САЩ: Малко вероятно е скоро Украйна да си върне Крим

Въпросът за обратното превземане на полуострова е спорен от месеци
2 фев 2023 17:00, Йоана Цонева
187
САЩ: Малко вероятно е скоро Украйна да си върне Крим
Снимка: БГНЕС

Малко вероятно е украинските сили да успеят да си върнат Крим в близко бъдеще, са заявили четирима високопоставени служители на Министерството на отбраната на секретен брифинг пред членовете на Комисията по отбрана на Камарата на представителите на САЩ. Оценката със сигурност ще разочарова лидерите в Киев, които смятат връщането на полуострова за една от основните си цели, пише американският вестник "Политико".

Според изданието не е ясно на какво се основава тази оценка. Но ясната индикация, предадена от трима души, които са пряко запознати със съдържанието на брифинга е, че Пентагонът не вярва, че Украйна има или скоро ще има способността да изтласка руските войски от полуострова, превзет от Москва преди почти десетилетие .

"Няма да коментираме секретни брифинги при закрити врати, нито ще говорим за хипотетични неща или ще спекулираме за потенциални бъдещи операции", каза говорителят на Пентагона Сабрина Сингх. "По отношение на способността на Украйна да се бие и да си върне суверенна територия, тяхното забележително представяне в отблъскването на руската агресия и продължаващата адаптивност на бойното поле говорят сами за себе си."

Оценката на брифингите повтаря това, което каза ген. Марк Мили, началникът на Съвместното командване на въоръжените сили на САЩ.

"Все още твърдя, че за тази година ще бъде много, много трудно руските сили да бъдат изгонени по военен начин от цялата окупирана украинска територия", каза той по време на срещата в Рамщайн пред страните съюзници на Украйна. "Това не означава, че не може да се случи. Това не означава, че няма да се случи, но ще бъде много, много трудно.

Руските сили окупираха Крим от 2014 г. насам и там са разположени противовъздушна отбрана и десетки хиляди войници. Много от тези пехотни сили се намират в укрепени позиции, простиращи се на стотици километри.

Въпросът за обратното превземане на Крим е спорен от месеци, тъй като американски и европейски служители настояват, че полуостровът е законно част от Украйна, като същевременно отказват подходящо военно оборудване на Киев, за да навлезе там.

Говорейки на Световния икономически форум в Давос миналия месец, съветникът на Зеленски Андрий Йермак отхвърли идеята за украинска победа без превземане на Крим.

"Това е абсолютно неприемливо", каза той и добави, че победата означава възстановяване на международно признатите граници на Украйна "включително Донбас и Крим".

Украйна многократно е искала оръжия с по-голям обсег, включително ракети и управляеми боеприпаси, изстрелвани от бойни самолети и дронове, за да атакува руските командни и контролни центрове и складове за боеприпаси далеч зад фронтовите линии в Крим.

Още по темата
След като през лятото САЩ дадоха на Украйна артилерийската ракетна система с висока мобилност HIMARS, Русия премести много от най-уязвимите си активи извън нейния обхват от 80 км. Администрацията на Байдън продължава да отказва да изпрати ракети, които са с обсег от 300км, което би изложило на риск целия Кримски полуостров

Председателят на Комисията по отбрана на Камарата на представителите Майк Роджърс каза в интервю в сряда, че войната "трябва да приключи това лято", настоявайки САЩ да снабдят бързо Украйна за предстояща офанзива и на Киев да изгради по-ясна схема на как свършва конфликтът.

"Има школа на мисълта, че Крим трябва да бъде част от това. Русия никога няма да се откаже от Крим", каза Роджърс, който не коментира съдържанието на секретния брифинг. "Владимир Путин трябва да реши с какво може да си тръгне и да обяви победа."

"Какво е възможно? Мисля, че ще трябва да има малко натиск от нашето правителство и лидерите на НАТО към  Зеленски за това как изглежда победата", добави Роджърс. "И мисля, че това ще ни помогне повече от всичко да можем да накараме Путин и Зеленски да седнат на масата, за да сложим край на това нещо това лято."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната ще продължава докато запада угажда на нереалистичните очаквания на Зеленски и украинските националисти за Крим! Мир ще има на следващия ден в който запада каже стига толкова оръжия спрете войната днес!
140
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
украйна свърши...............................................
139
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде бе! Я питайте нела да напише какво е казал шурушоидния отпаддък. Всички чакаме Русия да капитулира.всеки момент.
138
1
 
7
 
! Отговори
Кос преди 1 година
До Историк не ти ли идва на акъла, че ако гръмнат Путин ще дойде някой, който на вас кравофилите ще ви секне млеконадоят до дни. Егати историка.
137
1
 
13
 
! Отговори
бай Гошо преди 1 година
да де, ама всъщност малко вероятно е скоро Украйна да си върне Крим, защото много вероятно е скоро нея просто да я няма...Нал тъй
136
0
 
13
 
! Отговори
ИЗВОД преди 1 година
Значи и според САЩ зеления фашист избива десетки или стотици хиляди за нищо!
135
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крим е Руски!Ще си върнат таратанци Урките Румънски!
134
25
 
2
 
! Отговори
от село преди 1 година
Имам чувството, че някои хора изцяло обслужват интересите на Элеонора МУТРАфанова, нейният пряк началник серж лавров. Хора, на 1200 km от нас просия избива деца, бременни жени, унищожава болници, научни библиотеки, жилища. Ненавиждам просия (русия); на мнение съм, че в близките 999 г. в пределите на страните от ЕС не трябва да стъпва нито един етнически руснак, а всички техни посолства да бъдат трайно затворени. Да живее Украйна. Украйна в най-скоро време ще победи. Ние сме с братска Украйна!
133
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И в по-далечно бъдеще вероятността Украйна да "си върне" Крим също не е голяма. Съдя по това, че Зеленски не можа да си "върне" Кременная и Сватова, примерно. Но пък е сериозна вероятността самата Украйна да изчезне от картата на света в недалечно бъдеще. Особено ако НАТО продължава да жъне "победи" като досегашните.
132
2
 
20
 
! Отговори
ДОСТ преди 1 година
НЯМА ДА МОГАТ ДА ВЗЕМАТ КРИМ. ЩЕ ЗАГУБЯТ ОЩЕ ТЕРИТОРИИ.
131
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук са се събрали всички говноеди на амбразурата да защитават рашистан.
130
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американските генерали казват така но,но ако се включи НАТО операция ШОК и УЖАС ще трае мааааксимум 10 дена .
129
1
 
20
 
! Отговори
долу сащ преди 1 година
току що гледах реклама на KFC по первъй канал.... а бившия мин на отбраната Болтън даде година на запада да издържи в украйна...
128
4
 
37
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 1 година
АБЕ ТИЯ КРАВАРИ НАЙ НАКРАЯ ПРИЗНАХА , ЧЕ УКРО НАЦИСТИТЕ ЩЕ ЗАГУБЯТ ВОЙНАТА .....САМО ДЕТО СЕ ПЕНЯТ ТОЛКОВА МНОГО ! А ОНЯ КЛОУН ЩЕ ИЗБЯГА ПРИ КРАВАРИТЕ ЗА ДА СПАСИ КОЖАТА СИ , ГАДЕН ЧЕРВЕЙ !
127
17
 
3
 
! Отговори
Читател преди 1 година
Сащ чакаха и те Киев за три дни, Берлин за седем..., ама ... Украйна е много подценявана
126
0
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
бой, братушка, бой, до последния украински бандит!
125
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вероятността Украйна да си върне Крим е колкото вероятността Байдън да спечели пак президентските избори. Оставям сами да си тълкувате това-
124
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руски военни се разбунтуваха в Украйна. Москва прати спецбойци
123
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Части от подразделение за специални операции на руското вътрешно министерство бяха изпратени в района на източния украински град Угледар", предаде базираната в Киев медия ТСН. това заяви служителят на пресцентъра на Силите за отбрана Алексей Дмитрашковский. "Бойците от силите за специално предназначение работят върху нормализирането на моралното и психическото състояние на военните. Тоест потушават войнишки бунт", добави той. Дмитрашковский посочи още: Наскоро там бе разбита рота от морската ***
122
2
 
17
 
! Отговори
за заблудените преди 1 година
Връща се нещо което е било твое, тоест Русия си върна Крим подарена от Хрушчов, така, че забравете за него. В този ред на мисли имат още много да си връщат руснаците.