В САЩ бакшишът е закон

Това е основно правило в страната
6 фев 2023 19:49, Росен Стойчев
70
В САЩ бакшишът е закон
Снимка: БГНЕС/EPA

Всеки турист в САЩ трябва да е готов да остави бакшиш при обслужване, съобщи Bulgaria ON AIR.

Тази практика е голяма част от обслужването в страната.

Още по темата
От персонала винаги са в очакване на допълнително плащане.

Ако няма такова, клиентът може да се изправи пред сериозно неодобрение от служителите. Самите келнери и сервитьори получават ниско заплащане и реалният им доход е много зависим от бакшишите.

Това ги прави и толкова важни в страната. Има различни представи за това колко трябва да са те.

Прието е допълнителното плащане да е между 15 и 20 процента. Дори и клиентът да е недоволен от обслужването, е прието да остави определено плащане.

Реално бакшишите могат да удвоят заплатата на един персонала на един ресторант.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: САЩправилобакшиш
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В сащ и корупцията е закон. Лобизмът е легализиран, а реват срещу олигарси. Самите те са олигарсите с лобитата. Освен това самата статия е поръчана. Факта че Блумбърг е купил медията даже го показва. Подкупните *** никога няма си признаят каква глупост са изтипосали. Понеже във федералните закони няма записано, всеки щат си решава сам дали да легализира наркотиците, абортите, сектите, хазарта и т.н.
35
0
 
30
 
! Отговори
Ром'с преди 1 година
Това платена статия ли е на "ресторантьорите", я пък напишете, че в Япония е обида да се даде бакшиш на сервитьора... А стига с тази Америка, на затворници и ...
34
0
 
23
 
! Отговори
Рекет преди 1 година
А тези, от които сервитьорите очакват бакшиш, на тях кой да дава бакшиши? Нали това им е работата на сервитьорите, защо ще рекетират другите?
33
10
 
15
 
! Отговори
У бре преди 1 година
В САЩ закон е и да се живее човешки. Когато тук стане така,добре дошъл на Бакшиша!
32
2
 
28
 
! Отговори
Ники преди 1 година
Ако това стане няма да стъпя в ресторант, освен понякога по време на почивка. В момента ходя два три пъти седмично. Накрая от лакомия ще се самозакрият.
31
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами Алибегов да отива там! Тука не се оправя някак си.
30
1
 
11
 
! Отговори
Хехе преди 1 година
А при нас закон е такси-бакшиша!
29
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
само ако си доволен. Ако не си - не плащаш дори сметката и никой нищо не може да ти каже!!!
28
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сервитьорите като подписват договора си нека го правят с мисълта, че това ще получават месечно и ако не ги устройва да се пазарят или да сменят работата.А сега общо вЗето шефа им казва *щи плащам 1000лв, ама с бакшиша минаваш 2500* И сервитьора е научен и е свикнал задължително да му даваш пари, и ако не му дадеш другия път ти плюеее в супата, за отношение и обноски изобщо не говорим-НИЕ сме ИМ ДЛЪЖНИ да оставяме бакшиш.Ей затова са празни кръчмите.
27
4
 
23
 
! Отговори
Отличник преди 1 година
Ако съм доволен, оставям бакшиш по 10-15% и в заведения, и в таксита. Ако не съм, най-много до левче да закръглим. В САЩ никъде башкиша не е задължителен, просто е общоприето - *** в САЩ ако ти се тросне сервитьорката както го правят тук, може след няколко минути да е без работа.
26
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А, какзват че ние сме корумпирани, а там корупцията е законна.
25
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И, като е закон в САЩ, да стане и у нас? Аман от копиране и прехвалване на чужди "закони". Бакшиш, ако съм доволен от обслужването, ако не съм - не ме интересуват щатски "закони".
24
1
 
5
 
! Отговори
ьаьаьа преди 1 година
Бял човен ама Българин. Аз за това не ходя по заведенията ,няма излишни пари. всичко и изчислено за 50 години напред.Това е след, като банката ми даде кредит и план за погасяване.
23
1
 
16
 
! Отговори
Бакшишът не е преди 1 година
законен,не се регулира със закон,а е общоприета даденост в обществото в САЩ.У нас,почти всеки клиент в заведение закръгля сметката и оставя нещо,но често не е доволен от поръчката и обслужването.Корупцията е дело на средното ниво служители,от които зависи какво ще се случи с искането ти от институцията,от която търсиш някаква услуга.Висшето ниво държавни служители и политици не мишкуват,при тях това нещо корупция липсва,те получават комисионни с много пъти повече от мишкуващите.По-добре звучи.
22
1
 
22
 
! Отговори
Абе Днес преди 1 година
Толкоз ли ниско паднахте, че взимате вече пари от онзи индианец-ресторантьор, за да популяризирате тъпните му. Бакшишът в САЩ не е закон. По-скоро е престиж и има много хора, които и там й оставят.
21
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видяла жабата, че подковават коня и тя решила! Криво разбрана цивилизация!
20
1
 
23
 
! Отговори
мак преди 1 година
Скоро и тука. Бакшиш за учителя след всеки проведен час, за чиновника за подпечатване на всяка молбичка, за касиерка, че ни даде кас. бележка, за кмета, ако благоволи да ни приеме в приемния си ден, за хотелиера, защото имахме щастие да нощуваме в хотела му и така - за да няма онеправдани, на всеки да се полага бакшиш.
19
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди 2-3год. бащата порка с двама колеги, щото единия имал РД и черпел, за няма и два часа направили сметка 139 и нещо лева. Колегата дава на киселата сервитьорка 150лв - една банкнота от 100 и една от 50лв казва И мерси, а тая изсумптява нещо взима ги и се фръцццва. Колегата се усеща и я пита Ама госпожице да не ви обидих с тоя бакшиш?!? А тя ЕМИииии, Я тогава ми дай тия 50лв да оправим работата, тя грейва и му връща 50те лева, а той ги взима и дава 2х20.Ето ти точно мила, за да не те обидя
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно е да си в щата Монтана друго е да си някъде в нова Англия.
17
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ресторантьорите се чудят как вие клиентите да плащате заплатите на сервитьорите.