След обилните валежи: Има ли опасност от прелели реки?

НИМХ уверява: Няма опасност, само Струма е с високи нива
19 мар 2018 10:30, Боряна Павлова
7

2131 гледания   |  Още видео

Ураганен вятър и проливни дъждове наблюдавахме през изминалия уикенд. Обстановката беше най-усложнена във Врачанско, където вятърът достигна скорост от над 100 км/ч.

Днес продължават проливните дъждове, които се изляха в отделни части на страната в неделния ден. В повечето райони количествата паднали валежи са около 15 и 20 литра на кв.м., а в Рило-Родопската област, Предбалкана и Източна България между 25 и 30 литра на кв.м.

Още по темата

Днес следобед с рязкото понижение на температурите в източните райони дъждът ще премине в сняг. Има ли опасност от нови по-сериозни наводнения?

Според дежурния хидролог в НИМХ към БАН доц. Валерия Йорданова опасност от наводнения няма.

"Към този момент данни за преливащи реки няма, но има вероятност за поройни дъждове в цялата страна. За днес опасно високи нива има при водосбора на река Струма в горната и средна част", уточни пред Bulgaria ON AIR Йорданова.

Тя допълни, че за утрешните сутрешни часове е възможно повишени нива в горните части на водосборите на реките Янтра, Камчия и Тунджа.

"Не се очакват необичайни явления в Дунавския басейн. Нивата на реките там също са високи, но преливания не се очакват. Южночерноморските реки днес също ще бъдат с повишено равнище, а най-сериозно трябва да се следи поречието на река Камчия", завърши дежурният хидролог на НИМХ към БАН.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
3
 
! Отговори
ХАХАХХА преди 1 година
В тази държава докато не стане някоя от десетките трагедии през последните години "няма опасност"! Като стане трагедията "няма виновни"... никой не можел да се бори с природата! Всичко е на самотек!
6
3
 
1
 
! Отговори
До 4 преди 1 година
Ако прелеят реките при вас ще паднеш от доста високо :D
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След всеки дъжд наводнение. Това показва , че горите са изсечени и няма къде да отиде водата освен по реките и в къщите на същите хора , които изсякоха горите. Така ще е още 20 години докато пораснат новите гори.
4
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
GIVEEM NA 10-TI ETAG U LULIN,NEKA PRELIVAT REKITE.
3
0
 
3
 
! Отговори
Discovery преди 1 година
И това скулесто личице... мале, малеее...
2
0
 
5
 
! Отговори
Discovery преди 1 година
Между другото, това *ве от видеото е много брутално с тея очилца...
1
3
 
5
 
! Отговори
Discovery преди 1 година
Като некой специалайст български рече, че нема опасност винаги се случва точно обратното. Наводнения, потопи, урагани... всяка година така става. Нема страшно викат... и накрая... опа... БГ специалайстите най-вече по държавните постове са пълни некккадърници!!!!