От САЩ: Китай иска да стане господстваща сила в света

Правителството на Байдън обаче се старае да поддържа диалог с Пекин
29 сеп 2023 09:21, Елка Василева
130
От САЩ: Китай иска да стане господстваща сила в света
Снимка: архив, БГНЕС

Китай има амбицията да изпревари САЩ като водеща световна сила, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън, като същевременно отправи ново предупреждение във връзка с Тайван, предаде Франс прес.

Вашингтон посочи Китай като главно предизвикателство за САЩ в дългосрочен план и удвоява усилията си за увеличаване на американското присъствие в Азиатско-тихоокеанския регион.

"Мисля, че целта им е да станат доминираща сила в света - във военен, икономически и дипломатически план", каза Блинкън на форум, организиран от списание "Атлантик", отговаряйки на въпрос за намеренията на Китай. "Ето към това се стреми (китайският президент) Си Цзинпин", допълни той.

"В определен смисъл това не е изненада. Китай има необикновена история. Мисля, че ако гледате и слушате китайските ръководители, ще установите, че те се стремят да си върнат онова, което смятат за свое законно място в света", отбеляза Блинкън.

Макар да твърди, че гледа трезво на отношенията с Китай и засилва натиска върху него, правителството на Байдън се старае да поддържа диалог с Пекин, за да "управлява отговорно" напрежението между двата гиганта. През юни Блинкън дори беше на посещение в Пекин. Напрежението обаче остава повишено, особено по отношение на Тайван, който китайското правителство смята за част от Китай.

Залогът е "изключително висок", каза американският държавен секретар, като изтъкна ролята на острова в световната икономика, главно като център за производството на най-модерни полупроводници.

"Ако се стигне до криза около Тайван, ускорена от действията на Китай, ще има глобална икономическа криза", предупреди Блинкън и призова Пекин да прекрати опитите да променя статуквото.

"Ние искаме - всички искат - мир и стабилност, и всички искат статуквото да се запази", каза той.
(БТА, Десислава Иванова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
2
 
! Отговори
Хм.... преди 9 месеца
Ами след като власта на сегашния господар на света - САЩ отслабва ... съвсем естествено е следващата най-силна нация Китай да ги замести... И още по естествено е отслабващия САЩ да не е съгласен и да мрънка най-много за това че китайците искат да заемат тяхното място.... Но не виждам какво трябва да касае васална България.След като над 45г. ВСИЧКИ БЪЛГАРИ се подмазвахме на "братушките" СССР ... а след 10 ное. ВСИЧКИ станахме антикомунисти и русофоби сега цяла България да станем и китайски слуги.
118
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А да не забравя, средната заплата в Русия е 2 пъти по малка от България, МРЗ е 2 по малка от България! Моля Ви, да напишете, ако не бяха руснаците още щяхме да ходим с фесове и потури! Никой не е ходил с фесове, а с потури селяни ка ходили и дълго след т.нар. Освобождение! Русия нападна братята си за за пореден път!
117
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А да не забравя, държави като Русия и Китай като копират компютър, как ще копират 300 години изостаналост от Европа и САЩ?
116
1
 
3
 
! Отговори
АРИЙСКИЯ КХМЕР преди 9 месеца
до 121:само дето всички микрочипове са Китайски.... според тебе в Тайван Араби ли живеят или Китайци? хахаха
115
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами Китай и един микрочип не може да направи. Ша станат на върба в петък.
114
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 117 "Не признават презерватива и се плодят като плъхове." - баща ти да не е бил китаец и той?
113
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Жив зян сте бев ресурсите на Русия и технологиите на Китай с все ЕС копайте си гроба не се мотайте айдуклъка свърши
112
4
 
2
 
! Отговори
Така е .. преди 9 месеца
До Христо Христов 116 Христо , знаем си те. Престани. До вчера хвалеше руснаците , сега китайците.
111
11
 
4
 
! Отговори
Пенсионер преди 9 месеца
Китай дори нямат азбука. Използват чертички , точки и запетайки да рисуват думите. Не признават презерватива и се плодят като плъхове.Ще позволим ли тази нация да обикрачи човечеството ? Едва ли.
110
1
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
Около 2000та година, германия "продаде" на гърция 4 подводници производство на "великите" Тисен в Кил. От тези подводници едната е крива и не може да виза в море с вълнение над 2-3 бала, а друга също не отговаряше изцяло на характеристиките и мина веднага ремонт. След кризата в Гърция, осъдиха подписалия сделката министър за вземане на подкуп от няколко стотин милиона евро от Тисен. Немецът (и австриецът) НЕ МОЖЕ да прави бизнес без подкуп. Факт.
109
2
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
От 2000та година германия няма произведена НИТО ЕДНА немска военна техника въобще годна за употреба. Миналата година от 12 дадени за тестване машини Пума НИТО ЕДНА не завърши тестовете. Толкова за немското качество. ПП. Но е нормално неграмотните и некадърни про'с'таци на Балканите да продължават да говорят за него.
108
4
 
10
 
! Отговори
123 преди 9 месеца
ХАМЕРИКАНЦИТЕ ОТДАВНА СА ОМРЪЗНАЛИ НА ЦЕЛИЯ СВЯТ С ПРРОСТАШКИЯ СИ МАНТАЛИТЕТ 'ПСЕВДОКУЛТУРАТА, ЕКСПЛОАТАЦИЯТА НА ЦЕЛИЯ СВЯТ
107
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Колко бази има Китай по света и колко САЩ ? Кой иска да е господстваща сила и на колониите да продава Ф16 ки на тройна цена ? Кво праят базите на САЩ в България срещу Русия ? Защо един американски сенатор спря южен поток ?
106
2
 
9
 
! Отговори
Бесни българи преди 9 месеца
Споко американци ще сте водеща сила само с война и сега като се настаняват в Соц страните за да крадете и робите да БАЧКАТ нал тъй сте свикнали а воените ви оферти и производства се кинат от оръжие за запада АКО ДНЕС САЩ НАТО СА В ОКОТО НА ВОЙНАТА ТОВА Е ЧЕ ПРАВЯТ И ПРОДАВАТ САМО ОРЪЖИЕ ДОЛАРА СЕ ДЪРЖИ САМО НА ТОВА АМА ЗНАЕТЕ ЧЕ ВОЙНИТЕ ИМАТ КРАЙ!!! А ТЪРГОВИЯТА Е ВЕЧНА
105
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
САЩ искат ,,мир и стабилност?! Да го докажат
104
2
 
6
 
! Отговори
Боби преди 9 месеца
До Писков Вече и умните хора от РФ няма на запад да бягат - а) ще им вземем колата б) ще ги унижим и то на държавно ниво в) ще им конфискуваме авоарите защото са руснаци г) за да стигнат къде да е по света и със самолет трябва да минат през еквивалента на "Горно Нанадолнище" - ще си седят в РФ и ще работят за държавата и за славата на Путин - ето това е ефекта от Русофобията
103
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вече видяхме, какво правят САЩ, когато господстват. Нека да е Китай сега, със сигурност няма да е по-зле. Поне няма да ни фрашкат с тъпотии от рода смяна на пола при деца.
102
1
 
11
 
! Отговори
Помня резила от преди 9 месеца
по-рано тази година, когато Блинкен отиде в Китай и му пуснаха някакъв треторазряден дипломат да му обясни, че така както те си представят дипломацията не се прави. И тъкмо се върна от там замислен и Байдън се изцепи, че президента Си бил диктатор. Следващия път усещам ще слязат сами на летището и ще си викнат такси до президентството.
101
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какво немско качество бе хора . Нали си взех немска кола от магазина ! Никога повече . Сега карам скромна марка Тойота и си свиркам , пълна скука
100
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Китай ще превземе целия свят стратегически , като пусне компактни групи от по 5 -10 мил души