Канибалски прелести

Театрално четене за канибализма на съвременния свят ще има в рамките на "Варненско лято"
8 юни 2008 14:33,
Канибалски прелести
Снимка: Протекст

На 7 и 8 юни проектът Протекст гостува във Варна в рамките на “Варненско лято”.

Пиесата, която ще представят, е “69” на немския драматург от чешки произход Игор Бауерзима.

Текстът се заминава с несъвместимостта на днешния морал и светоглед с устойчивия християнски норматив и упование в неизменните ценности и автентичните истини.

Тя е и за несъвпадането на нагласата на човешката култура към надеждни и сигурни нравствени правила със съвременния нравствен релативизъм и липса на автентичност.

Канибализмът” е модусът на нашето постмодерно съществуване, идентичността ни е неусточив сбор от погълнати готови изречения, чужди преживявания и емоции: “да ядеш и да бъдеш изяден, не е ли сякаш всичко вече се е случвало”.

През криминалната история за един канибал и неговите жертви, “69” говори за загубения център, смисъл и ценност на съвременния човек и за безкрайните му трудности в лутането между заличените опорни точки.

Вижте трейлъра на проекта Протекст.


ПроТекст е дебютният проект на организацията „36 маймуни“, фокусиран върху съвременното европейско драматургично писане.

В рамките на първото издание бяха представени 4 пиеси от най-новата немска драматургия в специфичния театрален формат на сценичното четене извън институционализираното пространство на театъра.

Текстовете за първи път се превеждат на български език специално за целите на проекта.

Освен „69", на Варненско лято ще се чете и „Грозният" на Мариус фон Майенбург (9 юни), а същия ден от 22.00 часа в клуб Комикс ще има и концерт на bggz в рамките на проекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание