Морска сол

Спектакълът "Сол" на Еуженио Барба открива Варненско лято тази вечер
1 юни 2009 09:00, Елена Пенева
5
Морска сол
Снимка: Один театър

Тази вечер в 18.00 часа се открива международният театрален фестивал „Варненско лято“ с постановката на Еуженио Барба „Сол“ (Один Театър - Холстебро, Дания).

Роденият през 1936 г. режисьор отраства в италианското село Галиполи, след което емигрира в Норвегия, където е заварчик и моряк.

Паралелно завършва френски език, норвежка литература и история на религиите в университета в Осло.

Работи с Йержи Гротовски, след което доразвива неговите теории и сам става откривател на нови методи в сценичните изкуства със своя „Один театър“, който в началото репетира в самолетно скривалище.

След като се мести в Дания, за 36 години Барба прави 23 постановки, между които най-известните са „Фераи“ и „Космос“.

Във Варна ще гледаме една от последните - „Сол“ по разказа „Писмо до вятъра“ от епистоларния роман на Антонио Табучи „Все по-късно и по-късно“.

В спектакъла участват Роберта Карери и Ян Ферслев.

Сол“ е наречена от режисьора „одисея в женски род“. Сюжетът разказва пътешествието на една жена из средиземноморските острови в търсене на своя безследно изчезнал любим.

И танцът с един призрак, от който тя ще разбере какво значи нещо наистина да отсъства.

В представлението Барба продължава да изследва зоната на паметта в пътуване из спомените. В него първо настъпва  объркване между емоциите от миналото и тези от настоящето, докато "вече престанат да принадлежат към това, което сме били, вече не са чувство, а плът и кръв".

„Ние пътуваме и из нашите спомени. Някои от тях се превръщат в обширни пейзажи. Понякога потъваме в тях" - казва Еуженио Барба.

Тази вечер зрителите на Варненско лято ще могат да гледат и постановката на МГТ „Зад канала“ „Великолепният рогоносец“ на Мариус Куркински (от 19.30 на сцена Филиал), както и първата постановка, с която отвори врати „Модерен театър“ - „Божествата на касапите“ с режисьор Пламен Марков (от 19.45 на Основна сцена).

 


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
31
 
! Отговори
сандо преди 11 години
Елена Пенева дето сама се определя за Хубавата Елена То бива бива скромност ама чак пък толкова Айде холан
3
0
 
31
 
! Отговори
сизо преди 11 години
Елена не може да пее Тя може да свири
2
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
браво ели кога пак ще те чуеме да пееш
1
0
 
31
 
! Отговори
ЛУПИ преди 11 години
БРАВО ЕЛЕНА ПЕНЕВА САМО ТАКА