Обвинението срещу Тръмп е повдигнато, но какво следва?

Бившият президент ще трябва да даде отпечатъци и да му бъде направена снимка
Обновена: 1 апр 2023 12:53 | 1 апр 2023 12:53, Нели Христова
90
Обвинението срещу Тръмп е повдигнато, но какво следва?
Снимка: БГНЕС

Доналд Тръмп е изправен пред предстоящ арест по обвинения, произтичащи от разследване за даване на подкуп от $130 000 на порнозвездата Сторми Даниелс през 2016 г.

След като голямо жури в Ню Йорк гласува в четвъртък за обвинение срещу него, той ще бъде първият бивш президент на САЩ, изправен пред наказателни обвинения.

Точните обвинения все още не са оповестени, но ето някои ключови въпроси относно проблемите в този случай.

В какво е обвинен Тръмп?

През 2016 г. порнозвездата Сторми Даниелс се свързва с медиите, като предлага да разкаже нейната история за "прелюбодеяние" с Доналд Тръмп през 2006 г.

Екипът на Тръмп обаче разбира за това, а бизнесменът кара адвоката си Майкъл Коен да плати на Даниелс 130 000 долара в замяна на нейното мълчание.

Това не е незаконно. Въпреки това, когато Тръмп възстановява разходите на Коен, записът за плащането гласи, че преведената сума е за адвокатски хонорари. Прокурорите казват, че това се счита за опит на Тръмп да фалшифицира бизнес записи, което е криминално престъпление в Ню Йорк.

Прокурорите биха могли също потенциално да твърдят, че това нарушава изборния закон, тъй като опитът му да скрие плащанията си към Даниелс е бил мотивиран от това, че не иска гласоподавателите да знаят, че е имал връзка с нея. Прикриването на престъпление чрез фалшифициране на записи би било углавно престъпление, което е по-сериозно обвинение.

Дори защитниците на съдебното преследване признават, че и в двата случая това в никакъв случай не е еднозначен случай. Има малък прецедент на подобни съдебни преследвания и предишни опити да бъдат обвинени политици в прекрачване на границата между финансирането на кампанията и личните разходи, които са завършили с неуспех.

"Ще бъде трудно", казва Катрин Крисчън, бивш финансов прокурор на окръжния прокурор на Ню Йорк.

Защо Тръмп беше обвинен?

Решението дали да бъдат повдигнати обвинения е на окръжния прокурор на Ню Йорк Алвин Браг. Той сформира голямо жури, за да разследва дали има достатъчно доказателства за повдигане на наказателно преследване. Той беше и единственият, който знаеше кога ще бъде гласуван обвинителен акт.

Съобщава се, че в четвъртък следобед голямото жури е решило да повдигне обвинения. Но в момента не знаем какви са тези обвинения, пишат от BBC.

Браг ще информира Тръмп и неговите адвокати, като ще започне преговори за това как и кога бившият президент ще се появи в Ню Йорк за официалния си арест и първото изслушване в съда.

Документът, представящ официалните обвинения срещу Тръмп, няма да бъде публикуван, докато съдия не прочете обвиненията срещу него.

Като се има предвид историческият характер на подобен ход и съображенията за сигурност, подробностите за появата на Тръмп в Ню Йорк са донякъде несигурни.

Адвокатите на Тръмп посочват, че той ще сътрудничи на властите в Ню Йорк, така че няма да има издадена заповед за ареста му.

Тръмп има свой личен самолет, така че може да лети до едно от няколкото летища в района на Ню Йорк и след това да пътува до съда в долната част на Манхатън с кола.

Когато арестуват Тръмп, ще му вземат ли отпечатъци?

Като част от тези преговори с прокурорите, съдът може също така да се съгласи да му предостави частен вход в съда, вместо по-типичната "разходка на престъпник" пред събралите се медии.

Веднъж вътре обаче, Тръмп ще даде пръстови отпечатъци и ще му бъде направена снимка, както на всички обвиняеми по наказателни дела. Ще му бъдат прочетени и неговите права на „Миранда“, като му се напомня за конституционно защитеното му право на адвокат, както и, че може да откаже да говори с полицията.

Подсъдимите, обвинени в тежко престъпление, обикновено са с белезници временно, въпреки че адвокатите на Тръмп ще се опитат да избегнат това за своя клиент. По време на процеса на резервация той ще бъде придружаван от агенти на Тайните служби.

След това Тръмп ще изчака в зона за задържане или килия до явяването си пред съдия. Обвинението, моментът, в който обвиняемият се заявява пред съдия, е отворено за обществеността.

Присъдата за простъпка би била глоба. Ако Тръмп бъде осъден по обвинението за тежко престъпление, той ще бъде изправен пред максимална присъда от четири години затвор, въпреки че някои правни експерти прогнозират, че глобата е по-вероятна и че всяко време зад решетките е много малко вероятно.

Може ли все още да се кандидатира за президент?

Обвинителен акт или дори наказателна присъда не биха попречили на Тръмп да продължи президентската си кампания, ако реши. Самият той даде всички индикации, че ще продължи напред, независимо какво се случва.

Всъщност няма нищо в законодателството на САЩ, което да пречи на кандидат, който е признат за виновен в престъпление, да води кампания и да служи като президент - дори и от затвора.

Арестът на Тръмп със сигурност би усложнил ситуацията неговата президентска кампания обаче.

Въпреки че това може да накара някои републикански гласоподаватели да се обединят около своя борбен шампион, това може да бъде значително разсейване в кампанията, опитвайки се да спечели гласове и да участва в дебати.

Това също би задълбочило вече остри разделения в американската политическа система.

Консерваторите смятат, че бившият президент е държан към различен стандарт на справедливост, докато либералите гледат на това като на въпрос за търсене на отговорност от нарушителите на закона - дори тези на най-високите позиции във властта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
1
 
! Отговори
its me преди 1 година
тука е пълно с някакви евро-лелки, които са се възрадвали хаха от сектанството в америка
77
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Догане, айде не се пиши като менеОк?
76
0
 
1
 
! Отговори
its me преди 1 година
и в доган.бг е дошла новината за обвиненията на дъновистите (if you haven't read 'yet baydunovistite) срещу бизнесмена Тръмп, който иска от тях да работят, докато те управляват в САЩ
75
2
 
0
 
! Отговори
Атлантика НЕГОДУВА преди 1 година
Наглото НАБЕЖДАВАНЕ цели да скрие СРАМА ОД НАРОЧНО ПРОВЕЖДАнА Зверска братоубииствена война срещу НАЙ важния съюзник на САЩ - РУСИЯ вкл Украйна ,Беларус целяща срив на икономиката на ЕВропейските страни - които всикис а сегашни съюзници на САЩ вкл в НАТО.. ВМЕСтО Преговори с ПОДСТАВЕНИЯ С ПОМОЩ от САЩ н власт В Кремъл екип - вижте окупация на СССР 1991 - 1999 . Жестока война. Трилиони долари помощ за окупаторите на КИЕВ 2014 .. ГОЛЯМ СРАМ
74
2
 
0
 
! Отговори
JJIvanov Geolog преди 1 година
Warnings about ANTI HUMAN TERROR ANTI USA>.НАбеждават ТРЪМП - който като президент не ДОПУСНА НИТО ЕДНА ВОЙНА за лечение на жена с полови масажи..ГОЛЯМ СРАМ ЗА АМЕРИКАНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ !!!КАто мъж Тръмп е длъжен да пази авторитета на всички полово лекувани от него бъдещи и сегашни човешки майки.. Задължението е подсъзнателно.. ЖЕнАТА е поена с спец наркотици с цел ИЗНУДВАНЕ> Спец наркотиците не могат да се прикрият !!
73
2
 
5
 
! Отговори
Сега преди 1 година
Следва да стане отново президент, а демонократите да се накъкат от яд !
72
2
 
1
 
! Отговори
До Алекс преди 1 година
Абе ти добре ли си? Като даваш примера с Мелания - а тя, Мелания, за какво става? Знаеш ли дали му готви или чисти? Ти по хубава ли си от Сторми?
71
2
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
До Анонимен 70 Не знам кой го е напуснал,но Мелания/сегашната му съпруга/ е много красива жена.Твойта дали е по-хубава?
70
2
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
И за какво го обвиняват? Ползвал е пооорнозвездата по предназначение.Тя за друго не става.Трудно ще сготви и изчисти.
69
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ясно е, че анкъл Тръмпи много пречи на някого. Интересни факти съобщава и N67 /Тръмп Форевар/. Защо не вдигнат толкова голям шум и около този факт? Тук когато се случи нечие малолетно дете да гръмне с оръжие на баща си и да нарани някого, на таткото после му телят вола. Там онзи синковец продава секретна държавна информация, някой вдига ли толкова шум за да търси отговорност от баща му Байдън?
68
2
 
4
 
! Отговори
Продълж. преди 1 година
Навремето македонските комити казвали: "Бре, и ракията стана со пари!" Шведите ще ни накарат да се чудим "Бре, и еaнeтo вече се урежда чрез документи!" Тръмп в момента се вайка "Бре, и плащането за секс вече трябва да се осчетоводява!" С две думи, сложни времена настанаха :)))
67
0
 
4
 
! Отговори
До Явно преди 1 година
Това ми напомни думите на Лъки Лучано "Само от две неща не можеш да избягаш - от данъчните и от cммъъpттa." Значи, правим си изводите: Хойкай колкото ти душа иска, но ако плащаш за секс, погрижи се сумите да бъдат осчетоводявани!" Ха ха ха, а спомняте ли си, че не много отдавна ни съобщиха, че шведите обмислят /може вече и да са го гласували/ полово сношение да се осъществява само след като двете страни са дали писмено съгласие!!! :))) Навремето македонските комити казвали "Бре, и ракията.....
66
1
 
4
 
! Отговори
Разкритие преди 1 година
Добрият адвокат в България е този, който знае номерата на офшорните сметки на съдиите и прокурорите. Мафиотът-обвиняем плаща на адвоката адвокатски хонорари в кеш и по банков път, адвокатът плаща по известните му офшорни сметки на съдиите и прокурорите. Тази схема на Тръмп разкрива как става корупцията в България, и как обвиняеми излизат от арести и получават индулгенция и невинност, как изчезват доказателства, и как доказателствата по делата на политици и мафиоти винаги са недостатъчни.
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 70: А ти какъв си? Без някой да те е засегнал пряко сееш обиди и определения! Така сигурно избиваш комплекса си за малоценност.Ние все още сме демокрация , имаме право на плурализъм на мненията и сами да решаваме на кого да симпатизираме. А кой какъв е се вижда доста ясно по начина на изразяване.
64
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"От кога прелюбодеянието е престъпление!Ако е престъпление то поне 50% от населението на земята трябва да е по затворите. " - От хиляди години ... И да - трябва :)
63
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българи - Тръмполюбци е същата категория хора от американците: Тъ..пи , и не.. образовани, избиват комплекси чрез един мачо психар и хвалипръцко! Даже любимата му щерка не го ходкрепя понече! Ха-ха! Всеки с малко ум го напуска!
62
1
 
3
 
! Отговори
Явно преди 1 година
много коментатори тука явно не са разбрали че тръмпона не е обинен за даване на пари а за осчеводяването им като адвокатски разходи. и не актрисата го съди а гранд жури му е повдигнало обвинение. всъщност същинското обвинение няма да бъде публикувано докато тръмпона не се яви в съда. четете бе хора преди да коментирате.
61
3
 
5
 
! Отговори
Моник Люински преди 1 година
,,Мурвата си е ***". 130 ,,хилки'' са били за тогава,сега ще иска ,,милки".Тръмп ако бъде преизбран,може да спре войната в Украйна,а това ще струва на световните военолюбци трилиони долари загуби от военната машина.Залогът е голям,и едва ли струва 130 000$,Тука става дума за наистина големи пари.Порнозвездата ще пледира за накърнен имидж след като се е продала за една нощ.нали не мислите че е от патриотично чувство?
60
4
 
6
 
! Отговори
Тръмп Форевар! преди 1 година
Има един филм зас сина на Байдън как продава строго секретни военни и високотехнологични разработки на китайски фирми.Доста е зле момчето- наркотици компаньонки и хич го нема в главата,не знам филма до колко претендира за достоверност,но е доста плашешщо как лесно фирми с подаръци го омагьосват да дава секретна информация от тати за пари...
59
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От кога прелюбодеянието е престъпление!Ако е престъпление то поне 50% от населението на земята трябва да е по затворите. Платено и е да мълчи за отношенията на което тя се е съгласила приемаики сумата от 130000 долара.Сега напира да говори за тези отношения.Дали някои не и е патил повече?! Кой нарушава подмолно уговорката? И дали това е морално и коректно ?