Си Цзинпин има готовност да нападне Тайван

Това твърди директорът на ЦРУ
3 фев 2023 07:35, Нели Христова
39
Си Цзинпин има готовност да нападне Тайван
Снимка: БГНЕС

Директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Уилям Бърнс предупреди да не се подценяват амбициите на китайския президент Си Цзинпин по отношения на Тайван, при все че Си изглежда отрезвен от слабото представяне на руските военни в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Бърнс заяви, че съгласно разузнавателните сведения на САЩ Си е наредил на своите военни да бъдат готови да извършат инвазия в самоуправляващ се Тайван до 2027 г.

"Това не означава, че той е решил да извърши инвазия през 2027 г. или някоя друга година, но показва колко сериозни са неговите целенасоченост и амбиция", каза Бърнс на събитие в Джорджтаунския университет във Вашингтон.

Шефът на ЦРУ отбеляза, че китайският лидер вероятно е изненадан и разколебан и се опитва да извлече поуки от "доста слабото представяне" на руските въоръжени сили и техните оръжейни системи в Украйна.

Русия и Китай подписаха споразумение за партньорство "без ограничения" през февруари миналата година - малко преди руските сили да нахлуят в Украйна - и икономическите им връзки преживяват разцвет, докато отношенията на Русия със Запада линеят, отбелязва Ройтерс.

В изказването си Бърнс определи Китай като "най-голямото геополитическо предизвикателство", пред което са изправени днес САЩ.

Отношенията между Китай и САЩ, двете най-големи икономики в света, в последно време са напрегнати. Те имат противоречия по множество теми - от Тайван през състоянието на човешките права в Китай до военната активност на Пекин в Южнокитайско море.

Пред аудиторията в Джорджтаунския университет Бърнс прогнозира, че следващите шест месеца "ще са решаващи" за Украйна, където Москва бележи все повече успехи през последните седмици.

Директорът на ЦРУ каза също, че иранското правителство е все по-несигурно при обстановката в страната. Той приветства смелостта на иранските жени, излезли на протести, след като "търпението им се е изчерпало".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
До до 27Явно не си бил роден тогава 99% от населението бяха членове на бкп
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 24 - Тяхна територия, която не споделя технологии, има си напълно отделена икономика и намзва, когато има санкции срещу Китай ... дам .. разбрахме.
27
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един удър над TSMC и американскта икономика се връща 15 години назад.
26
1
 
6
 
! Отговори
Случаен преди 1 година
САЩ трябва все пак да предложат по-добри условия на живот на хората, защото е крайно неприятно да живееш в стрес - поради бедност и да се чувстваш излишен. Системата е по-приятна - но дали е така наистина. Като нямаш парички в САЩ и се чувстваш последен голтак.
25
3
 
8
 
! Отговори
Здрасти Вова преди 1 година
Да не се объркат на следващите учения и да акостират на западното Щатско крайбрежие, че ще има вой на содомистички ***.. САЩисаните за ударили двойното дъно и това е края на урдщината влезнала през МТv и Холивуд.
24
4
 
10
 
! Отговори
ТИКВО, преди 1 година
ЩОМ ТАЙВАН Е ВАШ, ЗАЩО ЩЕ ГО НАПАДАШ ??? ИЛИ И ТИ СИ БОЛЕН НА УМА КАТО ПУТИН ???
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не съм ти виновни управляващите а самите ние сме си виновни като толкова искаш спазвани закона налагал го върху другите като видиш нередност оправия на момента не чакай друг да го направи вместо теб
22
0
 
14
 
! Отговори
до 27 преди 1 година
90% от ръководните кадри на СДС бяха членове на БКП и ДС. Трай си, не чуваш петлите !
21
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма какво да напанад Тайван.Това си е тяхна територия,заселена от векове с китайци.Хубавото е на Китай,че макар и да имат Ковит-чума, никога не са имали СДС-Чума, което е причина при тях да има зЗакон, ред и дисциплина,а това е основата на всяка държава да има силна икономика и морални ценности.Китайците си нямат дори Без.Родници,като наш Сулюйма Паситто и не знаят какво е да имаш Без. Родници.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През Първата Световна от болести и епидемии загиват в пъти повече войници и цивилни, отколкото в сражения. От месец китайците не дават сведения за жертвите на КОВИД. А ако спре войната заради пандемията ???
19
16
 
9
 
! Отговори
Змей преди 1 година
Поредна китайска риторика "а ла Путин". Да внимават, защото САЩ са готови веднага да прехвърлят цялото ишлеме в Индия, Виетнам, Пакистан и Тайланд. Тогава няма да има ориз и за другаря Си и неговите партайгеносета.
18
5
 
15
 
! Отговори
Погребален венец преди 1 година
на трибуната ! За всеки случай ! Гледаш го уж нормален, пък вземе, че обяви война ! И ХАЙДЕЕЕЕ ! РИБАТА В ТАЙВАН ЩЕ ДЕБЕЛЕЕ !
17
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пропагандата не спира. И защо Си да ги напада, при положение, че Гоминдана измете краварските храненици на местните избори и със сигурност ще ги доизмете на националните? О, ужас, ако фащисаните не заформят война, китайците ще решат проблема без тях.
16
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бърнс прогнозира, че следващите шест месеца "ще са решаващи" за Украйна, където Москва бележи все повече успехи през последните седмици. --- на този руски *** веднага да му се обясни че Украйна всяка седмица печели войната, а Русия и Путин я губят! И това ми бил шеф на разузнаването!
15
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баш сега е момента за Тайван, краварите ша се разчекнат на кого от протежетата да помагат, определено Си потрива ръчички и хич не е обесърчен, още малко да поопразнят складовете и ги емва
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На 24 февруари ли ще напада?
13
11
 
20
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До Chimerica 13 Не знам дали си прав , но руснаците загубиха заради някакъв си Путин.
12
13
 
11
 
! Отговори
Истина преди 1 година
Китай използват войната в Украйна за да се подготвят за същите ограничения. Така или иначе имат някои които са направено на Русия във връзка с технологиите, когато имат алтернативи на всичките и са преминали на тях ще нападнат Тайван, най-вероятно в този момент ще помогнат и на Русия с техника и боеприпаси. Още повече ще знаят за натовкисте оръжия достатъчно за да инат такива да им се противопоставят
11
17
 
24
 
! Отговори
Chimerica преди 1 година
Няма да стане. Китаецът ще загуби много при една изолация на Запада. Те с короната започнаха да гълтат вода, та сега и война, тъкмо взели малко въздух. Не са толкова глуппави. Най-проссти се оказаха руснаците. Избиват други европейци, съсипаха си макар и мижавата икономика и се скараха за десетилетия напред с най-големите си търговски партньори в Европа. Дотам водят болните реваншистки амбиции на един луд. А Китай гледа напред и се развива много добре. Не би рискувал за някакъв остров.
10
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ТАЙВАН ЩЕ ХРАНЯТ РИБАТА С КИТАЙЦИ