В САЩ бакшишът е закон

Това е основно правило в страната
6 фев 2023 19:49, Росен Стойчев
70
В САЩ бакшишът е закон
Снимка: БГНЕС/EPA

Всеки турист в САЩ трябва да е готов да остави бакшиш при обслужване, съобщи Bulgaria ON AIR.

Тази практика е голяма част от обслужването в страната.

Още по темата
От персонала винаги са в очакване на допълнително плащане.

Ако няма такова, клиентът може да се изправи пред сериозно неодобрение от служителите. Самите келнери и сервитьори получават ниско заплащане и реалният им доход е много зависим от бакшишите.

Това ги прави и толкова важни в страната. Има различни представи за това колко трябва да са те.

Прието е допълнителното плащане да е между 15 и 20 процента. Дори и клиентът да е недоволен от обслужването, е прието да остави определено плащане.

Реално бакшишите могат да удвоят заплатата на един персонала на един ресторант.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: САЩправилобакшиш
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
Do 58 преди 1 година
Бакшишът е включен в сметката като допълнително задължително плащане. Няма възможност да го откажеш или да не го платиш.
55
0
 
0
 
! Отговори
бакшиша преди 1 година
е обида за теллака - така ни учеше пиара на бай тошо , също и всяко яйце бобма по икономиката на капитализъма и други бисери "измисляха" , ама понеже става дума за бакшиша
54
0
 
3
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Едно комшийско момиченце студентка на бригада в САЩ е работила като сервитьор.Върна се с 30 000 долара за 6 месеца.Баща и се хвана за главата.Сега тази вече жена работи в престижна американска фирма в България и изнася лекции в САЩ.Кадърното си е кадърно.
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КАКВО В ЗАВЕДЕНИЯТА ДАВАЛИ БАКШИШ - "ОТБИЙТЕ СЕ ПРИ НАС ПОЛУЧАВАТЕ БЪРГЪР И 5 ДОЛАРА" !!!...
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Клиентът щял да срещне неодобрение от сервитьорите?!? ахаахаха, мислите, че би ми пукало за одобренито на сервитьорите ли? ахахах Бади глупостите. Бакшишът винаги е бил, е и ше бъде по желание.
51
0
 
6
 
! Отговори
Карибу преди 1 година
А в Япония пък е обидно за сервитьора.
50
1
 
4
 
! Отговори
До 34 преди 1 година
Много добре си се оправя мазната коса Алибегов. Помощи за ковид, намалено ДДС, помощи за ток, намалени осигуровки за служителите му и още куп други помощи от държавата с наши пари. Реално сме си пратили и бакшишите предварително и то доста повече от 10-20 %
49
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И защо клиента трябва да дава заплатата на сервитьора. Всеки човек работи някъде и получава заплата никой не му дава бакшиш. Пак краварси измишльотини за да си пълни гушата рестьорантьора. Туристическите агенции и те започнаха да слагат бакшиш на екскурзовода и шофьора, наглост.
48
1
 
8
 
! Отговори
Mht преди 1 година
А иначе американците най малко са ми оставали.Аз винаги оставям когато съм доволен,а когато не ,няма как да стане
47
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо лъжете? Кажете цялата истина! В САЩ сервитьорите НЕ ПОЛУЧАВАТ ДОРИ МИНИМАЛНОТО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ НА ЧАС. Това е направено умишлено за да имат стимул да обслужват своите клиенти. След получаването на сметката, като си сложите картата в апаратчето си има колко процента от сметката ще се плаща. Сервитьорите са ДЛЪЖНИ декларират какво са получили в данъчните им декларации и да платят данък за това, иначе отиват в затвора.
46
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жена* На касовия бон може да посочиш колко бакшиш искаш да оставиш, когато плащаш с карта. Вече са и по - напреднали, има предварително изчислен 10%, 15% и 20%. Ако групата е голяма искат 20%. Има места където сервитьорите вадят бакшиш колкото заплатата на инженер.
45
2
 
6
 
! Отговори
Жена преди 1 година
Абе закон?! Водя децата на някакво място в лъскав квартал, наблизо голф.. Сядаме, около нас някакви чичковци, повечето с побелели коси. Чакахме да поръчаме, чакаме за храната... Много чакане, много нещо. Сервитьорът хвърчи да обслужва другите маси, но не и нас. Не знам, господата може би бързаха за ... гробището, например. Минава друг сервитьор, ама той не бил на нашата маса, но щял да предаде. Усмихвам се, но отвътре... аз си знам. Накрая на касовата бележка отбелязвам, не , нарисувах огромна О
44
0
 
11
 
! Отговори
Истанбул преди 1 година
И защо е това нещо с тия бакшиши? Да речем, че работиш в магазин за бяла техника. Отива някой да си купи хладилник, консултираш го, избира човекът, отива, плаща и му го товарят. Все едно клиентът да дойде и да каже "ето ти 10 лв. за това, че си си свършил работата". От къв зор?!?
43
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами като не искат да са келнери да станат горски, регулировчици, кофражисти и т.н.
42
0
 
13
 
! Отговори
И у нас... преди 1 година
Обядваме семейно в ресторант от известна верига. Изпитвам неистово желание да направя забележка на сервитьорката и да върна едната порция, но синът ми ме обезкуражава с думите:-Нали не искаш сега да ни плюят във всяка чиния, преди да ни донесат храната?
41
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да обясним на петолъчковците дрънкала тук. Бакшишът / има си име на английски/ е легална форма за плащане и получаващия е длъжен да го декларира и да плати данъци върху него.
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-демократични а рушвета е закон.
39
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Роботещи бедни в сащ, на социал бакшиш от туристи и емигранти. Браво. Страната на фъсможностите.
38
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В САЩ може и да е така, но в България не е така и няма основания да се променя.
37
0
 
12
 
! Отговори
Корупционер преди 1 година
Значи корупцията в Америка е на топ ниво ! Е, за какво да се борим тук и да разяряваме жабите? Че щом там корупцията е национален спорт , защо и при нас да не е така ? Я всеки да си иска бакшиша ! Искам бакшиш от всички дупетати , ама те не дават и стотинка !