Байдън: В момента сме в по-добра позиция от която и да е друга държава на Земята

В речта си "За състоянието на съюза" той призова към обединение
8 фев 2023 07:10, Анисия Иванова
239
Байдън: В момента сме в по-добра позиция от която и да е друга държава на Земята
Снимка: БГНЕС

В оптимистичната си реч „За Състоянието на съюза” президентът Джо Байдън подчерта съхранената демокрация и възраждащата се икономика на Америка - като се опита да убеди скептичните избиратели, че на 80 години все още има качествата, за да се кандидатира за преизбиране.

Обръщението на Байдън пред Конгреса и десетки милиони телевизионни зрители беше шанс за демократа, който се очаква скоро да обяви кандидатурата си за втори мандат, да представи своята центристка и популистка визия за страната, която се възстановява след пандемията от ковид и сътресенията в президентството на Доналд Тръмп.

Споменавайки опита на Тръмп да преобърне президентските избори през 2020 г., Байдън заяви, че Съединените щати са преживели "най-голямата си заплаха след Гражданската война. Днес, макар и наранена, нашата демокрация остава непоклатима и несломима", каза Байдън.

Байдън изтъкна нарастващите данни за заетостта и заяви на американците, че икономическият му план има за цел да възстанови производствената база на страната въпреки натиска от войната в Украйна и прекъсването заради пандемията. "В момента сме в по-добра позиция от която и да е друга държава на Земята", каза той.

В продължение на десетилетия "работните места в производството се преместваха в чужбина, фабриките се затваряха", каза Байдън.

"Работните места се завръщат. Гордостта ни се завръща", каза той. "Това е моят проект за възстановяване на Америка, който е дело на сините якички".

Сред предложенията на Байдън в речта беше нов "данък за милиардерите", който според него има за цел да "възнагради труда, а не само богатството".

Президентът на САЩ разкритикува големите петролни компании, които обвини, че реализират "скандални" печалби.

"Кандидатирах се за президент, за да променя из основи нещата, за да се уверя, че нашата икономика работи за всички, така че всички да можем да се чувстваме горди", каза Байдън.

На фона на дълбоките политически разногласия Байдън призова републиканците, които сега имат мнозинство в Камарата на представителите, да покажат единство - като обвини някои от тях, че са взели икономиката на САЩ за "заложник" заради тавана на дълга.

"Битката заради самата битка, властта заради самата власт, конфликтът заради самия конфликт не водят до никъде. И това винаги е било моето виждане за страната: да възстановим душата на нацията", каза Байдън.

Той определи климатичната криза "екзистенциална заплаха", като отбеляза, че макар в близко бъдеще икономиката все още да разчита на петрол и газ, той е "горд", че Америка се справя с предизвикателството.

"Климатичната криза не се интересува от това дали сте в червен или син щат. Тя е екзистенциална заплаха. Имаме задължение не към себе си, а към нашите деца и внуци да й се противопоставим", заяви Байдън.

Американският президент призова Конгреса на САЩ да приеме реформи, с които да се търси отговорност от полицията за злоупотреби, както и да се забрани "веднъж завинаги" използването на опасни нападателни оръжия.

"Не можем да се откажем", каза Байдън, визирайки Тайър Никълс, който почина след жесток побой от полицията - и чиито родители бяха почетни гости на речта "За състоянието на съюза".

"Нека се обединим и да довършим работата по реформата на полицията", каза Байдън.

Той обеща, че САЩ ще подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, за да бъде отблъсната руската инвазия.

"Ще ви подкрепим, колкото и време да е необходимо. Нашата нация работи за повече свобода, повече достойнство, повече мир - не само в Европа, но и навсякъде", каза Байдън, обръщайки се към посланика на Украйна във Вашингтон Оксана Маркарова.

Байдън заяви, че САЩ са готови да работят с Китай, но ще защитават американските интереси, дни след като нареди на военните да свалят китайски разузнавателен балон.

"Не се заблуждавайте: както ясно заявихме миналата седмица, ако Китай застраши нашия суверенитет, ще действаме, за да защитим страната си. И го направихме", каза той пред Конгреса.

Американският президент заплаши, че ще наложи вето на всеки закон, забраняващ абортите в цялата страна и призова да бъдат гарантирани репродуктивните права и здраве на жените./БГНЕС, АФП, Би Би Си

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още по темата: речСАЩДжо Байдън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
1
 
2
 
! Отговори
O'key, деди ! преди 1 година
Чичо Дън, наистина сте в добра позиция, брато !Защото на 1000 километра навътре в океана се намира ядрената подводница"Брянск," готова да пусне суперторпедото Нептун към вас, образуващо в океана цунами с 30 метрови вълни, което ще унищожи напълно градове като . . . Сан Франциско и Лос Анджелис !
159
1
 
0
 
! Отговори
Голям преди 1 година
Да бе да. За Байдън сигурно е добре. Реалността е друга. Преди ковида и БЛМ - просперитет. Сега мизерията стартира и за тях. Политиците там искат пак да запалят Европа и да "помагат" със съчки и пожарни коли - както след голямата депресия преди ВСВ. Разбира се не безплатно.
158
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде твоята нация да не се бута да оправя демокрацията и свободата на хиляди километри,а да гледа да се оправи нея си,че положението в страната става зле.
157
2
 
1
 
! Отговори
Божееее преди 1 година
Г-н Байдън,каня 6 АФ на гости...във Варна...Бургас...,ен.ч.рите на путин ще плюят и манипулират като гьобелс...толкова могат,путин заплаши Народа ми със сармат г-н президент,ако не е бургер ще е ядрена ракета,*** и ен.ч.рите на путин ни убеждават,че сармат ще "нахрани" Народа ни...а бургера ще ги "превземе."..
156
4
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
Беден и ограбен Българин съм,г-н Президент на САЩ,живея в Държава превзета от мафията и обслужващи Путин политици и особенно глав.прокурора ни,нагъл престъпник ни е глав.прокурор,мачкат човешки съдби ,минават с 200 ЕС през Вебер,живеем нечовешки,утре може да ми предявят обвинение за да ме подчинят,така е в България,в Унгария,така е в цяла ИЕ,така е в ЕС!разбира се,ще се защитавам с крайни,не вярвам на правосъдната зависими от путин русия,Бог ни дава животите като Свободни...и роб на путин,никога
155
6
 
1
 
! Отговори
Божееее преди 1 година
Страхотен Човек,Държавник и Американец,респект г-н Байдън,ен.ч.рите на путин ще ме погнат с минуси и обиди...но това не ме плаши,мечтая Народа ми да избере Президент като Вас!Бог да пази САЩ и Свободният Свят!!!
154
3
 
9
 
! Отговори
Мухаха преди 1 година
Хааайде, още 4 години старчески лекарства и безплатни памперси дето ще му ги сменят от "Секрет Сървис" на Белия Дом ...
153
3
 
3
 
! Отговори
НА Мадуро Машините преди 1 година
Туй нещо Бадънера не е добре, 60 процента от техниката е закотвена и като патрулките по турските магистрали. Неостана много.
152
5
 
9
 
! Отговори
Жиката преди 1 година
Заплахата бе китайски презерватив.Янките напълниха гащите.
151
13
 
3
 
! Отговори
естествено преди 1 година
за таз констатация дори деменцията не пречи
150
14
 
10
 
! Отговори
Бай Ментор преди 1 година
Определено дименсията му се задълбочава!Забрави че след броени месеци САЩ фалират!
149
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До мистичният алкохолик 22 __ ДРУГАРЮ КОМУНИЗЪМЪТ СВЪРШИ !!! ОЩЕ ЛИ НЕ СИ ИЗТРЕЗНЯЛ ?!!... СЪЖАЛЯВАМ ГОРКИЧКИЯТ ***, КОЙТО СЕ РАЗШИФРОВА, ЧЕ ПИСАТЕЛСТВА ПОД НИКА Пияница мистик - ИЗТРИ ПИЯНИЦАТА с 22 И ПРЕМАХНА МОЯ КОМЕНТАР 33 . АХ,МИСТЕРИЙО АЛКОХОЛИЧНА АДМИНИСТРИЧНА !!...
148
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БАДЪНЧО РАЗПРАВЯЙ СИ ДЕМЕНЦИАЛНИТЕ ИЗМИСЛИЦИ НА ЯНКИТЕ. ТИ СИ САМО ЕЛЕМЕНТАРНА ФУНКЦИЯ НА ОЛИГАРСИТЕ "СКАНДАЛНО" ТРУПАЩИ МИЛИАРДИ !!! КОГАТО РЕШАТ ИЗНАСЯТ КАПИТАЛ В ЧУЖБИНА, КОГАТО РЕШАТ ГО ВРЪЩАТ ОБРАТНО. ХА,ХА "Гордостта се завръща." СПОМНЯМ СИ КАК СПИСАНИЯТА ПРЕЗ 70-ТЕ ГОДИНИ НА 20 ВЕК КОМЕНТИРАХА ИЗНОСЪТ НА ЛИЦЕНЗИ ЗА ВИДЕОКАСЕТИ КЪМ ЯПОНИЯ, КОГАТО ДЖАПЪНЕСКИТЕ ЗАЛЯХА US-ПАЗАРА МАСОВО С ЕВТИНИ ПРОДУКТИ...КОГА ЩЕ НИ СУБСИДИРАШ С ТРИ МОДЕРНИ ЕСКАДРИЛИ КАТО "НАЙ-ВЕРЕН СЪЮЗНИК" ??!!!..
147
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен това сте и с най-гоУеми заеми на земята.
146
1
 
9
 
! Отговори
баце преди 1 година
Баси брътвежите. Този говори за идейте на Тръмп.
145
3
 
13
 
! Отговори
Белгород преди 1 година
Прав е ...от правилната страна на Посейдон са!!!
144
0
 
1
 
! Отговори
:) преди 1 година
:)
143
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 188...Русия е държавата наред с Германия на най големите лъжеучения и пагубни идеологии в историята на човечеството...Комунизма и Хитлеризма.Русия и Германия трябва да се каят во веки за това .Германия призна вината си. Русия не.Русия е все още заплаха за човечеството .Хитлеризма заедно с комунизма трябва да бъдат мразени .
142
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е първопричина на Втората световна война.Русия в първопричината комунизма да се разлее по половин свят.Русия тероризира съседите си.Русия никога не е давала нещо на някого.Тя го освобождава от присъствието си....И за това трябва да и бъдем благодарни ли.Русия е арогантна .Тя иска да я величаят за всичко.От християнство до земи.И двете не и принадлежат.
141
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-големия бандит се хвали, че е най-добре.