САЩ: Малко вероятно е скоро Украйна да си върне Крим

Въпросът за обратното превземане на полуострова е спорен от месеци
2 фев 2023 17:00, Йоана Цонева
187
САЩ: Малко вероятно е скоро Украйна да си върне Крим
Снимка: БГНЕС

Малко вероятно е украинските сили да успеят да си върнат Крим в близко бъдеще, са заявили четирима високопоставени служители на Министерството на отбраната на секретен брифинг пред членовете на Комисията по отбрана на Камарата на представителите на САЩ. Оценката със сигурност ще разочарова лидерите в Киев, които смятат връщането на полуострова за една от основните си цели, пише американският вестник "Политико".

Според изданието не е ясно на какво се основава тази оценка. Но ясната индикация, предадена от трима души, които са пряко запознати със съдържанието на брифинга е, че Пентагонът не вярва, че Украйна има или скоро ще има способността да изтласка руските войски от полуострова, превзет от Москва преди почти десетилетие .

"Няма да коментираме секретни брифинги при закрити врати, нито ще говорим за хипотетични неща или ще спекулираме за потенциални бъдещи операции", каза говорителят на Пентагона Сабрина Сингх. "По отношение на способността на Украйна да се бие и да си върне суверенна територия, тяхното забележително представяне в отблъскването на руската агресия и продължаващата адаптивност на бойното поле говорят сами за себе си."

Оценката на брифингите повтаря това, което каза ген. Марк Мили, началникът на Съвместното командване на въоръжените сили на САЩ.

"Все още твърдя, че за тази година ще бъде много, много трудно руските сили да бъдат изгонени по военен начин от цялата окупирана украинска територия", каза той по време на срещата в Рамщайн пред страните съюзници на Украйна. "Това не означава, че не може да се случи. Това не означава, че няма да се случи, но ще бъде много, много трудно.

Руските сили окупираха Крим от 2014 г. насам и там са разположени противовъздушна отбрана и десетки хиляди войници. Много от тези пехотни сили се намират в укрепени позиции, простиращи се на стотици километри.

Въпросът за обратното превземане на Крим е спорен от месеци, тъй като американски и европейски служители настояват, че полуостровът е законно част от Украйна, като същевременно отказват подходящо военно оборудване на Киев, за да навлезе там.

Говорейки на Световния икономически форум в Давос миналия месец, съветникът на Зеленски Андрий Йермак отхвърли идеята за украинска победа без превземане на Крим.

"Това е абсолютно неприемливо", каза той и добави, че победата означава възстановяване на международно признатите граници на Украйна "включително Донбас и Крим".

Украйна многократно е искала оръжия с по-голям обсег, включително ракети и управляеми боеприпаси, изстрелвани от бойни самолети и дронове, за да атакува руските командни и контролни центрове и складове за боеприпаси далеч зад фронтовите линии в Крим.

Още по темата
След като през лятото САЩ дадоха на Украйна артилерийската ракетна система с висока мобилност HIMARS, Русия премести много от най-уязвимите си активи извън нейния обхват от 80 км. Администрацията на Байдън продължава да отказва да изпрати ракети, които са с обсег от 300км, което би изложило на риск целия Кримски полуостров

Председателят на Комисията по отбрана на Камарата на представителите Майк Роджърс каза в интервю в сряда, че войната "трябва да приключи това лято", настоявайки САЩ да снабдят бързо Украйна за предстояща офанзива и на Киев да изгради по-ясна схема на как свършва конфликтът.

"Има школа на мисълта, че Крим трябва да бъде част от това. Русия никога няма да се откаже от Крим", каза Роджърс, който не коментира съдържанието на секретния брифинг. "Владимир Путин трябва да реши с какво може да си тръгне и да обяви победа."

"Какво е възможно? Мисля, че ще трябва да има малко натиск от нашето правителство и лидерите на НАТО към  Зеленски за това как изглежда победата", добави Роджърс. "И мисля, че това ще ни помогне повече от всичко да можем да накараме Путин и Зеленски да седнат на масата, за да сложим край на това нещо това лято."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
2
 
! Отговори
Певец, от народните преди 1 година
Ами, когато Петя Панева я запее тази за Катерината, дори и Десито добрева си мълчи. Но пък, ако пък аз им ги запея БЪЛГАРСКИТЕ НАРОДНИТЕ е двете ще ме слушат. ОСОБЕНО ТЕЗИ ЗА Имала майката и БЕЛИТЕ, МАНАСТИРИТЕ. Възможно е и да ме почертяп.
100
2
 
9
 
! Отговори
Землемер преди 1 година
Да , ще си върнат РУСКИЯ КРИМ когато се завърнат евреите от жътва!
99
18
 
2
 
! Отговори
Историк преди 1 година
Събитията могат да се развият главоломно във съвсем друга посока ако един 9мм куршум премине през слепоочието на Путин. Историята никога не се развива в права линия. Не би ме учудило ако до края на годината Навални не бъде президент на РФ а Путин да бъде или мъртъв или да се оттегли на заслужена почивка в дачата му в Сибир.
98
2
 
5
 
! Отговори
Николай Добрев преди 1 година
Изобщо не е вероятно. По-скоро Петя Панева ще изпее тази за КАТЕРИНА по-добрпе от мен, отколкото Украйна да си върне Крим.
97
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демек, директно им казват да забравят, че някога Крим ще е пак украински.
96
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България има по-голям шанс да си върне Крим от колкото Украйна.
95
0
 
9
 
! Отговори
До 106 преди 1 година
И всичко това само АКО Сащ и ЕС ги подкрепят с още оръжия.
94
0
 
2
 
! Отговори
Десислава преди 1 година
Когато се надпяваме с Петя, Десито Добрева ще слуша. А може и да ме почерпи. Но пък, само ако иска. Петя пее по-добре дори от мен.
93
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Депопулацията си върви, офците си блеят. Вече според публикациите в западната преса, ВСИЧКО предизвиква сърдечен удар. По стадионите и игрищата опадаха стотици спортисти през последната година. На детските площадки в западна Европа слагат дефибрилатори, а на автобуси в Англия имаше реклами "и децата имат инфаркти". Най-големият причинител на СМРЪТ в ред държави за последната година е "внезапна СМРЪТ по неясни причини". Блейте си. И не забравяйте бустера. Тая депопулация няма да се извърши сама.
92
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Половината американци днес празнуват и това не е шега
91
12
 
2
 
! Отговори
Адолф Путлер преди 1 година
Крим всъщност е много труден за защита. За справка разгрома на Руската империя по време на Кримската война, След това принудителната евакуация от Крим на армията на генерал Деникин по време на Гражданската война. По време на Втората Световна генерал Манщайн превзема Крим с по - малочислена армия от руската. Ако украинците успеят да прекъснат връзката на Крим с материка, до няколко месеца руснаците ще капитулират. Един път излезат ли на Азовско море моста попада в обсега на HIMARS-ите.
90
2
 
4
 
! Отговори
НОВОТО НОРМАЛНО преди 1 година
Депопулацията си върви, офците си блеят. Вече според публикациите в западната преса, ВСИЧКО предицвиква сърдечен удар. По стадионите и игрищата опадаха стотици спортисти през последната година. На детските площадки в западна Европа слагат дефибрилатори, а на автобуси в Англия имаше реклами "и децата имат инфаркти". Най-големият причинител на смърт в ред държави за последната година е "внезапна смърт по неясни причини". Блейте си. И не забравяйте бустера. Тая депопулация няма да се извърши сама.
89
2
 
5
 
! Отговори
птица преди 1 година
гениален коментар на ФАЩ, никога нямаше да се сетя.
88
0
 
7
 
! Отговори
бандереовец преди 1 година
ako русия нямаше интерес и не бе водила руско турската война за българия, сега би ли имало българия ? а може би сащ щяха да ни освободят като ирак ...
87
1
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Изобщо не е вероятно Крим да стане част от Украйна. По-вероятно е аз да стана Илон Мъск, но изобщо нямам таково намерение. Нито пък и той сигурно не иска да става българин. ЧЕСТИТА ДА ИМ еЕ НОВАТА 2023 Г. на богатите американци. А те са много. Не ги познавам всички, но пък им знам имената. Като Уорън Бъфет, Бил Гейтс, Илон Мъск, Джуеф Безос и да ме прощават останалите. ШЕЙЕНИТЕ КАТО ТЯХ СА МИ ПРИЯТЕЛИ.
86
1
 
1
 
! Отговори
До 92 преди 1 година
Е какво да я корим? Хората там изкукаха и са съсипани напълно. И ти да си - няма да устискаш да си нормален!
85
3
 
17
 
! Отговори
999 преди 1 година
Сащ се страхуват от ответен ядрен удар от Русия на тяхна територия. Няма да помогнат напълно на Украйна. Русия ще приобщи вече завладените земи и с това ще приключи войната. От всичко това най- много губи Украйна, след нея - ЕС.
84
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много малко евроатлантици в тоя форум днес, явно са заети да си избират рокля за довечера когато ще празнуват своя празник днес
83
3
 
15
 
! Отговори
Аа краварите преди 1 година
Запяхя друга песен само,че Украйна е съсипана вече!!КОЙ ЩЕ ГЛОБИ ФАЩ И ЕСЕС ЗА ДОСЪСИПВАТИТО НА УКРАЙНА И ПЕРИФЕРИЯТА ИМ.ЗАЩО ВСИЧКИ ВИКАТ УРА ЗА ЕС И САЩ СЛЕД КАТО ВИ ИЗБИХА СЕМЕЙСТВАТА С ТЕЗИ ВАКСИ И ФАШИВИ ЛЕЧЕНИЯ.ВЗЕМЕТЕ СЕ СЪБУЖДАЙТЕ ВЕЧЕ И ДА ПОМИТАМЕ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКАТА ,ПРОПАГАНДНА ПОЛИТИКА ОТ ТУК!
82
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кпоейковци, вие пък да не мислите че когато ще бъде атакуван Крим, ще бъде обявено предварително по вестниците??? Ще ви ударят внезапно и неочаквано, както ви наритаха само за 3 дни от Харковска област, докато вие ги чакахте да нападали на юг към Херсон! Расиискае разузнаване = НУЛА!