираме Starlink в Украйна

Мрежата от сателити е изключително важна за украинската армия
14 окт 2022 16:38, Нели Христова
88
Мъск се жалва пред Пентагона: Не можем повече да финансираме Starlink в Украйна
Снимка: БГНЕС

Откакто за първи път започнаха да пристигат в Украйна миналата пролет, сателитните интернет терминали Starlink, направени от SpaceX на Илон Мъск, бяха жизненоважен източник на комуникация за украинската армия, позволявайки й да се бие и да поддържа връзка, дори когато клетъчните телефони и интернет мрежите бяха унищожени от Русия.

Досега приблизително 20 000 сателитни единици Starlink са дарени на Украйна, като Мъск написа в Twitter в петък, че "операцията е струвала на SpaceX 80 милиона долара и ще надхвърли 100 милиона долара до края на годината".

Още по темата

Но тези благотворителни вноски може да са към своя край, тъй като SpaceX предупреди Пентагона, че може да спре финансирането на услугата в Украйна, освен ако американската армия не започне да плаща десетки милиони долари на месец.

Документи, получени от CNN, показват, че миналия месец SpaceX на Мъск е изпратила писмо до Пентагона, в което се казва, че вече не може да продължи да финансира услугата Starlink, както досега. В писмото също се иска Пентагонът да поеме финансирането за правителствената и военна употреба на Starlink от Украйна, за което SpaceX твърди, че ще струва повече от 120 милиона долара за останалата част от годината и може да струва близо 400 милиона долара за следващите 12 месеца.

"Ние не сме в състояние да дарим повече терминали на Украйна или да финансираме съществуващите терминали за неопределен период от време", пише директорът по държавните продажби на SpaceX до Пентагона в септемврийското писмо.

Сред документите на SpaceX, изпратени до Пентагона и видяни от CNN, е неотразено преди това пряко искане, отправено до Мъск през юли от командващия украинската армия генерал Валерий Залужний, за още почти 8000 терминала Starlink.

В отделно мотивационно писмо до Пентагона външен консултант, работещ за SpaceX, пише: "SpaceX е изправена пред ужасно трудни решения тук. Не мисля, че имат финансовата възможност да осигурят допълнителни терминали или услуги, както поиска генерал Залужний."

Документите, които не са докладвани по-рано, предоставят рядка разбивка на собствените вътрешни номера на SpaceX в Starlink, като подробно описват разходите и плащанията, свързани с хилядите терминали в Украйна. Те също така хвърлят нова светлина върху задкулисните преговори, които са предоставили милиони долари в комуникационен хардуер и услуги на Украйна на ниска цена за Киев.

Самият Мъск индиректно потвърди, че информацията на CNN. В отговор на пост, който припомня казаното от украинския дипломат Андрий Мелник "Майната ти е моят много дипломатически отговор към вас" относно анкетата на Мъск, публикувана в Twitter на 3 октомври.

"Ние просто следваме препоръката му", написа Мъск.

Информация за прекъсвания

Тези доклади идват на фона на скорошни съобщения за широкообхватни прекъсвания на Starlink, докато украинските войски се опитват да си върнат територията, окупирана от Русия в източните и южните части на страната.

Източници, запознати с прекъсванията, твърдят, че те внезапно са засегнали цялата фронтова линия. "Това се отрази на всички усилия на украинците да преминат този фронт", казва човек, запознат с прекъсванията, който говори с CNN при условие за анонимност. "Starlink е основният начин, по който единиците на бойното поле трябва да комуникират."

Не е имало предупреждение към украинските сили, твърди втори човек, добавяйки, че сега, когато Украйна освободи зона, трябва да се направи заявка за включване на услугите на Starlink.

Financial Times първи съобщи за прекъсванията, довели до "катастрофална" загуба на комуникация, казва високопоставен украински служител. В отговор на статията Мъск публикува пост в Twitter, като не оспори прекъсването, но заяви, че това, което се случва на бойното поле, е класифицирано.

Предложението на SpaceX, че ще спре финансирането на Starlink, също идва на фона на нарастващата загриженост в Украйна относно предаността на Мъск. Мъск наскоро публикува в Twitter спорен мирен план, според който Украйна ще се откаже от Крим и контрола над източните региони Луганск и Донецк.

След като украинският президент Володимир Зеленски повдигна въпроса на чия страна е Мъск, той отговори, че "все още много подкрепя Украйна", но се опасява от "мащабна ескалация". Той също така е бил чут да казва, че Украйна не иска мирни преговори в момента и че ако те се съгласят с неговия план, "Русия ще приеме тези условия".

"Украйна знае, че нейното сегашно правителство и усилията по време на война са напълно зависими от Starlink", казва човекът, запознат с дискусиите. "Решението Starlink да продължи да работи или не е изцяло в ръцете на един човек. Това е Илон Мъск. Той не е избран, никой не е решил да му даде тази власт. Той го има благодарение на технологията и компанията, която изгради."

Във вторник Мъск отрече информация, че е разговарял директно с Путин за Украйна. В четвъртък, когато украински министър написа в Twitter, че Starlink е от съществено значение за инфраструктурата на Украйна e, Мъск отговори:  "Добре сте дошли. Радвам се да подкрепям Украйна."

"Жлъчката да изглеждаш като герой"

Повече от седем месеца след началото на войната е трудно да се надценява въздействието, което Starlink оказа в Украйна. Правителството в Киев, украинските войски, както и НПО и цивилни разчитат на пъргавите, компактни и лесни за използване единици, създадени от SpaceX. Използва се не само за гласова и електронна комуникация, но и за управление на дронове и изпращане на видео за коригиране на артилерийски огън.

CNN потвърждава, че Starlink се използва в много украински бази.

"Starlink е абсолютно необходим, защото руснаците се насочиха към украинската комуникационна инфраструктура", казна Димитри Алперович, съосновател на мозъчния тръст Silverado Policy Accelerator. "Без това те наистина биха работили на сляпо в много случаи."

Въпреки че Мъск получи широко признание и благодарност, че отговори на исканията за услуга на Starlink за Украйна точно когато войната започна, в действителност по-голямата част от 20 000 терминала са получили пълно или частично финансиране от външни източници, включително правителството на САЩ, Обединеното кралство и Полша, според писмото на SpaceX до Пентагона.

Искането на SpaceX американските военни да поемат сметката разстрои висшето ръководство на Пентагона, като един висш служител на отбраната казва пред CNN, че SpaceX има "наглостта да изглежда като герой", докато кара другите да плащат толкова много, а сега им представя  още една сметка за десетки милиони на месец.

Според данните на SpaceX, споделени с Пентагона, около 85% от 20 000 терминала в Украйна са били платени – или частично платени – от държави като САЩ и Полша или други субекти. Тези организации също плащат за около 30% от интернет свързаността, която според SpaceX струва $4500 всеки месец на единица за най-модерната услуга. (През уикенда Мъск написа в Twitter, че в Украйна има около 25 000 терминала.)

В писмото си от юли до Мъск главнокомандващият на Украйна, генерал Залужний, похвали "изключителната полезност" на звената на Starlink и каза, че около 4000 терминала са били разположени от военните. Въпреки това около 500 терминала на месец се унищожават в боевете, твърди Залужний, преди да поиска още 6200 терминала за украинските военни и разузнавателни служби и 500 на месец занапред, за да компенсира загубите.

От SpaceX казват, че са отговорили, като са помолили Залужний вместо това да отнесе молбата си до Министерството на отбраната.

На 8 септември старшият директор на държавните продажби за SpaceX пише на Пентагона, че разходите са станали твърде високи, доближавайки 100 милиона долара. Той иска от Министерството на отбраната да приеме новото искане на Украйна, както и текущите разходи за обслужване, възлизащи на общо 124 милиона долара за остатъка от 2022 г.

Тези разходи, според високопоставения служител на отбраната, ще достигнат почти 380 милиона долара за цяла година.

SpaceX отказва многократни искания за коментар както за прекъсванията, така и за скорошното им искане до Пентагона. Адвокат на Мъск не отговори на искане за коментар от страна на CNN. Говорителят на Министерството на отбраната Боб Дичи каза пред медията: "Департаментът продължава да работи с индустрията, за да проучи решения за въоръжените сили на Украйна, докато те отблъскват бруталната и непровокирана агресия на Русия. Нямаме какво друго да добавим в момента."

Разбивка на разходите

Ранната подкрепа от САЩ за Starlink дойде чрез Агенцията на САЩ за международно развитие (USAID), която според Washington Post е похарчила приблизително 3 милиона долара за хардуер и услуги в Украйна. Според новополучените документи най-големият участник в отделните терминали е Полша с плащане за почти 9000 отделни терминала.

САЩ са предоставили почти 1700 терминала. Други участници включват Обединеното кралство, неправителствени организации и групово финансиране.

Далеч по-скъпата част обаче е постоянната свързаност. SpaceX казва, че е платила за около 70% от услугата, предоставяна на Украйна, и твърди, че е предложила това най-високо ниво – 4500 долара на месец – на всички терминали в Украйна, въпреки че мнозинството са се подписали само за по-евтината услуга от 500 долара на месец.

Самите терминали струват $1500 и $2500 за двата модела, изпратени до Украйна, се казва в документите, докато потребителските модели на уебсайта на Starlink са много по-евтини, а обслужването в Украйна е само $60 на месец.

Това е само 1,3% от цената на услугата, която SpaceX казва, че се нуждае от Пентагона, за да започне да плаща.

"Може да се приеме, че той се опитва да получи пари от правителството или търси начин са каже: "Не искам повече да бъда част от това", казва човекът, запознат с исканията на Украйна за Starlink. Като се имат предвид скорошните прекъсвания и репутацията на Мъск като непредсказуем.

Мъск е най-големият акционер в частната SpaceX. През май SpaceX разкри, че оценката й се е повишила до 127 милиарда долара и е събрала 2 милиарда долара тази година, съобщи CNBC.

Миналата седмица Мъск се сблъска с порой от критики в Twitter – включително от украинския президент Володимир Зеленски – след като представи в серия от туитове своя мирен план за прекратяване на войната. Това ще включва даване на Крим на Русия и повторни референдуми, този път под надзора на ООН, в четирите региона, които Русия наскоро незаконно анексира.

Това повтори коментарите, които той направи миналия месец на ексклузивна конференция при закрити врата в Аспен, Колорадо, наречена "Уикендът", на която Мъск каза на стая, пълна със зрители, че Украйна трябва да потърси мир сега, тъй като те има скорошни победи.

"Това е моментът да го направим. Те не искат да го направят, това е сигурно. Но това е моментът да го направим", е казал той според човек в стаята. "Всеки иска да търси мир, когато губи, но не иска да търси мир, когато печели. За сега."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този път матереалът ви е доста подробен, въпреки че е компилация. прави впечатление, че няма ентусиазирани коментари. Кой сега би отрекъл, че САЩ не участват във военния конфликт пряко? Разликата с Русия е огромна. Космосът не е частна собственост. Направи ли ви впечатление, че по около 500 спътника на Мъск месечно дават фира? Поради голяната натовареност, пише тук. И германските гаубици дадоха фира поради голямата натовареност.
51
7
 
16
 
! Отговори
Русия пак ще спаси преди 1 година
Да се помотат още руските македонци и руснаците ще им вземат и Одеса
50
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълни глупости. Мъск не е нарил НИЩО. САЩ ги купиха и дариха, Мъск само си направи ПР без да е дал и стотинка.
49
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
52, руснаците преди време свалиха сателит, ей така - демонстративно, и САЩ и НАТО напълниха памперсите. Я пак си помисли, дали не могат да спарт Старлинк? И като нищо са дали жокер на Мъск.. или прекратява или сателите са долу. Е кой би искал да загуби едни много пари, а и да "работи" за без пари...
48
8
 
30
 
! Отговори
Война можеше да няма преди 1 година
До Все едно: "Аз да вляза с взлом в дома ти,да изнасиля жена ти,да изпия ракията в хладилника,да изям храната ти и да ти кажа - от утре да те няма!...."? Украйна можеше да избегне войната и да задържи Донецк и Луганск ако спазваше Минските съглашения - изтегляне на тежките оръжия от т.н. линия на разделение, даване на специален статут на Донбас, отказ от членство в НАТО. Можеше,но не го направи. Осем години обстрел, намерения за създаване на атомно оръжие. И войната вече не можеше да не започне.
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Налива се масло в огъня. Огънят трябва да се поддържа и контите да се кешират.
46
3
 
7
 
! Отговори
АцетоненАстигматизъм преди 1 година
От дрон мое да се невиди,както и от самолет,но о космоса всичко севижда.Просто Волтметър Зеленскиенко е под силни съмнения че даваните на УКТ пари,военна техника и боеприпаси пропадат в трети държави както и даоставим ченемалка част от най-доброто западно оръжие и мощни боеприпаси се оказват на другия ден връцете наопълченците от които оръжия загиват наемни натовски войници. Е тетва севиди от Космоса и Зелениятглист да си навре кукукурузения кочан ваХналния бункер.ако нема бело да мине на ацетон
45
8
 
23
 
! Отговори
Можете,можете преди 1 година
Кравари нали сте най-велики на света! Затъвайте още финансово заради тези укрита!!! Господ ша ва накаже!
44
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мъск и той е станал противен путинист,неще да помага повече на мизерните нацита!!
43
5
 
15
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 година
До LaravelТъй, майка, тъй, само че за руснаците не е НИКАКЪВ проблем да отстрелят нискорбиталните сателити и тогава УКРАЙНА ЩЕ ОСТАНЕ БЕЗ ИНТЕРНЕТ. Защо не го правят ли, ще попиташ? Зависи от мизата - тръгнат ли на караминьол, и нашият интернет ще замине покрай украинския. Не ми вярвай - питай някои, който знае. Все още се намират такива.
42
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дедовците на украинците едно време през Втората световна все със Старлинк са си комуникирали докато са се били с нацитата.
41
4
 
19
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 година
Пи-ч-ове, сега че ви редим хараби: Мъск е бизнесмен колкото прадядо ви е бил интернет провайдър. Напушеняк с вкус към техниката - като вас и мен и Гейтс, да, но да си експерт е съвсееем друго. Проблемът е, че държавата (САЩ) - противно на логиката - го финансира и в 1-н момент не е много ясно кое е държавно и кое частно. Затова и се е хванал да помага, но и това е до време. Украйна е на финансово командно дишане. Такава държава ВЕЧЕ няма - предстои да го разберат.
40
4
 
9
 
! Отговори
Laravel преди 1 година
Мъск направи огромен жест към Украйна. Без неговите системи, Украйна щеше отдавна да загуби. Редно е да си получи парите и това най-вероятно ще се случи, защото СтарЛинк е единствената комуникационна опция, която руснаците няма как да прекъснат и гарантира свързаност 24/7 365
39
2
 
19
 
! Отговори
Украйна е черна преди 1 година
дупка,поглъщаща оръжия,боепр,всякакво оборудване и средства.Не съм убеден, че те и се предоставят безвъзмездно.Омразата срещу Русия и желанието да бъде уязвена си имат цена.Западът дава,но вероятно ще дойде моментът да иска. А Украйна как,с какво ще се разплати?Тя ще е фалирана за десетки години,това не е Германия след IIСВ и планът Маршал.Затова Мъск,който е бизнесмен,а не мазен политик,разхищаващ държавни средства,си прави сметката,по-добре да инвестира в наука,а не във война.
38
2
 
21
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Фирмата си е негова, в крайна сметка - не е поел дългосрочен ангажимент - какво се оказва - САЩ нямат такава технология и човека е решил да помогне.Впрочем - с практичният си ум дава едно реално разрешение - за преговори - знае много добре кога една ситуация е печеливша и кога не.
37
3
 
19
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ЖАЛКИ НАТОВСКИ ПОДОЛОГИ !!!!
36
2
 
31
 
! Отговори
До Укро феновете преди 1 година
По скоро Пентагона се жалва на Мъск да пусне Интернета на Украйна. И сега какво, освен че нямат ток парно и вода, бандеровците ще останат и без Интернет. Цц..ццц..едно време баба ви само с Интернета ходеше на война ?! Ревалници, все някой друг ви е виновен за проблемите на Източния фронт. И всички са ви длъжни !? Нали Русия била изостанала и нямала повече ракети ? Сега ще видите баба си а още не е дошла руската зима. Руснаците продължават да трупат свежи сили и нова техника на фронтовата линия.
35
12
 
3
 
! Отговори
Все едно преди 1 година
До Анонимен 45....Аз да вляза с взлом в дома ти,да изнасиля жена ти,да изпия ракията в хладилника,да изям храната ти и да ти кажа - от утре да те няма!Ти ще си навит ли?
34
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя мултимилиардер нищо не му струва да продължи да финансира каквото е обещал. Няма да обеднее от това. Но и той като нашите иска да цоца от държавата.
33
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заленски трябва да озъпти укро-националистите и да посика мир. Крим и Донбас са цената на която Русия ще се съгласи!